Legea privind racordarea gratuită la gaze și electricitate se va schimba. Care vor fi modificările – surse

Racordarea la rețelele de gaze și energie electrică este gratuită pentru toți consumatorii casnici, în orice situație, și, pentru unii consumatori comerciali, potrivit unei legi adoptate anul trecut, când a fost campanie electorală. Cum această gratuite, însoțită și de obligativitatea de a racordare orice solicitant în maximum 90 de zile, a creat blocaje, legea se va modifica.
Mihai Nicuţ - lun, 28 iun. 2021, 22:22
Legea privind racordarea gratuită la gaze și electricitate se va schimba. Care vor fi modificările – surse

Context

Anul trecut, inclusiv în comtextul alegerilor, parlamentarii adoptau cu o largă majoritate o lege referitoare la simplificarea procedurilor de racordare la rețelele de gaze și energie electrică. Foarte pe scurt spus, pentru clienții casnici, indiferent de amplasarea locului de consum, racordarea la ambele tipuri de rețele devenea gratuită și era obligatorie să fie făcută de către distribuitorii de energie, la cererea solicitantului. La fel, gratuită a devenit și racordarea locurilor de consum ale consumatorilor non-casnici, dacă locul de consum este la mai puțin de 2,5 km de capătul rețelei, în anumite condiții. Foarte important, racordarea, care este gratuită și obligatorie, trebuie să se facă în 90 de zile de când se obține autorizația de construire pentru respectiva lucrare.

Ulterior, în contextul, previzibil de altfel, în care a apărut un blocaj în activitatea de racordare, legea a fost amendată: s-a introdus posibilitatea ca solicitantul să poată plăti lucrările de racordarare, urmând ca distribuitorul să îi ramburseze sumele plătite în următorii cinci ani, în tranșe anuale egale.

Ce se schimbă

Potrivit informațiilor pe care le-am obținut din surse politice și din piața de energie, legea va fi modificată.

În primul rând, se va elimina gratuitatea racordării clienților comerciali, non-casnici, în condițiile în care reglementarea actuală ridică semne de întrebare legate de un posibil ajutor de stat mascat.

În al doilea rând, racordarea clienților casnici rămâne gratuită, dar se vor introduce condiții: se vor racorda gratuit locurile de consum în limita unei puteri/consum, pentru a se evita situațiile, apărute în ultima vreme, în care s-a abuzat de reglementare – mulți casnici au cert, de exemplu, racordarea gratuită la rețeaua electrică în trifazic. Nu știm care vor fi aceste praguri, cel mai probabil va urma o reglementare a ANRE după ce legea va fi modificată.

Apoi, se va introduce posibilitatea ca unitățile administrative-teritoriale (UAT-primăriile) să poată participa și ele, singure sau în asocierea, și, implicit, să poată finanța extinderea rețelelelor de distribuție. Pe legea actuală, dat fiind că distribuitorii sunt cei obligați să facă extinderile, s-ar înțelege că UAT- urile nu mai pot participa legal la acest proces.

În plus, se pare că se va modifica și regimul sancțiunilor, în sensul în care operatorii s-au plans de caracterul excesiv al celor actuale. Astfel, ANRE poate acum dicta amenzi calculate ca procent din cifra de afaceri chiar și în situația în care un operator întârzie cu două-trei zile peste termenul legal în care trebuie să răspundă la o cerere de racordare. Noua lege ar urma să mai echilibreze lucrurile specificând clar când se pot acorda sancțiuni calculate ca procent din cifra de afaceri, dar mai multe detalii nu am reușit să aflăm.

În final, se va clarifica și procedura de achiziții a operatorilor de rețele. Noua lege va specifica foarte clar că, la lucrările de racordare, companiile trebuie să respecte legea achizițiilor publice.

Cum se va schimba legea

Inițial, în discuțiile dintre companii și reprezentanții mediului politic se vehiculase soluția ca modificările să fie introduse într-un proiect de lege aflat deja pe circuitul parlamentar, potrivit surselor noastre. Este vorba despre PL-x nr. 364/2020 – Proiect de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.74/2020 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012. Acesta este deja aprobat de Senat și este în dezbaterea Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților.

Însă nu toți decidenții politici au fost de acord cu ideea, așa că a mai apărut o opțiune, aceea ca Guvernul să emită o ordonanță de urgență, potrivit surselor noastre. Ar fi posibil ca actul să fie adoptat în perioada vacanței parlamentare, dacă acest tip de reglementare se circumscrie în aria celor despe care Guvernul este abilitat să emită ordonanțe în timpul vacanței parlamentare.

Citește și:

Cererile de racordare la gaze au crescut de patru ori de când racordarea e gratuită. Am legat 83.000 de clienți la rețea în 2020 – Stab, Engie

Cum s-a ajuns la blocaj

Șeful Engie România (grup care controlează Distrigaz Sud Rețele, una dintre cele două mari rețele de distribuție din țară), Eric Stab, a vorbit despre blocajul apărut la racordări încă din  primăvara acestui an. “De când s-a adoptat legea, vedem o creștere de patru ori a numărului de solicitări de racordare. Suntem bucuroși să vedem că există cerere, însă trebuie să ne asigurăm că tot procesul este gestionabil: că avem cash pentru investitiții, că sunt companii pe piată care pot realiza aceste lucrări și, nu în ultimul rând, că există consum (pentru că una este să fii conectat la rețea și alta este să ai capitalul necesar achiziției centralei, instalației de gaze), preocuparea fiind de a nu avea o infrastructură goală care să fie finanțată de întreaga comunitate”, a spus șeful Engie.

Tot atunci, surse din piața de energie electrică ne-au explicat că aceeași situație este și acolo, ba, mai mult, a crescut exploziv numărul cererilor din partea casnicilor care vor racordare la trifazic, evident mai complexă și mai costisitoare.

Citește și:

Distribuitorii de energie vor plăti daune și pentru întreruperi scurte, variații de tensiune sau racordarea cu întîrziere

Control de la Concurență

Consiliul Concurenţei a anunțat ieri că analizează activitatea de racordare a clienţilor casnici la reţelele de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale, în contextul modificării cadrului legislativ aplicabil şi al procesului de liberalizare al celor două pieţe pentru consumatorii casnici.

Potrivit unui comunicat al autorităţii de concurenţă, conform noilor reglementări, introduse în 2020, operatorul de distribuţie de energie electrică sau de gaze naturale are obligaţia de a racorda la reţea toţi solicitanţii clienţi finali casnici, în termen de 90 de zile de la data obţinerii autorizaţiei de construire, cu recuperarea costurilor racordării într-o perioadă de 5 ani.

În acest context, ANRE a modificat procedura privind planurile de investiţii ale operatorilor de distribuţie, pentru a asigura capacitatea de a satisface solicitări rezonabile de racordare pe termen lung, fără afectarea investiţiilor care vizează siguranţa în funcţionare a sistemelor de distribuţie.

“Prin adoptarea acestor modificări legislative se urmăreşte impulsionarea procesului de racordare a consumatorilor casnici la reţelele de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale. În aceste condiţii, creşterea constantă a numărului locurilor de consum va determina expansiunea pieţelor de furnizare a energiei electrice şi a gazelor naturale către consumatorii casnici, putând conduce atât la creşterea portofoliului furnizorilor existenţi, cât şi la apariţia de noi furnizori pe piaţă”, arată Consiliul Concurenței.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici și a alocat aproape 1,65 de miliarde de lei pentru electrificarea liniei de cale ferată Răduleşti – Giurgiu Nord
Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici și a alocat aproape 1,65 de miliarde de lei pentru electrificarea liniei ...
Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, printr-o hotărâre, indicatorii tehnico-economici şi alocarea sumei de 1,649 de miliarde de lei pentru demararea lucrărilor de electrificare a liniei de......
Statele Unite resping în mod categoric decizia CPI de a emite mandate de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant
Statele Unite resping în mod categoric decizia CPI de a emite mandate de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu și Yoav ...
"Statele Unite resping în mod categoric decizia Curţii (Penale Internaţionale, CPI) de a emite mandate de arestare împotriva ...
SUA impun sancțiuni împotriva a 50 de bănci rusești, pentru a le limita accesul la sistemul financiar internațional
SUA impun sancțiuni împotriva a 50 de bănci rusești, pentru a le limita accesul la sistemul financiar internațional
Executivul american a anunţat joi o serie de sancţiuni ce vizează circa 50 de bănci ruseşti pentru a limita "accesul ...
Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu 723 de milioane de lei
Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu 723 de milioane de lei
Bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene a fost suplimentat, joi, de Guvern cu 723 de milioane de lei ...