Când începe Programul Rabla pentru Electrocasnice: Se așteaptă numirea unui nou Președinte la AFM

08 03. 2021
electrocasnice_23923000

RABLA ELECTROCASNICE 2021 – Programul Rabla pentru Electrocasnice va fi disponibil publicului cel mai probabil într-o lună de zile, după aprobarea bugetului  Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). Se așteaptă însă numirea unui nou președinte al instituției pentru ca proiectul de buget să fie lansat în spațiul public și să înceapă astfel procedura de consultare publică. 

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) așteaptă numirea oficială a  unui nou președinte pentru a putea aproba proiectul de buget al instituției, de care depinde începerea programului Rabla pentru Electrocasnice. Surse ministeriale au declarat pentru #economica# că noul președinte va fi Ștefan Toga, numirea urmând să aibă loc, cel mai probabil, săptămâna aceasta.

Toga îl înlocuiește pe Andrei Cazacu care a preluat conducerea instituției în 17 decembrie 2020, după ce ministrul Mediului Mircea Fechet l-a revocat din funcție pe Dan Catalin Vatamanu. Motivul revocării lui Vatamanu a fost tocmai faptul că înscrierile în programul Rabla pentru Electrocasnice au fost amânate din cauza ‘contextului de instabilitate cibernetică’.

Ștefan Toga a fost canditatul UDMR la primăria localității Tășnad din județul Satu Mare și este expert în fonduri europene. El a condus Asociaţia Grup de Acţiune Locală Sud-Vest Satu Mare (GAL Sud-Vest Satu Mare) care implementează programul LEADER pe teritoriul a 19 comune. LEADER este o inițiativă a Uniunii Europene de sprijinire a proiectelor de dezvoltare rurală inițiate la nivel local, în vederea revitalizării zonelor rurale și creării de locuri de muncă.

Din informațiile Economica.net, Cazacu și-a dat demisia.

“Programul va fi reluat în aproximativ o lună de zile, după aprobarea bugetului instituției.”, au explicat pentru #economica# sursele noastre. Spre a fi aprobat, proiectul de buget treuie să treacă de perioada de consultare publică, aprobarea lui finală depinzând și de apariția unor amendamente.

În momentul de față, aplicația prin care cetățenii se pot înscrie în program este nefuncțională, fiind în teste la STS.

Detalii despre aplicație AICI

Amintim că prin Programul Rabla pentru Electrocasnce persoanele fizice beneficiază de vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, cu eficienţă energetică clasa A++ şi A+++, astfel:

  • 300 de lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
  • 400 de lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţă energetică cel puţin A++;
  • 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;
  • 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţă energetică cel puţin A++;
  • 400 de lei pentru televizoare cu eficienţă energetică cel puţin A;
  • 400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
  • 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an.
  • 500 de lei pentru laptopuri
  • 300 de lei pentru tablete

Facturi mai mici la electricitate, unul dintre efectele Programului

Două sunt scopurile pentru acest program aflat la a treia ediţie: pe de o parte, pentru ca românii să recicleze, o condiţie obligatorie din partea UE. Iar, pe de altă parte, magazinele înregistrează, în cadrul acestor campanii, vânzări mai mari, mai ales în vreme de criză, cu un consum redus de produse electrice, electrocasnice şi electronice din partea cumpărătorilor.

Însă, pentru cetăţeni, unul dintre cele mai importante beneficii ale programului este consumul redus de energie electrică ale aparatelor care va scădea costul facturilor la electricitate.

Spre exemplu, un frigider din clasa A+ realizează o economie de energie de până la 25% faţă de aparatele din clasa imediat următoare, clasa A, şi până la 40% faţă de clasa B.

Optimizarea consumului de electricitate este o metoda eficientă de a face economii substanţiale la facturi, iar un pas către reducerea cheltuielilor pentru utilităţi este renunţarea la vechile electrocasnice.

În 2020, programul avea un buget de 40 milioane de lei.