Distribuitorii de electricitate sunt obligați să racordeze la rețea toate persoanele fizice, în 90 de zile – proiect

Companiile de distribuție a energiei electrice vor fi obligate, după modelul celor de gaze, să racordaze la rețeaua electrică orice solicitant, indiferent de locul de consum. Pentri casnici, racordarea trebuie să fie făcută în maximum 90 de zile de la obținerea autorizației de construire. Prevederile sunt încă la faza de proiect.
Mihai Nicuţ - joi, 12 nov. 2020, 12:41
Distribuitorii de electricitate sunt obligați să racordeze la rețea toate persoanele fizice, în 90 de zile - proiect

 

În Parlament circulă un proiect de lege care aprobă cu modificări o Ordonanță a Guvernului (106/2020), care modifică la rândul ei celebra lege 123, a energiei și gazelor. În Comisia de Industrii și Servicii, condusă acum de liberalul Sorin Bumb, care a luat locul lui Iulian Iancu, au fost introduse mai multe amendamente, iar două dintre ele se referă la racordarea la rețeaua electrică.

Pe scurt, primul obligă distribuitorii de electricitate să racordeze orice persoană care solicită acest lucru, iar al doilea îi obligă să o facă în 90 de zile de la momentul în care obține autorizația de construire pentru lucrările necesare branșării.

Ambele amendamente au fost introduse de președintele Comisiei, Ioan Bumb, și de un parlamentar UDMR, Bende Sandor și, după cum se scrie chiar și în motivarea introducerii acestor amendamente, ideea a fost de a apllica și în sectorul energiei electrice aceleași reglementări ca pentru gazele naturale.

Iată acum formulările:

Pentru obligația de a racorda pe oricine

La articolul 44, alineatul (10) se modifică și va avea următorul cuprins:

“(10) Operatorul de distribuţie este obligat:

a) să ofere o soluţie de racordare la reţea a tuturor solicitanţilor;

b) să comunice condiţiile de racordare;

c) să racordeze toţi solicitanţii la sistemul de distribuție.»

Vechea formă din legea energiei a acestui articol era asta: “Operatorul de distribuție este obligat să ofere o soluție de racordare la rețea a tuturor solicitanților și să comunice condițiile de racordare, conform reglementărilor în vigoare”.

Motivația introducerii amendamentului:

“Legea nr. 155/2020 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012 şi privind modificarea şi completarea altor acte normative prevede obligația operatorului de distribuție a gazelor naturale de racordare a clienților casnici, urmând ca recuperarea costurilor să se realizeze potrivit normelor emise de ANRE.

Scopul reglementării este de urgentare a extinderii rețelelor și asigurării accesului unei pături cât mai largi a populației la gazele naturale, în prezent costurile racordării împiedicând multe gospodării să opteze pentru utilizarea acestui combustibil.

Propunem reglementarea în mod simetric a obligației operatorului de distribuție a energiei electrice să racordeze consumatorii casnici la rețea, prevedere firească având în vedere că accesul la energie electrică poate fi considerat un bun de bază în lumea modernă”.

Pentru obligația de a racorda orice solicitant persoană fizică în 90 de zile

La articolul 51, după alineatul (3.4) se introduce un nou alineat, alineatul (3.5), cu următorul cuprins:

“(3.5) În cazul clienților casnici, operatorul de distribuție are obligația racordării lor în termen de maximum 90 de zile de la data obţinerii autorizaţiei de construire. Proiectul privind racordarea poate fi realizat și de catre clientii casnici/beneficiari.

Recuperarea costurilor de racordare, inclusiv proiectare, se realizează cu amotizare accelerată într-o perioadă de 5 ani, prin tarifele de distribuţie în conformitate cu reglementările ANRE.”.

Motivația introducerii amendamentului:

“Legea nr. 155/2020 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012 şi privind modificarea şi completarea altor acte normative prevede obligația operatorului de distribuție a gazelor naturale de racordare a clienților casnici, urmând ca recuperarea costurilor să se realizeze potrivit normelor emise de ANRE.

Scopul reglementării este de urgentare a extinderii rețelelor și asigurării accesului unei pături cât mai largi a populației la gazele naturale, în prezent costurile racordării împiedicând multe gospodării să opteze pentru utilizarea acestui combustibil.

Propunem reglementarea în mod simetric a obligației operatorului de distribuție a energiei electrice să racordeze consumatorii casnici la rețea, prevedere firească având în vedere că accesul la energie electrică poate fi considerat un bun de bază în lumea modernă.

Având în vedere necesarul sporit de cash-flow pe care trebuie să-l asigure operatorul pentru îndeplinirea acestei obligații, se impune prevederea posibilității de recuperare a costurilor prin scurtarea perioadei actuale de amortizare”.

Pentru a de veni lege, acest amendament trebuie votat de Camera Deputaților, iar ulterior legea din care face parte va trebui promulgată de președintele României. Companiile vizate sunt Electrica, Enel, E.On și CEZ, care a anunțar recent că vinde rețeaua de distribuție din Oltenia australienilor de la Macquarie.

Te-ar mai putea interesa și
Kamala Harris l-a sunta pe Trump să-l felicite pentru victoria în alegeri. El și-a consolidat succesul câștigând statul american Michigan și ajungând astfel la 292 de electori
Kamala Harris l-a sunta pe Trump să-l felicite pentru victoria în alegeri. El și-a consolidat succesul câștigând statul ...
Kamala Harris l-a sunat miercuri pe Donald Trump pentru a-l felicita pentru victoria sa în alegerile prezidenţiale, potrivit unui consilier al candidatei democrat, transmit France Presse şi EFE....
Luminița Odobescu, către omologul său sârb: Parcursul european merită orice efort. România poate oferi Serbiei sprijinul deplin pentru aderarea la UE
Luminița Odobescu, către omologul său sârb: Parcursul european merită orice efort. România poate oferi Serbiei sprijinul ...
Parcursul european merită "orice efort", iar România poate oferi Serbiei "sprijinul deplin" şi expertiză în ceea ce ...
Christine Lagarde (BCE), în contextul tentativei de preluare a Commerzbank de către UniCredit: Europa are nevoie de bănci cu adevărat continentale pentru a fi eficiente
Christine Lagarde (BCE), în contextul tentativei de preluare a Commerzbank de către UniCredit: Europa are nevoie de bănci ...
Europa are nevoie de bănci cu adevărat continentale pentru a opera eficient, a declarat miercuri Christine Lagarde, preşedintele ...
Calea ferată Galați – Bârlad: CFR SA lansează licitație de peste 48 de milioane de lei pentru refacerea liniei 703, afectată de inundații
Calea ferată Galați – Bârlad: CFR SA lansează licitație de peste 48 de milioane de lei pentru refacerea liniei ...
Compania Naţională de Căi Ferate “CFR” SA informează că a fost lansată licitația pentru achiziţia serviciilor ...