Rabla pentru Electrocasnice 2021 – când începe programul și ce modificări apar

RABLA ELECTROCASNICE 2021 - Programul guvernamental va începe de la 1 mai 2021, prin înscrierea comercianților în platforma informatică pusă la dispoziție de Administrația Fondului pentru Mediu. Din 7 mai, se vor putea înscrie pentru primirea voucherelor și persoanele fizice care vor să achiziționeze un produs nou eficient energetic dând la schimb un produs electrocasnic vechi.
Alina Stanciu - vin, 23 apr. 2021, 13:18
Rabla pentru Electrocasnice 2021 - când începe programul și ce modificări apar

RABLA PENTRU ELECTROCASNICE 2021 – Programul prin care persoanele fizice primesc de la stat un voucher pentru achiziția unor electrocasnice noi eficiente din punct de vedere energetic în schimbul reciclării unora vechi va debuta la 1 mai , a declarat pentru Economica președintele AFM, Ștefan Toga.

Astfel, într-o primă etapă, de la 1 mai, comercianții interesați să vândă electrocasnice prin acest program se vor putea înscrie în aplicația informatică pusă la dispoziție de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) pe pagina sa web.

Cum programul Rabla pentru Electropcasnice 2021 este, de fapt, o continuare a celui din 2020 devenit nefuncțional din cauza problemelor tehnice ale platformei informatice a AFM, cei 24 de comercianți validați deja anul trecut vor rămâne în program. Bugetul alocat este însă  cu 35 de milioane de lei mai mare ca anul trecut, astfel că și numărul comercianților va putea crește. Potrivit președintelui AFM, nu va exista un termen limită până la care comercianții se pot înscrie în program. Înscrierea se va face până la epuizarea fondurilor disponibile.

“La începutul lui mai deschidem validarea noilor comercianți. Nu este stabilit însă un interval de timp pentru înscriere. Aceștia se vor putea înscrie până la epuizarea fondurilor disponibile. De asemenrea, sunt deja validați 24 de comercianți prin Programul din 2020”, a explicat pentru Economica oficialul AFM.

Potrivit Bugetului AFM, anul acesta, Guvernul a alocat Programului Național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic suma de 75 de milioane de lei, față de 40 de milioane de lei anul trecut.

Persoanele fizice se vor putea înscrie pentru voucher începând cu 7 mai

Etapa a doua, destinată persoanelor fizice, începe cu data de 7 mai și presupune înscrierea solicitanților în platforma AFM dedicată cu scopul de a-i fi aprobată finanțarea.

“Sistemul nu va fi primul venit primul servit. Organizarea va fi pe grupe de produse, din două în doua săptămâni”, a mai explicat Toga.

 Apar modificări în ceea ce privește echipamentele cu clasa energetică A și B

Președintele AFM susține, de asemenea, că apar modificări și față de proiectul de Ordin privind Ghidul de finanţare a Programului pe care instituția l-a pus în dezbatere publică începând cu data de 8 aprilie. “Începând de săptămăna viitoare o să fie modificări pentru că au apărut observații legate de noile clase de efeciență energetică. Puțini producători mai fabrică clasele A și B, astfel că aceste produse au deveni inexiste pe piață. Și atunci am cerut de la comercianții mari stocurile de la fiecare clasă și am făcut modificări pentru ca programul să fie funcțional. Programul s-a schimbat foarte mult în bine fiind mult mai atractiv și operativ”, a mai declarat Toga.

Potrivit proiectului de Ordin amintit, s-ar fi acordat un voucher în valoare de:

 300 lei pentru mașini de spălat rufe cu noua clasa energetică A;

– 250 lei pentru maşini de spălat rufe cu noua clasa energetică B;

– 500 de lei pentru mașini de spălat rufe cu uscător cu noua clasă energetică A;

– 450 de lei pentru mașini de spălat rufe cu uscător cu noua clasă energetică B;

– 400 lei pentru mașini de spălat vase cu noua clasă energetică A;

– 350 lei pentru mașini de spălat vase cu noua clasă energetică B;

– 400 lei pentru televizoare cu noua clasă energetică A;

– 350 lei pentru televizoare cu nouă clasă energetică B;

Amintim că, potrivit Ghidului de finanțare a Programului național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic din 2020, etapele programului sunt următoarele:

  1. publicarea pe pagina de internet a Autorității a informațiilor necesare demarării programului;
  2. validarea, încheierea contractelor de decontare cu comercianții și publicarea listei acestora;
  3. înscrierea solicitanților și aprobarea finanțării;
  4. decontarea sumelor solicitate de către comercianții validați.

De asemenea, ca mod de  folosire a voucherelor, suma finanțată de stat se scade de către comerciantul validat din valoarea totală a facturii echipamentelor achiziționate prin program, iar diferența este suportată de către persoana fizică, din surse financiare proprii.

Finanțarea nu poate depăși 50% din valoarea echipamentelor comercializate prin program.

Citește și

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare. După consultările de astăzi de la Cotroceni, el speră că......
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...