Pentru susţinerea sectorului energiei regenerabile, producătorii de electricitate primesc un număr de certificate verzi pe care le vând mai departe furnizorilor. Aceştia au anual o cotă obligatorie de achiziţie de certificate, în funcţie de cantitatea de energie tranzacţionată.
În anexa documentului menţionat, ANRE publică o listă de 15 companii care deţin licenţă de furnizare de energie şi care nu au achiziţionat suficiente certificate verzi.
Compania cu cele mai multe certificate neachiziţionate este RAAN (44.430 de certificate), urmată de Enet Group (4.840 de certificate), Holcim România (3.671 de certificate) şi Nusco Imobiliara SRL (1.657).
Pe listă mai figurează AMV Style SRL, Administraţia Naţională Apele Române, Aqualand Deva, Compania de Utilităţi Publice Focşani, Dalkia Termo Iaşi, Electrica Therme Energy, Energosib, Interagro SRL Zimnice, Rott Energy, Termica Suceava şi Termica Târgovişte.
‘Obligaţia de achiziţie de CV a revenit, în anul 2013, unui număr de 128 operatori economici; dintre aceştia doar 15 nu şi-au îndeplinit cota obligatorie, parţial sau în totalitate; penalizarea unui furnizor de energie electrică pentru CV neachiziţionate conform cotei obligatorii de achiziţie CV în anul 2013 a fost de 117,646 Euro/CV neachiziţionat, respectiv 528,17 Lei/CV’, se mai arată în raportul ANRE.
Astfel că RAAN, cu 44.430 de certificate neachiziţionate, trebuie să plătească o penalizare de 5,2 milioane de euro.
La mijlocul lunii aprilie, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a anunţat că l-a demis pe administratorul special al Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN), Dănuţ Andruşca, din cauza situaţiei din ce în ce mai grave în care se află compania, şi l-a numit în locul său pe Viorel Marian, fost director al Termoelectrica.
RAAN se află în insolvenţă din septembrie 2013.
La momentul intrării în insolvenţă, nivelul total al datoriilor era de 680 de milioane de lei, iar în perioada insolvenţei s-au mai acumulat datorii suplimentare de 70 de milioane de lei, în condiţiile în care cifra de afaceri a companiei a fost de 400 de milioane de lei anul trecut.