RABLA ELECTROCASNICE 2021 – Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunţat, miercuri, reluarea Programului Rabla pentru electrocasnice, iar acest lucru s-ar putea întâmpla din a doua jumătate a lunii aprilie, precizând că acesta va fi reluat de la zero, iar bugetul alocat va fi minim cel de anul trecut.
Tánczos Barna a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, dacă există un orizont de timp pentru reluarea programului Rabla pentru electrocasnice, scrie News.ro.
“Bugetele vor fi cel puţin bugetele pe anul trecut. Orizontul de timp este 30 de zile pentru consultare publică plus câteva zile pentru aprobarea bugetului AFM, ieri cred că a apărut bugetul în Monitorul Oficial sau alaltăieri. De două trei zile discutăm pregătirea bugetului pe AFM şi orizontul de timp real este undeva în a doua parte a lunii aprilie”, a explicat ministrul Mediului.
Întrebat dacă acest program va fi reluat de la zero sau de unde a rămas suspendat, Tánczos Barna a răspuns: “Programul va fi reluat de la zero pentru că nu s-a întâmplat nimic concret. Concret, nu au fost înregistrate cererile şi programul pleacă de la zero, cu minim cu bugetul de anul trecut, cu sistemul informatic verificat cu ajutorul colegilor de la STS, instituţie care ne-a sprijinit enorm în desfăşurarea SUMAL-ului şi cred că este practic singura instituţie care poate să asigure o bază stabilă pentru programe de o asemenea amploare”, scrie News.ro.
Amintim că prin Programul Rabla pentru Electrocasnce persoanele fizice beneficiază de vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, cu eficienţă energetică clasa A++ şi A+++, astfel:
Facturi mai mici la electricitate, unul dintre efectele Programului
Două sunt scopurile pentru acest program aflat la a treia ediţie: pe de o parte, pentru ca românii să recicleze, o condiţie obligatorie din partea UE. Iar, pe de altă parte, magazinele înregistrează, în cadrul acestor campanii, vânzări mai mari, mai ales în vreme de criză, cu un consum redus de produse electrice, electrocasnice şi electronice din partea cumpărătorilor.
Însă, pentru cetăţeni, unul dintre cele mai importante beneficii ale programului este consumul redus de energie electrică ale aparatelor care va scădea costul facturilor la electricitate.
Spre exemplu, un frigider din clasa A+ realizează o economie de energie de până la 25% faţă de aparatele din clasa imediat următoare, clasa A, şi până la 40% faţă de clasa B.
Optimizarea consumului de electricitate este o metoda eficientă de a face economii substanţiale la facturi, iar un pas către reducerea cheltuielilor pentru utilităţi este renunţarea la vechile electrocasnice.
În 2020, programul avea un buget de 40 milioane de lei.