„Regiunea Mării Negre are o importanţă strategică deosebită, nu numai pentru ţara noastră, ci pentru întreg spaţiul euroatlantic. Securitatea acestei zone, marcată de provocări complexe şi în continuă evoluţie, este vitală în asigurarea securităţii noastre, a tuturor. Operaţionalizarea primului sistem Patriot este doar primul pas pentru realizarea unei capacităţi redutabile de apărare aeriană a ţării noastre, care va contribui semnificativ la consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO, în flancul estic. Sistemul Patriot, recepţionat astăzi, va fi urmat de încă trei, care vor intra în dotarea Forţelor Aeriene Române, până la sfârşitul anului 2022. Intră, începând de astăzi, în dotarea Armatei României, unul dintre cele mai eficiente şi mai bune sisteme de apărare aeriană, cu rază lungă de acţiune, capabil să îndeplinească întreaga gamă de misiuni în zona de responsabilitate, indiferent de condiţiile atmosferice”, a precizat ministrul, prezent la Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană de la Capul Midia.
El a arătat că Armata Română devine cea de-a 17-a ţară care va avea în dotare o astfel de capabilitate şi cea de-a şaptea din rândul ţărilor membre NATO, fiind vorba despre „un echipament esenţial, în forma cea mai modernă aflată în fabricaţie, un sistem defensiv testat în luptă, perfecţionat în timp”.
Totodată, Ciucă a precizat că acesta este primul echipament important achiziţionat şi livrat după semnarea, în anul 2015, a acordului politic naţional privind creşterea finanţării pentru Apărare.
„România a achiziţionat cea mai modernă configuraţie hardware şi software a sistemelor de rachete. Aceeaşi cu cea folosită în prezent de forţele armate ale Statelor Unite, care permite contracararea tuturor tipurilor de ameninţări aeriene actuale. Intrarea în înzestrare a acestor sisteme va creşte nivelul cooperării dintre România şi Statele Unite ale Americii, transferul de tehnologii şi informaţii sensibile va spori nivelul încrederii între cei doi aliaţi. Această consolidare a Parteneriatului strategic dintre ţările noastre oferă încă o garanţie esenţială pentru securitatea naţională, cu valenţe sporite în actualul mediu de securitate regional şi internaţional, dificil şi complex”, a declarat el.
Totodată, Nicolae Ciucă a arătat că MApN, împreună cu Ministerul Economiei, va face demersuri pentru a identifica „cel mai potrivit operator economic, pentru a-i încredinţa operaţiunile de mentenanţă” şi pentru a face transferul de tehnologie.
„Pentru că este prezent aici şi ministrul Economiei, vreau să îi mulţumesc pentru modul în care am colaborat şi am identificat liniile de efort ale ambelor ministere, pentru a identifica oportunităţile, astfel încât să integrăm producţia sau mentenanţa acestor echipamente noi intrate în dotare, în industria naţională de apărare. Scopul nostru este de a avea pe teritoriul naţional capacităţi industriale credibile să asigure producţia, mentenanţa sau modernizarea echipamentelor nou intrate în înzestrarea Armatei României. Avem deja exemple în acest sens. Uzina Mecanică Bucureşti, care va livra transportoarele blindate pentru trupe; Avioane Craiova, care a primit de curând un contract de modernizare a celor zece aeronave IAR 99; Aerostar Bacău, desemnată ca centru de mentenanţă unic al avioanelor multirol F-16; noua fabrică de la Petreşti, Dâmboviţa, care va livra noile autocamioane ale MApN”, a spus el.
Prezent la eveniment, premierul Ludovic Orban a declarat că România este mai sigură cu aceste rachete pe teritoriul ei, iar cetăţenii români sunt mai bine apăraţi.