RADET şi ELCEN spun că instalaţiile de încălzire vor funcţiona foarte bine la iarnă în toate cartierele din Bucureşti
Nicolaescu spune că ELCEN şi-a îndeplinit programul de reparaţii şi întreţinere asumat la începutul acestui an, chiar dacă instalaţiile sunt foarte vechi, din anii ’70 şi ’80.
„Singura centrală modernizată care este perla energiei în sistemul energetic naţional este CET Vest, ce lucrează la parametri optimi. Am făcut aceste reparaţii, avem garanţia că agregatele şi instalaţiile vor funcţiona foarte bine. Eu, în numele Electrocentale Bucureşti, al echipei manageriale de acolo, a specialiştilor din Electrocentrale Bucureşti, a sindicatelor, a tuturor celor care reprezintă activitatea ELCEN şi care măsoară la acest moment circa 2.100 de salariaţi, vă spunem şi ne angajăm în faţa opiniei publice, a bucureştenilor că nu vom precupeţi nici minimum efort, deci vom avea un maxim efort în perioada următoare de aşa manieră încât rezultatele să fie pe măsură”, a afirmat Nicolaescu.
El a precizat că din punct de vedere financiar este vorba despre o istorie ce vine din 2008. ”La acel moment s-au eşalonat datoriile şi în acea reeşalonare s-a plătit numai 2008, 2009, a rămas 2010 cu 258 de milioane, s-au acumulat începând cu 2010 atât penalităţi, cât şi facturi scadente, ceea ce a dus la un debit principal, deci marfă livrată şi neîncasată de 680 de milioane de euro, iar datoria principală, inclusiv penalităţi şi dobânzi este de un miliard de euro”, a declarat Nicolaescu.
Şeful ELCEN a menţionat că a discutat despre datorii cu primarul general interimar al Capitalei, Ştefănel-Dan Marin. ”Am stabilit priorităţile de plată în perioada următoare până la sfârşitul anului de aşa manieră încât să avem speranţa că vom beneficia de aceste sume ce nu merg nicăieri decât în contul principalilor furnizori de gaze care la acest moment sunt de 535 de milioane, dintre care principalul furnizor de gaze, Romgaz, are 360 de milioane de lei. Total la toţi furnizorii de gaze sunt 150 de milioane de euro”, a spus directorul general al ELCEN.
Potrivit acestuia, este o ”sumă uriaşă la principalul furnizor”, care de anul trecut este şi listat la bursă.
”De anul acesta ne impun o altă regulă şi ne spun da, facem o eşalonare pe doi ani, dar veniţi cu garanţii. Ca eu să depun aceste garanţii ipotecând, gajând active din patrimoniul statului îmi este foarte greu, de aceea mulţumesc bunăvoinţei primarului general să găsim minime soluţii financiare de a plăti parte din aceste datorii către Romgaz, Transgaz, OMV şi Distrigaz, de aşa manieră încât să avem posibilitatea ca începând cu perioada imediat următoare să avem toate garanţiile vizavi de faptul că livrările vor continua într-un ritm foarte bun”, a adăugat Marcel Nicolaescu.
Pe de altă parte, directorul RADET spune că regia este capabilă să asigure încălzirea Bucureştiului în sezonul rece care stă să înceapă, dar că mai există de executat încă 10 lucrări mai de reparaţii.
”RADET este capabilă astăzi să realizeze furnizarea agentului termic către populaţie. Am luat măsurile necesare din punct de vedere tehnic, astfel încât să nu avem probleme în niciun cartier cu furnizarea agentului termic pentru încălzire şi apă caldă menajeră. Singurele probleme pe care le mai avem sunt legate de cele zece intervenţii majore pe care nu le-am putut realiza în vară”, a spus Viţalariu într-o conferinţă de presă.
El a menţionat că a depus toate eforturile şi îi asigură pe locuitorii Capitalei că nu vor fi afectaţi în niciun fel de cele zece lucrări.
”Punctele termice sunt toate rezolvate, deci nu trebuie să existe în niciun fel teama că din cauza RADET nu va exista furnizare de agent termic. Tot ce depinde de noi este făcut şi tot ce va fi făcut va fi realizat cu profesionalism. Singurele noastre probleme sunt legate de bani, dar asta este, aşa ne desfăşurăm activitatea, nu este niciun fel de problemă. Important este să nu avem conturile blocate 100% că atunci putem să funcţionăm, noi ne-am aprovizionat anterior, am anticipat existenţa unor probleme financiare, avem materiale şi echipamentele necesare pentru intervenţii minore, dar în cazul unor intervenţii majore atunci va exista o problemă”, a afirmat Valentin Viţalariu.