Radu Constantinescu, CEO al Qualitance: Vrem să creștem cu 20% în acest an, dar să creștem semnificativ profitabilitatea. Luăm în calcul un nou bond la BVB, o listare nu este în plan
Qualitance a atras în urmă cu doi ani 1,5 milioane euro de la investitorii care au cumpărat obligațiunile corporative lansate pe Bursa de Valori București (BVB).
”Cred că experiența a adus multă valoare către noi, pentru că a trebuit să fim foarte transparenți, să urmărim periodic diverse aspecte care țin de business-ul companiei și care țin de indicatorii de performanță ai companiei și, ca atare, cred că ne-a disciplinat într-o măsură bună. Deci, ca exercițiu, văd o mare utilitate. În același timp, bursa oferă și a oferit antreprenorilor locali ocazia de a găsi fonduri pentru creștere fără a dilua capitalul și în continuare pare să fie o opțiune bună. Sigur, intensitatea probabil că se va modifica față de anii trecuți, dar în continuare e o opțiune bună și pentru noi, o luăm în considerare. Încă nu am luat o decizie dacă vom dori să extindem cu un nou bond sau nu. Luăm în calcul și opțiunea aceasta, dar probabil că e foarte devreme să vorbim despre orice ar însemna o listare. Nu este în plan pentru anul acesta sau în prima parte a anului viitor”, a spus Constantinescu.
Obligațiunile au fost emise pentru a accelera internaționalizarea, dar planurile companiei au fost date peste cap de pandemia de Covid-19, astfel că deschiderea biroului de la Londra, anunțată cu ceva timp înainte, nu a mai avut loc.
”Biroul de la Londra la momentul ăla nu mai era oricum activ, dar Covid-ul a închis de tot. Pentru noi în perioada respectivă am oprit acele inițiative. Într-o perspectivă de internaționalizare eu văd mai degrabă ca o regrupare, în sensul că noi întotdeauna am avut business internațional încă din 2011, dar mulți ani am operat fără a avea neapărat birouri afară și lucrurile au mers ok. Faptul că biroul respectiv nu a mai funcționat nu ne împiedică să derulăm business în acele geografii. Nu a avut un impact semnificativ”, explică antreprenorul.
Alte planuri pentru acest an includ creșterea businessului cu 20%, îmbunătățirea semnificativă a profitabilității, precum și extinderea echipei și a parteneriatelor cu clienții strategici pe care i-a atras în ultimii ani. Printre aceștia se numără: Banca Transilvania, Raiffeisen, Banca Comercială Română, OMV Petrom.
”Planul nostru pe anul acesta este să creștem cu 20%, dar în același timp să creștem semnificativ profitabilitatea. Așa ne-am setat obiectivele. Vrem să continuăm să fim relevanți atât regional, cât și internațional în zona de proiecte de transformare digitală. Vrem să extindem parteneriatele cu clienții strategici pe care i-am adus alături de noi în ultimii ani. Vrem să extindem echipa cel puțin la nivelul anului trecut și vom fi în același timp preocupați de a crește eficiența și profitabilitatea companiei”, continuă CEO-ul Qualitance.
”Clienții străini reprezintă 30%-35% din portofoliul. Procentul a scăzut în contextul pandemiei, când cererea externă pentru digitalizare s-a oprit”
În timpul pandemiei, când au fost impuse multe restricții de circulație nevoia companiilor pentru produse digitale a crescut semnificativ în România, ca și comerțul online, care a cunoscut o creștere record de 30%. Însă în alte părți ale lumii, precum SUA sau Australia, tendința a fost exact inversă, respectiv companiile au oprit investiţiile în digitalizare.
”În România, cel puțin a fost un boom (n.r. – al investițiilor în digitalizare). În America, de exemplu, sau Sidney noi am văzut inițial o decreștere a cererii în primele 3-6 luni de Covid, pentru că lumea presupun că avea deja sisteme, avea deja tehnologie și se uitau în primul rând la măsuri de mitigare a impactului economic.
În același timp, la noi în țară, unde bugetele tradițional erau mici pe zona de digitalizare, sigur că trendul a fost un pic invers, pentru că nevoia a devenit cu atât mai mare de a face o diferență în zona de produse noi. Și atunci ăsta a fost un prim lucru pe care l-am văzut. Zone în care cererea era mai mică a crescut, și în alte zone a existat o scădere. Acuma din perspectiva curentă, mi se pare că în continuare e potențial mult și local pe zona de proiecte de digitalizare, dar cererea externă a crescut iarăși la un nivel foarte mare. Și atunci companiile de tehnologie au multe oportunități în față”.
Cu toate acestea, nevoia de digitalizare a afacerilor rămâne la un nivel ridicat la noi în țară. Iar faptul că afacerile din România au început să investească în transformarea digitală a avantajat companiile IT precum Qualitance, care astfel a crescut numărul de companii cu capital românesc din portofoliul de clienţi.
”Tradițional, la noi cam 30-35% au fost clienți internaționali. A existat o scădere în perioada Covid, iar acum vedem o revenire. Targetul nostru ar fi ca la finalul anului să ajungem din nou la 30% clienți internaționali. În general, companiile cu care am lucrat sunt companii internaționale, chiar si cele locale. Lucrăm cu IBM, am lucrat cu UiPath sau băncile care, din păcate, majoritatea nu sunt companii românești, mai puțin Banca Transilvania, cu care lucrăm și ne bucurăm să fim parteneri. Dar cam cred că asta e zona în care ne dorim să fim din nou”, apreciază Radu Constantinescu.
De asemenea, compania a reușit anul trecut să revină pe creștere, după ce anul anterior afacerile au stagnat din cauza crizei aduse de pandemie.
”În 2021 planurile s-au realizat, am avut și o creștere a veniturilor de aproximativ 30-33% comparativ cu anul anterior. Pentru noi, anul anterior a fost un an de stagnare și impactul Covid a fost inițial considerabil, după care sigur lucrurile s-au reglat. Dar practic, 2020 față de 2019 a fost un an în care am stagnat, iar din 2021 vedem iarăși o creștere. Noi eram obișnuiți cu creșteri de peste 40%. Deci e o creștere considerabilă comparativ cu anii anteriori și omparativ cu ce ne-am propus”, a explicat CEO-ul Qualitance.
Tot în 2021, compania și-a extins echipa de vânzări și echipa de tehnologie cu circa 20% ”pentru a putea reveni pe acest trend de creștere ascendent”.
De asemenea, începând din acest an Qualitance intenționează să schimbe strategia de HR și să angajeze mai mulți juniori și să reia parteneriatele cu universitățile tehnice întrerupte de pandemie. ”Noi suntem o echipă care, în general, am adus oameni cu experiență alături de noi în ultimii ani. De anul ăsta începem să aducem și oameni mai juniori pentru a reîmprospăta echipa”.
Măsuri pe care Guvernul ar trebui să le ia pentru dezvoltarea industriei locale de IT
Întrebat despre măsurile pe care Guvernul ar trebui să le ia pentru a impulsiona dezvoltarea industriei locale de IT, Constantinescu a răspuns că acesta ar trebui să păstreze reducerile fiscale pentru IT-iști, dar în același timp ar trebui să lanseze proiecte de transformare digitală a instituțiilor publice și să promoveze companiile românești pe plan extern.
”Sunt măsuri din zona fiscalității care pot fi menținute în continuare, de la ce facilități pe impozit. Mă mai pot gândi la aceste inițiative de digitalizare locală, care ar putea să genereze oportunități și pentru companiile locale. Și apoi mă gândesc la promovarea acestor companii în exterior. Sigur, noi facem de unii singuri, dar probabil că sunt companii la început de drum care ar putea să beneficieze de un ajutor structurat din partea unor instituții de stat”, a spus antreprenorul.
Acesta a menționat și faptul că nu există un sprijin consistent local din partea administrațiilor pentru a crește domeniul, chiar dacă au existat și măsuri bune, precum scutire de impozit.
”În același timp, oportunitățile locale pentru companiile românești au fost destul de limitate și bugetele de IT la rândul lor. Cred că din perspectiva aceasta, e încă de lucru la a construi niște companii puternice locale și de a ajuta aceste companii în a deveni relevante la nivel internațional”, crede Radu Constantinescu.