RA-APPS scoate din nou la vânzare casele pe care nimeni nu vrea să le cumpere. Nu scade din preţ

Regia Patrimoniului Protocolului de Stat va scoate la vânzare în martie, prin licitaţie cu strigare, un nou lot de apartamente din centrul Capitalei, pe care a mai încercat şi anul trecut să le vândă, dar nu a reuşit în lipsă de ofertanţi, instituţia hotărând însă să menţină acelaşi preţ de pornire.
Economica.net - vin, 15 feb. 2013, 12:44
RA-APPS scoate din nou la vânzare casele pe care nimeni nu vrea să le cumpere. Nu scade din preţ

Regia a decis astfel ca, la începutul lunii martie, să scoată la vânzare un apartament cu şase camere pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, în suprafaţă de 137 metri pătraţi (la acelaşi preţ de pornire ca şi anul trecut, de 194.000 euro), un apartament cu trei camere tot pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, în suprafaţă de 86 metri pătraţi (tot la preţul de pornire de 132.000 euro), un apartament cu patru camere pe Bulevardul Carol, de 104 metri pătraţi (tot de la 90.000 euro) şi un alt apartament cu patru camere, pe Bulevardul Lascăr Catargiu (din nou la 141.000 euro).

Oferta este completată de alte apartamente pe care regia a încercat de asemenea să le vândă anul trecut, tot fără succes, cu menţinerea aceluiaşi preţ, respectiv un apartament cu trei camere pe strada Dimitrie Paciurea, sector 2, de 79 metri pătraţi (tot de la 70.000 euro) şi un apartament cu trei camere pe strada Trestiana, sector 5, de 61 metri pătraţi (din nou de la 74.000 euro).

Noi licitaţii vor fi organizate şi pentru un apartament cu patru camere de pe strada George Enescu de 133 metri pătraţi (de la 156.500 euro), un apartament cu trei camere de 67 metri pătraţi pe strada Constantin Rădulescu Motru (de la 69.000 euro) şi un apartament cu patru camere de 118 metri pătraţi pe strada Emil Pangratti (de la 112.000 euro), toate din Bucureşti.

În lipsă de ofertanţi, RA-APPS va fi nevoită să organizeze o a doua licitaţie şi pentru o cameră de serviciu de 6 metri pătraţi, cu balcon de 3 metri pătraţi, de pe strada Ion Brezoianu, în centrul Capitalei, la 3.300 euro.

Preţurile nu includ TVA.

Anul trecut, pe fondul licitaţiilor eşuate în lipsă de oferte, Guvernul a revizuit în scădere drastică estimarea de venituri obţinute din vânzarea imobilelor aflate în administrarea RA-APPS, de la 706 milioane lei la 296,2 milioane lei.

Secretarul general al Guvernului, Ion Moraru, a declarat însă recent că anul trecut au fost vândute imobile ale RA-APPS în valoare de doar 40 milioane lei şi urmează să continue această operaţiune, arătând că vânzarea a fost cu totul nesemnificativă faţă de obiectivele propuse.

El a arătat că acest lucru a fost cauzat de un ritm nesusţinut al RA-APPS pentru a proceda la vânzare, dar şi de faptul că evaluarea imobilelor s-a făcut la valori extraordinare, mai mari decât preţul pieţei, iar imobilele au fost neatractive.

Lista imobilelor pe care regie le scoate la vânzare a fost aprobată de Executiv la finele anului 2011, dar primele imobile ofertate nu au inclus nici până în prezent active valoroase precum Clubul Floreasca, hotelurile Triumf şi Mara, autorităţile precizând că acestea urmează să fie scoase la vânzare „ulterior”.

Regia Protocolului de Stat deţine aproximativ 650 locuinţe de protocol şi de serviciu, peste 75 de vile şi mai mult de 250 hectare teren, moştenite de la fosta gospodărie de stat a PCR şi ocupate de actuali sau foşti demnitari, ori chiar de rudele acestora.

Acestora li se adaugă zeci de spaţii comerciale, ferme şi unităţi turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucureşti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scroviştea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.

Consultanţi imobiliari au declarat că înfiinţarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor RA-APPS sau transferul acestor servicii către firme private sunt alternative la vânzarea individuală a proprietăţilor, care ar asigura o trans­parenţă sporită şi un profit mai bun pen­tru stat.

Ei au arătat că vânzarea activelor RA-APPS în condiţiile actuale ale pieţei nu este cea mai bună soluţie.

Înfiinţarea fondului de investiţii ar trebui însă precedată de o curăţare a porto­fo­liului, astfel încât să fie păstrate doar activele performante, care să atragă investitori.

Te-ar mai putea interesa și
Război comercial – China extinde investigaţia antisubvenţii privind importurile de produse lactate din UE
Război comercial – China extinde investigaţia antisubvenţii privind importurile de produse lactate din UE
China şi-a extins vineri investigaţia antisubvenţii cu privire la importurile de produse lactate din Uniunea Europeană, pentru a include programele de subvenţii ale UE, precum şi cele din......
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare 300 de milioane de euro printr-o nouă emisiune ...
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente, în ritm accelerat, iar activităţile de foraj pentru ...
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată pentru sugari
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată ...
Forbes Kids și D&D Research au realizat un studiu amplu privind opinia mamelor despre cele mai de încredere produse pentru ...