Rabla 2016: Programul primeşte buget suplimentar de 23 de milioane lei pentru 3.538 de vouchere

Programul 'Rabla' primeşte o suplimentare de 3.538 de vouchere, în valoare de aproximativ 23 de milioane de lei, iar termenul pentru depunerea dosarelor de către persoanele fizice şi juridice se prelungeşte până la data de 15 decembrie 2016, a anunţat Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), într-un comunicat de presă. Aceasta este a treia suplimentare a programului din 2016, după cele din lunile iulie şi octombrie.
Economica.net - lun, 21 nov. 2016, 10:31
Rabla 2016: Programul primeşte buget suplimentar de 23 de milioane lei pentru 3.538 de vouchere

‘Această nouă suplimentare, în valoare de aproximativ 23 de milioane de lei, confirmă succesul istoric pe care l-a înregistrat, anul acesta, programul Rabla. Cumulând bugetul iniţial al Programului şi suplimentările din iulie şi octombrie, ne aşteptăm să depăşim 25.000 de beneficiari, până la sfârşitul anului. Interesul faţă de Programul Rabla continuă să fie foarte ridicat şi mă bucur că am reuşit să identificăm resursele pentru a înlocui şi mai multe maşini vechi cu autovehicule noi, mai puţin poluante’, declară Cristiana Paşca Palmer, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Potrivit ministerului de resort, notele de înscriere vor putea fi introduse de către producătorii validaţi începând cu data de 23 noiembrie, ora 12:00, iar facturile aferente acestora vor fi emise numai începând cu data de 9 decembrie 2016. Nota de înscriere este valabilă maximum 120 de zile de la emiterii, însă fără a se depăşi data de 15 decembrie 2016, iar data-limită pentru depunerea ultimei cereri de decontare din cadrul Programului este tot 15 decembrie 2016.

De asemenea, a fost prelungită data până la care proprietarii persoane fizice şi juridice se pot înscrie la producători, şi anume până cel târziu la data de 10 decembrie 2016.

În plus, a fost introdusă posibilitatea prelungirii, până la data de 31 martie 2017, a valabilităţii contractelor de finanţare nerambursabilă încheiate de către producătorii validaţi cu Administraţia Fondului pentru Mediu.

Producătorii validaţi care vor să beneficieze de prelungirea valabilităţii contractelor pentru finanţare nerambursabilă până la 31 martie 2017 şi depunerea ultimei cereri de tragere în 15 decembrie 2016 sunt invitaţi la sediul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) pentru semnarea actelor adiţionale, începând cu 21 noiembrie 2016, precizează MMAP.

AFM a lansat ‘Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional” (Programul ‘Rabla”) pentru persoanele fizice în 14 iunie 2016.

Pentru acest an, bugetul alocat iniţial celor două axe ale Programului ‘Rabla’ a fost de 220 de milioane de lei, din care 75 milioane de lei alocate extensiei ‘Rabla Plus’, atât pentru achiziţionarea de autovehicule noi electrice şi electrice hibride, cât şi pentru finanţarea reţelei de staţii de încărcare a acestora.

Ulterior, programul a beneficiat de două suplimentări de buget, prima în 18 iulie, cu 4.000 de tichete electronice, iar cea de-a doua în 12 octombrie, cu 2.000 de tichete, în valoare de 12 milioane lei.

Pentru ”Rabla Clasic” rămâne în vigoare prima de casare de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesării suplimentare a două eco-bonus-uri pentru următoarele situaţii: un eco-bonus de 750 de lei care poate fi adăugat primei de casare în situaţia în care românii aleg să-şi cumpere o maşină al cărei motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km şi un eco-bonus în valoare de 1.500 lei pentru situaţia în care populaţia optează pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid.

Dacă maşina nouă respectă ambele criterii, un cetăţean poate beneficia de ambele eco-bonus-uri, putând să ajungă, cu tot cu prima de casare, la o finanţare de 8.750 de lei care va fi suportată de AFM din costul maşinii noi.

Programul Rabla Plus este dedicat maşinilor electrice.

În cazul ”Rabla Plus”, românii care vor să aleagă o maşină ce nu poluează beneficiază din partea AFM de două tipuri de eco-tichete: un eco-tichet de 5.000 de lei pentru achiziţionarea unui autoturism nou electric-hibrid şi un eco-tichet de 20.000 de lei pentru maşinile noi 100% electrice.

Cele două axe ale programului pot fi accesate de populaţie separat sau combinat. În situaţia în care un cetăţean deţine o maşină veche pentru casat şi doreşte să achiziţioneze un autoturism nou 100% electric sau nou electric hibrid, va beneficia de un sprijin financiar de aproximativ 6.000 de euro, deoarece va primi, concomitent, atât prima de casare de 6.500 de lei cât şi eco-tichetul de 20.000 de lei sau cel de 5.000 de lei.

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...