RAAN obţine derogare pentru plata datoriei de 1,3 milioane lei pentru care urma să se pună sechestru

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) a obţinut o derogare de două luni pentru plata datoriei de 1,3 milioane de lei, în contul căreia executorul venise, luni dimineaţă, să pună sechestru pe şase autoturisme şi două locomotive ale unităţii.
Economica.net - lun, 03 iun. 2013, 18:57
RAAN obţine derogare pentru plata datoriei de 1,3 milioane lei pentru care urma să se pună sechestru

Decizia a fost luată în urma discuţiilor purtate, luni, între executorul judecătoresc, avocaţi şi conducerea RAAN, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Vă informăm că la cererea unor creditori, reprezentaţi de avocatul Dragoş Dumitraşcu, în data de 3 iunie 2013, Biroul Executor Judecătoresc Cimpu Robert a instituit măsura excutării silite imobiliare – sechestrul asupra autoturismelor din parcul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare şi a două locomotive ale sucursalei Romag Termo, în contul unei datorii de 1,3 milioane de lei, fără să fie pus sigiliu asupra lor. În urma discuţiilor purtate de directorul general al RAAN, domnul Dan Andruşcă, cu reprezentantul creditorilor şi cu executorul judecătoresc, Regia a obţinut o derogare de 60 de zile din partea creditorilor pentru efectuarea plăţii creanţei având drept de folosinţă asupra autoturismelor”, se arată într-un comunicat de presă remis, luni după-amiază, de RAAN.

De asemenea, sechestru imobiliar a fost pus şi pe sediul central al RAAN din Drobeta Turnu Severin, dar şi pe alte imobile ale unităţii.

Avocatul mai multor prestatori de servicii ai RAAN, Sorin Crudiu, a declarat, luni după-amiază, că în urmă cu 30 de zile s-a pus sechestru pe sediul central al RAAN pentru o datorie de aproximativ 20.000.000 de lei, către transportatori de cărbune dar şi constructori care au desfăşurat activităţi pentru RAAN.

„Societăţile pe care le reprezentăm noi au sedii atât în judeţul Mehedinţi, cât şi în afara judeţului, sunt prestatorii care au liucrat la Regia de Apă Grea din Drobeta Turnu Severin. Sumele se ridică la aproximativ 200 de miliarde lei vechi. S-au demarat procedurile de executare silită. Executăm silit imobilele aparţinând Regiei de Apă Grea, în speţă sediul şi câteva imobile care se află pe teritoriul administrativ al municipiului. Clădirile sunt sechestrate, deja sunt intabulate în cartea funciară”, a declarat Crudiu.

Potrivit sursei citate anterior, imobilele pe care s-a pus sechestru ar putea fi scoase la vânzare după ce în instanţă se parcurg toate procedurile legale şi sunt rezolvate toate contestaţiile, Crudiu estimând ca acestea să fie finalizate la sfârşitul anului 2013.

Liderul de sindicat al platformei Romag Prod, Florin Rogobete, a declarat corespondentului MEDIAFAX că au fost blocate conturile regiei, iar cei aproximativ 2.700 de angajaţi ai platformelor RAAN nu şi-au primit salariile pentru luna aprilie, care ar fi trebuit achitate în 25 mai.

„Pe data de 25 mai era ziua de salarizare, nu au fost plătite, dar a fost şi un Consiliu de Administraţie extraordinar în care a fost schimbată conducerea RAAN, mai exact domnul director general Preda cu un alt director venit de la Bucureşti, de la Ministerul Energiei, domnul Dan Andruşcă. Şi am purtat o discuţie miercuri, când a fost numit în funcţia de director, şi am zis să lăsăm un răgaz de o săptămână să analizeze situaţia RAAN fiindcă sunt conturile blocate şi după o săptămână să discutăm cu dânsul să ne transmită ce a putut rezolva în această privinţă”, spune liderul de sindicat Florin Rogobete.

Acesta mai spune că regia a ajuns în această situaţie din cauza conturilor blocate de furnizori, dar mai ales pentru faptul că Guvernul nu a achitat apa grea produsă de la începutul anului pe platforma Romag Prod.

„La ora actuală, RAAN se confruntă cu o blocare a conturilor bancare din cauza neplăţii furnizorilor şi din cauza faptului că până acum, la jumătatea anului, nu a fost încasat niciun ban pentru apa grea produsă în sucursala Romag Prod. În bugetul de stat a fost prevăzută o numită sumă, o cantitate de apă grea produsă şi până la ora actuală nu s-a deblocat niciun leu pentru apa grea produsă în unitatea noastră. Consider că RAAN este într-o situaţie critică pentru că încă de la începutul anului am purtat discuţii cu domnul ministru având în vedere bugetul şi faptul că e stagnată investiţia de la Cernavodă 3 şi 4. S-a redus capacitatea de producţie, deci s-a oprit un modul şi a fost băgat în conservare, rămânând doar un modul în funcţiune. Dar cu toate că am funcţionat cu acest modul nu s-a încasat niciun leu pe apa grea”, a adăugat Florin Rogobete.

Miercuri, 29 mai, conducerea regiei a fost schimbată, în locul directorului general al RAAN Marius Preda fiind numit Dan Andruşcă, consilier al ministrului Constantin Niţă.

Un executor judecătoresc împreună cu un avocat al unui furnizor de servicii al Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) veniseră, luni dimineaţă, la sediul central al instituţiei din Drobeta Turnu Severin, pentru a pune sechestru pe mai multe maşini, în contul unor datorii ale regiei.

Potrivit unor surse din cadrul regiei, ar fi vorba despre şase autoturisme care aparţin RAAN şi care au fost scoase în spatele instituţiei pentru a fi ridicate în contul datoriei, la faţa locului fiind mai mulţi agenţi de pază, dar şi jandarmi care aşteaptă ca maşinile să fie ridicate în siguranţă. De asemenea, conform surselor citate, luni, urma să fie p;us sechestru şi pe două locomotive ale regiei, în contul unei datorii totale de 1,3 milioane de lei către diverşi furnizori.

Premierul Victor Ponta declara, la sfârşitul lunii martie, că Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu Severin este „una dintre cele mai dificile probleme moştenite din trecut”, susţinând că în prezent „grija” autorităţilor sunt angajaţii, care însă nu vor putea fi menţinuţi toţi.

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin se află în prezent în proces de reorganizare, iar în ultimele luni s-a discutat despre închiderea combinatului de apă grea, Romag Prod, unde lucrează aproximativ 1.400 de oameni, în condiţiile în care nu s-au găsit investitori pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, care să preia producţia de apă grea de pe platforma RAAN.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, declara că, după ce a analizat situaţia, şi-a dat seama că la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare s-a făcut „un jaf de proporţii”, acuzând conducerea regiei de „lipsă totală de management”.

Niţă şi-a argumentat declaraţia cu privire la managementul defectuos de la RAAN prin faptul că structura de conducere, care are peste 200 de angajaţi, menţine contracte păguboase.

Referitor la contractele păguboase, ministrul delegat pentru Energie a dat ca exemplu o licitaţie de construire a unei intalaţii de evacuare a zgurii şi cenuşii în şlam dens, pe platforma Romag Termo, lucrare care a fost câştigată şi începută în 2009, de societatea Confort S.A., firmă deţinută de omul de afaceri Georgică Cornu, şi al cărei preţ s-a dublat, deşi nu a fost terminată până în prezent.

În scopul scăderii cheltuielilor la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, Constantin Niţă a mai spus că se va rezilia contractul de pază pe care unitatea îl are cu firma deţinută de familia directorului Poliţiei Locale, Constantin Micşoniu, în valoare de un milion de euro pe an, urmând ca de paza Regiei să se ocupe angajaţii Regiei.

Te-ar mai putea interesa și
MAE a transmis o avertizare de călătorie în Spania. Cod roșu de ploi în Comunitatea Autonomă Catalonia
MAE a transmis o avertizare de călătorie în Spania. Cod roșu de ploi în Comunitatea Autonomă Catalonia
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Comunitatea Autonomă Catalonia că Agenţia Regională de......
O nouă fabrică românească de panouri fotovoltaice, finanțată cu bani din PNRR
O nouă fabrică românească de panouri fotovoltaice, finanțată cu bani din PNRR
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat “un contract istoric pentru sprijinirea producției de panouri fotovoltaice ...
Suedia a anulat 13 proiecte de parcuri eoliene în Marea Baltică din motive de securitate
Suedia a anulat 13 proiecte de parcuri eoliene în Marea Baltică din motive de securitate
Suedia a anulat 13 proiecte de parcuri eoliene de-a lungul zonei sale de coastă în Marea Baltică din cauza impactului ...
Alegeri prezidențiale Republica Moldova. Maia Sandu a câștigat cu 55,33% (rezultate finale)
Alegeri prezidențiale Republica Moldova. Maia Sandu a câștigat cu 55,33% (rezultate finale)
Candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a câştigat alegerile prezidenţiale desfăşurate duminică ...