RABLA ELECTROCASNICE 2021 – Aplicația este gata. Când începe programul AFM

RABLA ELECTROCASNICE 2021 - Software-ul care va permite accesarea programului “rabla pentru electrocasnice” gestionat de Administrația Fondului pentru Mediu este gata. Programul nu va putea demara însă până nu se aprobă noul buget al instituției. Anul trecut, acest lucru s-a întâmplat în prima jumătate a lui martie.
Alina Stanciu - lun, 11 ian. 2021, 09:57
RABLA ELECTROCASNICE 2021 - Aplicația este gata. Când începe programul AFM

RABLA ELECTROCASNICE 2021 – Compania SC Technohub SRL, cea care a câștigat, prin achiziție directă, contractul privind realizarea unei aplicații informatice pentru gestionarea Programului național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic a finalizat proiectul, dar acesta va fi din nou accesabil doar după aprobarea bugetului anual al instituției, potrivit informațiilor furnizate ECONOMICA.NET de oficialii AFM.

Potrivit acestora, contractual în valoare de 125.400 de lei cu Technohab a fost semnat în data de 5.11.2020, ceea ce înseamnă că, potrivit caietului de sarcini, aplicația trebuia livrată în data de 18 noiembrie, adică, în termen de 12 zile lucrătoare de la semnarea contractului. Instituția spune că nu și-a plătit încă furnizorul care a câștigat urmare a faptului că a oferit prețul cel mai scăzut, după cum se precizase în criteriul de atribuire. La licitație a mai participat o singură companie.

„Administrației Findului pentru Mediu pentru anul 2021. Programul va putea fi lansat după aprobarea Bugetului de venituri și cheltuieli al Administrației FonduDezvoltarea aplicației pentru gestionarea Programului se realizează de către presatorul căruia i-a fost atribuit contractul de servicii (Technohub SRL n.red), iar Compartimentul IT din cadrul Administrațeii Findului pentru Mediu este abilitat să asigure firmelor de dezvoltare a aplicațiilor informatice resursele și infrastructura hardware și software pentru realizarea aplicațiilor necesare gestionării programelor finanțate de instituția noastră. În vederea asigurării unor măsuri de siguranță suplimentare a aplicației informatice, Administrația Fondului pentru Mediu a solicitat acordarea de asistență și suport tehnic din partea Serviciului pentru Telecomunicații Speciale, astfel încât aceasta să fie sigură și sustenabilă”, au declarat pentru ECONOMICA.NET reprezentanții instituției.

În 2020, bugetul instituției a fost aprobat în data de 13 martie.

Cine este Technohub

Potrivit termene.ro, Technohub SRL este o companie IT deținută de Neacșu Răzvan Ionuț, Mihalca Ana Carina și Nicolau Adriana Iuliana care a raportat în 2019 (ultimele date disponibile) o cifră de afaceri de peste 1,3 milioane de euro. Compania are șase ani vechime și un număr de 18 angajați.

De-a lungul anilor, compania a mai câștigat patru contracte cu instituții ale statului. Potrivit termene,ro, este vorba despre trei contracte cu Inspectoratul General pentru Imigrări- în 2017 în valoare de aproximativ 96.400 de euro (invitație de participare) și două în 2019 în valoare de aproximativ 36.100 de euro (procedură simplifucată) și respectiv 304.900 de euro (licitație deschisă).

Cum va funcționa aplicația pentru consumatorii finali

Conform caietului de sarcini, noua aplicație va permite înscrierea persoanelor fizice în aplicație prin introducerea și verificarea informațiilor de identificare (de exemplu verificarea corectitudinii CNP). Ulterior, aceștia vor alege tipul/tipurile de electrocasnice dorite; vor bifa o declarație că nu au datorii la bugetul de stat/bugetul local și o declarație privind GDPR. Apoi, aplicația va genera coduri de vouchere pentru fiecare categorie de electrocasnice selectată. Utilizatorul va primi din aplicație un mesaje de confirmare a înscrierii și un email cu codul de voucher și categoria de electrocasnice pentru care a fost solicitat voucherul. Acesta va fi generat în format PDF.

Amintim că sesiunea de înscriere a persoanelor fizice în cadrul Programului național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic a început în data de 15 decembrie 2020, dar a fost stopată de conducerea Administrației Findului pentru Mediu instituției din cauza “contextului general de instabilitate a securității cibernetice, a unor suspiciuni privind siguranța informatică a aplicației și a încercărilor anterioare de fraudare a procesului de înscriere prin clonarea unor informații specifuce programului”.

Instituția nu a răspuns întrebărilor ECONOMICA.NET despre cine a fost răspunzător de gestionarea sistemul informatic prin care ar fi trebuit sa se poata accesa Programul și ce măsuri s-au luat.

Reamintim însă că Ministrul Mediului Mircea Fechet l-a revocat atunci din funcție pe Dan Vatamanu, președintele AFM de atunci, locul acestuia din urmă fiind ocupat de Andrei Cazacu.

Datele oficiale anunţate anul trecut

Ce aparate puteţi achiziţiona

În cadrul programului, persoanele fizice beneficiază de vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, cu eficienţă energetică clasa A++ şi A+++, astfel:

  • 300 de lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
  • 400 de lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţă energetică cel puţin A++;
  • 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;
  • 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţă energetică cel puţin A++;
  • 400 de lei pentru televizoare cu eficienţă energetică cel puţin A;
  • 400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
  • 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an.
  • 500 de lei pentru laptopuri
  • 300 de lei pentru tablete

Facturi mai mici la electricitate, unul dintre efectele Programului

Două sunt scopurile pentru acest program aflat la a treia ediţie: pe de o parte, pentru ca românii să recicleze, o condiţie obligatorie din partea UE. Iar, pe de altă parte, magazinele înregistrează, în cadrul acestor campanii, vânzări mai mari, mai ales în vreme de criză, cu un consum redus de produse electrice, electrocasnice şi electronice din partea cumpărătorilor.

Însă, pentru cetăţeni, unul dintre cele mai importante beneficii ale programului este consumul redus de energie electrică ale aparatelor care va scădea costul facturilor la electricitate.

Spre exemplu, un frigider din clasa A+ realizează o economie de energie de până la 25% faţă de aparatele din clasa imediat următoare, clasa A, şi până la 40% faţă de clasa B.

Optimizarea consumului de electricitate este o metoda eficientă de a face economii substanţiale la facturi, iar un pas către reducerea cheltuielilor pentru utilităţi este renunţarea la vechile electrocasnice.

În acest an, programul are un buget de 40 milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Biroul Permanent din Camera Deputaţilor este format din vicepreşedinţii Daniel Suciu (PSD), Geanina Şerban (AUR), Raluca Turcan (PNL), Cătălin Drulă (USR), secretarii - Claudia Mihalcea (PSD),......
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii vor scoate pe piaţă aproximativ 6,6 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor de Iarnă, oferta industriei ...
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul suspectat de comiterea incidentului de la târgul de Crăciun ...
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, în cadrul conferinţei sale de presă de sfârşit de an, că, în ...