Rablele de pe șosele golesc buzunarele firmelor de asigurare din România: În fiecare minut plătim 2000 de euro! Pot roboții să rezolve problema?
Mai mulți specialiști din domeniu au încercat să răspundă la aceste întrebări în cadrul unui eveniment organizat de grupul Xprimm . Una dintre concluziile evenimentului a fost că tendința de creștere a daunalității în zona asigurărilor CASCO și RCA este una clară și că, până când se vor găsi soluții pentru diversificarea portofoliilor și pentru reducerea dependenței de auto, trebuie găsite soluții pentru gestionarea mai bună a daunelor. Comunicarea este un factor important, mai ales că asigurătorii se confruntă astăzi cu un deficit de imagine, accentuat și de războiul în care firmele care vând masiv RCA (Euroins și City Insurance) , dar n u doar ele, sunt implicate cu unitățile reparatoare și transportatorii.
Aici puteți citi despre conflictul dintre cele două părți și încercările de modificare a legii RCA
„Sunt date evidente legate de daunalitate – ceea ce trebuie să facem cu toții este să ne gândim la o serie de soluții pentru ca lucrurile să fie înțelese, iar acest domeniu al asigurărilor să își recapete acea imagine de încredere, fără de care îi este greu să se dezvolte. Asigurările auto au o pondere mare în piață. Încercăm să gasim soluții pentru dezvoltarea altor linii de produs, dar e greu să facem pași în această direcție dacă încrederea nu se restabilește și ajunge la cote care să permită ceea ce fiecare actor al pieței își propune…Cred că dialogul și explicarea unor mecanisme pe baza cărora funcționează piața sunt esențiale pentru modul în care va evolua. Vedem că atât RCA cât și CASCO au o rată combinată peste 100%, iar asta înseamnă pierderi pe aceste produse”, crede Florin Golovatic, directorul Direcției Supraveghere pentru sectorul asigurări din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Președintele Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR) a pus problema tranșant, în legătură exclusiv cu unitățile service, cu care se luptă pentru a modifica legea RCA.
„Nu avem o statistică oficială a numărului de service-uri din România, service-uri autorizate de RAR. O parte din autorități dau dovadă de pasivitate. Observăm o încălcare a directivei IDD din partea service-urilor, care oferă consiliere pe partea de daune”, a afirmat Roșu.
De partea cealaltă, vicepreședintele pe asigurări al ASF, Cristian Roșu, îndeamnă la prudență atunci când vine vorba despre necesitatea modificării legii RCA. „Zona daunelor este una foarte sensibilă, ea putând crea presiune pe prețuri. Totul se răsfrânge în prețuri și activitate. Vorbeați de modificările legislative – mi-e teamă să mă gândesc la niște modificări dacă nu aduc o valoare adaugată certă.”, a spus Roșu.
Despre modificările legislative în privința legii RCA a vorbit și Iulius Marian Firczak, deputat în Parlamentul României. „Sper să duc succesul mai departe și în modificarea și îmbunătățirea legii RCA, pentru că tensiunea este destul de mare în piață, problemele sunt acute. În 2017 am scos Legea RCA tot într-un moment de tensiune maximă. Iată ca după 3 ani de zile, legea a produs o serie de probleme. Este important să ascultăm toți actorii din piață. Pentru noi este important să vedem toate punctele de vedere și să luăm ce e bun din fiecare punct de vedere. Sper să reușim acest lucru. Un proiect a fost respins, mai sunt 2 propuneri pe rol. Sper ca în 3-4 săptămâni să aducem modificările necesare și piața să funcționeze la parametri normali.
Un parc auto extrem de învechit și multe alte motive de îngrijorare pentru asigurători
Adrian Marin, președintele UNSAR, a făcut o prezentare rece, pe cifre, a situației din piața asigurătorilor. De remarcat în primul rând este starea foarte proastă a parcului auto din România, cel care aduce cea mai mare parte a veniturilor din asigurări. Potrivit lui Marin, circa 50% dintre mașini au peste 15 ani. Iată, mai jos, cele mai importante declarații ale președintelui UNSAR legate de piață: