Rabla electrocasnice 2022 : Programul demarează în data de 17 iunie. Primele vouchere vor fi pentru mașini de spălat și frigidere. Bugetul total este de 100 de mil. lei

Rabla electrocasnice 2022. Ministerul Mediului a alocat 100 de milioane de lei pentru cele două sesiuni ale programul Rabla pentru Electrocasnice 2022 prin care se acordă vouchere pentru achiziția unor produse electrocasnice noi, în schimbul unora vechi, de același tip. Programul va demara în data de 17 iunie, ora 10:00, cu etapa înregistrării populației în program, iar rezervarea voucherelor pentru mașini de spălat rufe, vase și aparate frigorifice se va putea face din 24 iunie. Nici în sesiunile din acest an nu va mai fi finanțată achiziția de televizoare.
Alina Stanciu - lun, 09 mai 2022, 13:33
Rabla electrocasnice 2022 : Programul demarează în data de 17 iunie. Primele vouchere vor fi pentru mașini de spălat și frigidere. Bugetul total este de 100 de mil. lei

Rabla electrocasnice 2022. Programul național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic va începe anul acesta în data de 17 iunie, cu etapa în care cei interesați se vor putea înregistra în sistem, dacă nu sunt înregistrați deja din sesiunile de anul trecut. Perioada de înregistrare este de 7 zile, după care există alte 7 zile în care cei care au vouchere valide pot achiziționa produsul respectiv.

Bugetul total este de 100 de milioane de lei, pentru două sesiuni, cu 25 de milioane de lei mai mult față de bugetul anului trecut. Sesiunea a-II-a se va desfășura în lunile noiembrie – decembrie 2022.

Bugetul primei sesiuni este de 50 de milioane de lei, iar calendarul este următorul:

– 17 Iunie 2022, ora 10.00 – 23 Iunie 2022, ora 23.59 – se va derula etapa înregistrării populației în program/crearea conturilor;

– 24 Iunie 2022, ora 10.00 – 30 iunie 2022, ora 23.59 (sau până la epuizarea bugetului) populația poate rezerva vouchere pentru categoria: mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase și categoria frigidere. Bugetul pentru aceasta este de 25.000 mii lei;

– 01.iulie 2022, ora 10.00 – 07 iulie 2022, ora 23.59 (sau până la epuizarea bugetului) – populația poate rezerva vouchere pentru laptopuri și tablete. Pentru această etapă avem prevăzut un buget de 10.000 mii lei;

– 08 iulie 2022, ora 10.00 – 14 iulie 2022, ora 23.59 (sau până la epuizarea bugetului) – se va derula a treia etapă, destinată aparatelor de aer condiționat, uscătoarelor de rufe și aspiratoarelor. Pentru aceasta, bugetul este de 15.000 mii lei.

Beneficiarii vor primi prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) vouchere cu valori cuprinse între 200 de lei și 500 de lei pentru achiziția de maşini de spălat rufe/vase, uscătoare de rufe, frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare, aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile; aspiratoare, laptopuri și tablete, dacă predau la schimb un produs vechi din aceeași categorie.

„Cred că trebuie să ne concentrăm pe echipamente ce aduc beneficii prin reducerea consumului de energie. Anul trecut s-au cumpărat ( cu voucher n.red) 110.000 echipamente eficiente din punct de vedere energetic. Bugetul de anul acesta este suficient pentru a dubla acest număr. Piața și prețurile crescute la energie vin cu presiune suplimentară pe fiecare gospodărie. Cred că interesul pentru produsele care consumă cel mai mult va fi mai mare față de anul trecut”a explicat ministrul Mediului, Barna Tanczos.

Potrivit acestuia, debutul programului a fost amânat până pe 17 iunie pentru ca românii să aibă timp să se informeze despre produsele pe care și le pot achiziționa prin vouchere, având în vedere că anul trecut mulți au generat vouchere, dar nu au cumpărat efectiv produsul.

„Am dat perioada aceasta până pe 17.06 pentru ca oamenii să facă studiu de piață, să caute cel mai bun produs, iar  retailerii să facă stocuri, iar după acrastă lună de cercetări, cred că sunt suficiente 7 zile pentru a face achiziția”, amai spus ministrul.

Cum intri în posesia unui voucher Rabla pentru Electrocasnice

Pentru a beneficia de vouchere, solicitanții trebuie să acceseze site-ul AFM și să se înscrie în aplicația informatică dedicată. Acest lucru va fi posibil numai după publicarea listei cuprinzând comercianții validați și anterior lansării primei etape de generare a voucherelor.

Înscrierea în aplicație se face prin crearea unui cont de utilizator pe baza datelor de identificare (nume, prenume, localitate, județ și CNP), conform actului de identitate, inclusiv data expirării acestuia, a adresei de e-mail, a unui număr de telefon valid și prin recepționarea unui sms de confirmare.

Ulterior creării contului, solicitantul procedează la introducerea următoarelor informații:

  • declarația pe propria răspundere potrivit căreia nu înregistrează obligații de plată restante la bugetul de stat şi bugetul local, conform legislației naționale în vigoare, la data înscrierii;
  • acordul cu privire la prelucrarea de către Autoritate a tuturor datelor şi informațiilor furnizate, precum și cu privire la transmiterea acestora către terțe instituții sau persoane juridice în vederea verificării îndeplinirii tuturor obligațiilor şi clauzelor prevăzute în ghid sau în scopul elaborării de situații şi statistici.

Înscrierea solicitanților se realizează după completarea tuturor câmpurilor din aplicația informatică şi după generarea unui mesaj automat de confirmare în acest sens. Ulterior, persoanele fizice vor selecta tipul de EEE pe care doresc să îl achiziționeze, prin completarea în aplicația informatică.

Vor completa și o declarație pe propria răspundere prin care se obligă să predea un EEE uzat. Declarația precum și BI/CI se vor putea încărca în contul de utilizator. Declarația trebuie însușită prin semnătură de către solicitant şi încărcată în aplicația informatică în contul de utilizator, până la momentul utilizării voucherului, inclusiv.

 Declarația pe propria răspundere şi copia BI/CI al/a solicitantului pot fi încărcate şi de către comerciantul validat, până la momentul utilizării voucherului inclusiv.

Ce echipamente vechi se dau la schimb

Echipamentele incluse în program vor fi disponibile etapizat. Fiecare etapă cuprinde trei categorii de echipamente şi va avea un buget stabilit prin dispoziție a președintelui Autorității. În cazul în care bugetul alocat etapei de înscriere nu este consumat, acesta se reportează şi devine disponibil la organizarea unei noi sesiuni de înscriere.

În situația achiziționării mașinilor de spălat vase având clasa energetică cel puțin D, precum și a uscătoarelor de rufe cu clasă de eficiență energetică veche cel puțin A++, se poate preda oricare alt echipament din program, cu excepția laptopurilor și tabletelor.

De asemenea, pentru a primi vouchere pentru achiziția de laptopuri și tablete se va preda la schimb fie un echipament de tip calculator personal, compus din unitate centrală şi monitor, fie un alt echipament din program, cu excepția laptopurilor și tabletelor.

Cât valorează voucherele

Potrivit proiectului Ghidului de Finanțare, valoarea voucherelor este următoarea:

  • 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puțin noua clasa energetică C;
  • 400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puțin noua clasă energetică D;
  • 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;
  • 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E;
  • 400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puţin A++;
  • 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
  • 500 de lei pentru laptopuri;
  • 300 de lei pentru tablete.

Cât timp este valabil voucherul. S-a înjumătăți perioada de valabilitate

Față de programele anterioare, anul acesta consumatorii vor avea mai puțin timp la dispoziție pentru a folosi voucherul la comerciant, după ce au primit mesaj că voucherul lor a fost validat.

Astfel, în maximum 7 zile de la publicarea listei cu solicitanții aprobați, aceștia vor trebuie să  adresează comercianților validați în vederea utilizării voucherelor, față de 14 în edițiile anterioare.Persoanele fizice care au selectat dar nu au utilizat voucherul, nu mai pot selecta un voucher pentru aceeași categorie pe parcursul aceluiași an calendaristic. De asemenea,  persoana fizică care a beneficiat de un voucher dintr-o categorie, nu mai poate beneficia de același tip de voucher pe parcursul aceluiași an calendaristic.

Te-ar mai putea interesa și
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica monetară a Băncii Centrale Europene (BCE) nu ar trebui să rămână......
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și joasaă tensiune
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și ...
Reţele Electrice Muntenia a lansat o licitaţie publică pe platforma SEAP, cu o valoare de peste 445 milioane lei, pentru ...