RA-APPS nu reuşeşte să scape de pierderi. Motivele: proprietăţile statului sunt în paragină şi nu poate recupera datoriile de la ambasade

RA-APPS, regia autonomă care administrează proprietăţile statului - hoteluri, restaurante, vile de protocol - şi-a bugetat şi pentru anul 2018 pierderi de 71,6 milioane de lei (15,5 milioane de euro), la fel ca în 2017.
Economica.net - Dum, 22 apr. 2018, 20:30
RA-APPS nu reuşeşte să scape de pierderi. Motivele: proprietăţile statului sunt în paragină şi nu poate recupera datoriile de la ambasade

Aflată în coordonarea Secretariatului General al Guvernului, Regia Autonomă „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat” (RA-APPS) administrează unele dintre cele mai prestigioase proprietăţi ale statului, unele situate în zone de lux din Capitală sau în zone turistice cu potenţial, precum litoralul sau Valea Prahovei.

RA-APPS a realizat anul trecut, potrivit rezultatelor preliminate, venituri de 293,9 milioane lei (64 milioane euro) şi cheltuieli totale de 365,6 milioane lei (79,4 milioane euro), astfel rezultând o pierdere brută de 71,69 milioane lei.

Conform bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat pentru acest an, regia şi-a propus să-şi reducă pierderile cu 87.000 lei (aproximativ 18.900 euro), la 71,6 milioane lei (15,5 milioane euro). Mizează pe venituri în stagnare şi cheltuieli de 365,5 milioane lei, reduse uşor în principal prin scăderea cheltuielilor financiare.

De asemenea, RA-APPS acuză dificultăţi în ceea ce priveşte recuperarea datoriilor de la misiunile diplomatice.

„Creanţele nu pot fi reduse deoarece în cadrul evidenţei clienţilor incerţi sunt cuprinse debite restante ale misiunilor diplomatice printre care şi Ambasada Ungariei, debite facturate în valută şi neachitate de către aceştia, iar cursul valutar a fost şi este în continuă creştere, ceea ce determină creşterea valorii creanţelor în LEI. În privinţa debitelor înregistrate de către misiunile diplomatice, RA APPS nu poate face decât încercări pe cale amiabilă de recuperare a debitelor. Corespondenţa purtată cu aceştia nu s-a soldat cu plata debitelor”, potrivit notei de fundamentare a hotărârii de Guvern prin care a fost aprobat bugetul RA-APPS pe 2018.

Se remarcă, totuşi, creşterea cu 44% a fondului de salarii, de la 71,8 milioane lei la 103,6 miliaone lei (22,5 milioane de euro), deşi personalul rămâne constant la 2.079 de angajaţi.

Câştigul salarial mediu brut la nivelul RA-APPS urcă astfel cu 43%, de la 3.043 lei la 4.356 lei. Evoluţia este influenţată puternic de majorarea salariului minim pe economie, care afectează aproape jumătate din personal, dar şi de de transferul contribuţiilor sociale şi de „respectarea obiectivelor de politică salarială stabilite prin legea anuală a bugetului de stat”.

Potrivit documentului citat, 844 de angajaţi, reprezentând aproximativ 42% din totalul personalului, intră sub incidenţa majorării salariului minim.

„Indicele de creşstere al câştigului mediu salarial cuprinde şi creşterea determinată de majorarea câştigului minim pe economie de la 1450 lei la 1900 lei (11.1859%) începând cu ianuarie 2018, reaşezarea salariilor la muncitori calificaţi/necalificaţi (13.1186%), precum şi trecerea contribuţiilor la angajat (20%)”, se mai arată în document.

O sinteză a problemelor semnalate de sucursalele RA-APPS prin nota de fundamentare ar arăta că pierderile regiei sunt cauzate, în bună măsură, de neglijarea investiţiilor în întreţinerea şi modernizarea proprietăţilor, unele ajunse într-o stare avansată de deteriorare şi uzură, incapabile să mai atragă clienţi, fie că vorbim despre turişti, fie de companii.

Spre exemplu, la Sucursala Neptun, Complexul Dunărea din Neptun-Olimp, aflat în conservare, nu produce decât pierderi şi riscă să fie încadrat de Consiliul Local la „ruine”. Regia îşi propune, pentru 2018, să elimine această proprietate din portofoliu „prin vânzare sau transfer”, apreciind că varianta reabilitării proprietăţilor „este costisitoare şi inoportună”.

La Sucursala Sinaia, Hotelul Mara, construit în 1996, are nevoie de investiţii „în reparaţii acoperiş, termopane, exteriorul hotelului, înlocuirea mobilierului hotelier, a mochetei, repararea, modernizarea, înlocuirea echipamentului necesar desfăşurării actitivăţilor turistice”. Echipamentele hotelului „sunt vechi, uzate fizic şi moral”, iar hotelul a fost inclus în programul de investiţii pe anul 2018.

„Veniturile anului 2017 au scăzut comparativ cu anul 2016 datorită punctelor slabe pe care le prezintă hotelul Mara: hotelul a fost construit în anul 1996, sucursala a exploatat hotelul la maximum prin turismul de conferinţă, iar echipamentele sunt vechi, uzate fizic şi moral. Baza materială este învechită şi necesită investiţiile propuse în Programul de investiţii pentru anul 2018. Clienţii de afaceri care, în general, sunt foarte pretenţioşi în ceea ce priveşte calitatea serviciilor s-au orientat către alte hoteluri din zonă. Camerele etajului 8 un mai pot fi folosite deoarece mobilierul şi instalaţiile sunt deteriorate”, se arată în nota de fundamentare a bugetului RA-APPS pe 2018.

Tot de investiţii ar avea nevoie şi Hotelul Triumf din Bucureşti, situat într-o zonă de lux a Capitalei, pe Şoseaua Kiseleff.

„Referitor la Complexul Hotelier Triumf, din cauza gradului scăzut de confort al spaţiilor de cazare, dar şi incertitudinii destinatiei imobilului din ultimii doi ani (vânzare sau transfer la o altă instituţie a statului), sucursala nu a mai avut posibilitatea efectuării lucrărilor de reparaţii, investiţii pentru acest imobil”.

Sucursala Triumf, care mai are în administrare Expoziţia Permanentă Casa Ceauşescu – Palatul Primăverii, propune pentru acest an investiţii la Hotelul Triumf, printre care amenajarea terasei sezoniere, reparaţii şi renovări interioare, inclusiv cu instalaţii sanitare, electrice şi de climatizare noi, respectiv echiparea bucătăriei cu o linie nouă de utilaje.

Per total, programul de investiţii al RA-APPS va fi finanţat cu 57,16 milioane lei (12,4 milioane de euro) din surse proprii.

Te-ar mai putea interesa și
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea Europeană
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea ...
Ministerul Comerțului din China a anunțat miercuri că va prelungi cu trei luni ancheta antidumping asupra coniacului originar din Uniunea Europeană, o perioadă mai scurtă decât cea permisă......
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Autoritățile din Taiwan au blocat tranzacția de 950 de milioane de dolari prin care Uber Technologies preia afacerea Foodpanda ...
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis miercuri o atenţionare Cod galben de inundaţii pe râuri ...
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, după ce am legalizat aceste tranzacții
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, ...
Companiile ruse au început să utilizeze bitcoin și alte monede digitale în plăți internaționale în urma modificărilor ...