RADET: Mai multe zone din Bucureşti ar putea rămâne fără agent termic la iarnă

Economica.net
23 07. 2015
calorifere_08vt_25139700_88236600_82479000

‘Tragem un semnal de alarmă că există riscul ca mari părţi din Bucureşti să nu poată fi alimentate cu agent termic iarna aceasta. Este vorba în general despre zona de est a Capitalei, dar şi despre câteva cartiere din zona de nord a Bucureştiului’, a spus Gabriel Dumitraşcu într-o conferinţă de presă.

El a afirmat că neefectuarea acţiunilor prevăzute în ‘Planul de revizii şi reparaţii pentru anul 2015’, care trebuie realizate în lunile de vară, duce în primul rând la scăderea siguranţei în exploatarea reţelei.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET a spus că multe dintre lucrările urgente nu pot fi finalizate până la începerea sezonului de furnizare a agentului termic.

‘Faţă de planul de urgenţă supus atenţiei Primăriei Generale, un plan care în cifre însemna o alocare de vreo 10 milioane de lei pentru reparaţii urgente vara aceasta, am reuşit să mobilizăm mai puţin de jumătate, prin urmare mai puţin de 50% dintre lucrările urgente sunt atacate acum şi pot fi finalizate până la începerea sezonului de furnizare a agentului termic. Mi-e greu şi cred că îi este greu oricui să garanteze că vom avea o iarnă fără avarii majore’, a menţionat Dumitraşcu.

El a precizat că sistemul de termoficare are o mare uzură, probleme multiple şi frecvente în funcţionare, lucru care se reflectă în asigurarea parametrilor optimi şi a continuităţii furnizării agentului termic.

‘Dintre cei 996,781 de kilometri de reţea primară şi 2.949,46 de kilometri de reţea secundară, aproximativ 81%, respectiv 54% au o vechime de peste 20 ani’, a spus Gabriel Dumitraşcu.

Potrivit acestuia, nefuncţionarea timp de o zi a sistemului de termoficare înseamnă 28.000 de Gcal nevândute, aproximativ 1.000 de puncte termice urbane, industriale nefuncţionale, 103 de şcoli, 76 de grădiniţe şi creşe, 22 de spitale, 42 de licee, 27 de unităţi de învăţământ superior, 310 agenţi economici fără căldură şi apă caldă, adică aproximativ 1.200.000 de bucureşteni care vor rămâne fără energie termică.

‘De anul trecut din mai până acum, conturile au fost blocate 100% aproape în afară de salarii. Dacă la 1 septembrie nu se modifică ceva în felul de a primi bani să facem reparaţii ca să putem cumpăra echipamente, scule, să putem repara aşa cum ar trebui, măcar să facem strictul necesar ca populaţia să aibă la iarnă apă caldă şi căldură, declanşăm conflictul de muncă şi de drepturi. Dacă nu se reglementează ceva, să ne lase măcar 50% din totalul încasărilor şi din subvenţie să putem face reparaţiile necesare, vom reduce la 30% (furnizarea de agent termic – n.r.), vor rămâne în funcţiune numai spitale, creşe, grădiniţe, azile de bătrâni iar închiderea agentului termic se va face începând cu Casa Poporului’, a adăugat Ioana Stoica, preşedinte de sindicat al RADET.