Radu Constantinescu, Qualitance: În 2021 reluăm planurile de extindere internaţională și de noi achiziții – INTERVIU

Qualitance, companie internațională de inovație, tehnologie și inteligență artificială, fondată în România, a amânat cu un an planurile din 2020 de a se extinde în plan internaţional, precum şi cele de prospectare pentru o nouă achiziție, spune Radu Constantinescu, cofondatorul companiei şi președinte al Consiliului de Administrație, într-un interviu pentru ECONOMICA.NET. Compania a fost înființată în 2007 și are aproximativ 200 de angajați în birourile din București, San Francisco, New York și Sydney. Printre clienții Qualitance, se numără brand-uri precum Ford, IBM, Virgin, IKEA, Deutsche Telekom, Johnson & Johnson și News Corp.
Lidia Neagu - mar, 05 ian. 2021, 19:51
Radu Constantinescu, Qualitance: În 2021 reluăm planurile de extindere internaţională și de noi achiziții - INTERVIU

1. Anul 2020 a fost, în general, benefic pentru sectorul tech. Vă înscrieți în această linie, cum a influențat pandemia proiectele companiei, bugetul de R&D și business-ul în general?

Pandemia a dictat ritmul accelerat în care mediul de business a fost nevoit să își schimbe modul de operare, transferând interacțiunile interne și externe din mediul analog în spațiul digital. Anul 2020 a evidențiat că, într-o mare măsură, digitalizarea face diferența între profit și pierdere. 

În 2020, am inițiat și derulat proiecte în diferite domenii. Ne-am concentrat să răspundem rapid nevoii acute a clienților de a-și digitaliza interacțiunile și de a-și fluidiza procesele, prin capacitatea noastră de a livra 10-week MVPs (Minimum Viable Products în 10 săptămâni) și de a accelera dezvoltarea soluțiilor digitale cu ajutorul propriei platforme de tehnologie și a metodologiilor agile.

Evoluția Qualitance în 2020 a fost influențată de mulți factori. În martie, demaram proiecte pentru două dintre cele mai mari bănci din România. În același timp, obligațiunile emise pe Sistemul Alternativ al Bursei de Valori București intrau la tranzacționare, iar planurile de extindere au fost puse în subsidiar, prioritizând echipa și dezvoltarea competențelor interne.

În contextul pandemic, am prioritizat protejarea angajaților, investind totodată în creșterea capacității echipei și în dezvoltarea competențelor, pentru a putea derula proiectele curente și pentru a extinde portofoliul de clienți, chiar și de la distanță. La fel de important a fost să ne sprijinim partenerii și să ne configurăm noi înșine business-ul și activitatea exclusiv în online, cu toate că aveam deja experiența lucrului remote din proiectele internaționale.

Aș spune că a fost un an de transformare pentru noi, cel puțin prin prisma celor două evenimente pe care le-am pregătit încă de anul trecut – tranzacționarea obligațiunilor și numirea lui Mike Parsons ca CEO al Qualitance. În parteneriat cu Raiffeisen Bank, am început dezvoltarea unei platforme digitale pentru creditarea întreprinderilor mici și mijlocii. De asemenea, am investit substanțial în proiecte R&D.

2. Cum v-ați adaptat la noul context atât în România, cât și în străinătate? Ați observat diferențe majore între piețele pe care activați în ceea ce privește dezvoltarea business- ului, atitudinea clienților și a angajaților, etc.?

Am investit în structura internă și în oameni, asumându-ne că nu lăsăm pe nimeni în urmă, indiferent că vorbim despre echipa din București sau cea din Sydney. Am decis să amânăm pentru 2021 extinderea internațională și planurile de prospectare pentru o nouă achiziție. A fost cea mai bună decizie, cu atât mai mult cu cât anul acesta ne-a reconfirmat valoarea echipei, care a demonstrat super performanță nu doar în activitate, ci și la nivel uman.

Concret, până acum, am investit în creșterea competențelor angajaților, în întărirea capacității de vânzare și livrare, în consolidarea echipei de management, în dezvoltarea continuă a propriei platforme de tehnologie și componente reutilizabile, care ne permite sa reducem procesul de dezvoltare cu 70%.
Din perspectiva noastră, nu am văzut discrepanțe la nivel de piață. Practic, în toate proiectele din 2020 – locale și internaționale – am văzut aceeași nevoie de adaptare la schimbare, ceea ce ne-a permis să intervenim cu tot ceea ce știm să facem în tehnologie și inovație pentru a ajuta companiile să digitalizeze interacțiuni și procese esențiale în business.

3. Ce proiecte mari ați derulat în acest an?
Încă din martie, am demarat dezvoltarea de soluții de digitalizare pentru 2 bănci de top din România. Am anunțat deja parteneriatul cu Raiffeisen concretizat în dezvoltarea platformei 100% online pentru IMM-uri, produs care se află în etapa de testare cu un grup limitat de clienți ai băncii, urmând ca în 2021, prin noile funcţionalități implementate, să fie disponibil pentru toți clienții IMM ai băncii. Mizăm pe platforma de tehnologie proprietară care reduce exponențial
dezvoltarea produselor digitale, ajungând de la 0 la MVP în 10 săptămâni, și care fluidizează procesele interne și externe ale companiilor.
Tot anul acesta am încheiat un proiect nou pentru News Corp Australia, entitate care face parte din cel mai mare grup media din lume, cu un trafic lunar de 17 milioane de vizitatori. Platforma digitală de trivia pe care am creat-o pentru News Corp este o soluție scalabilă, care se integrează cu infrastructura complexă existentă și generează oportunități de promovare pentru partenerii trustului. Ca în toate experiențele digitale pe care le construim, principiile de design thinking pe care le-am aplicat ne-au ajutat să generăm o rată de engagement fără precedent pentru News Corp – lunar, aproximativ 200.000 de utilizatori folosesc platforma, iar numărul acestora este în continuă creștere.
Acestea sunt doar câteva exemple de domenii în care am răspuns nevoii de dezvoltări digitale rapide folosind cele mai noi tehnologii. Desigur, continuăm parteneriatele noastre de durată, cum ar fi cel cu IBM, unde avem deja 11 ani de continuitate.

4. Aveați în plan să deschideți un birou și la Londra. Unde se află acum acest plan?
Am testat ideea de a deschide un birou în Londra pentru a aprofunda și mai bine piața. Odată cu declanșarea pandemiei, am decis să trecem în plan secundar această inițiativă, urmând să revenim asupra ei când lucrurile vor fi ceva mai așezate din punct de vedere economic.

5. La începutul anului trecut, estimați o creștere de 15-20% a business-ului pentru 2020. Dar prognoza a fost făcută înaintea declanșării pandemiei, mai sunt valabile aceste cifre? Și dacă da și dacă nu, care este motivul și care ar fi noua estimare pentru 2020 şi 2021?
După cum spuneam, deși constrângerile pandemiei au influențat major rata de adopție a digitalizării, depindem, totuși, de situația financiară a clienților noștri. Oportunitățile de digitalizare și automatizare dezvoltate în a doua jumătate a acestui an se vor reflecta în cifra de afaceri a primului semestrul din 2021.

6. Ce tendințe în tech vedeți pentru 2021?
Realitatea în mediul de business va continua să fie definită de digitalizare. Pentru că multe companii fie vor dezvolta noi linii de business digitale, fie își vor transfera procesele operaționale și interacțiunile esențiale cu clienții și angajații în mediul digital, vom avea o creștere masivă a volumului de date cu care operăm la nivel global. Pentru tehnologii precum AI și Machine Learning, acest lucru se traduce într-o extindere a ariei de aplicabilitate și, implicit, într-un progres semnificativ la nivel de rezolvări digitale. Ne uităm în special la Machine Learning și AI, pentru că sunt tehnologii care au un loc important în proiectele noastre de transformare digitală.

Un raport recent realizat de Google consideră Inteligența Artificială, zonă pe care și noi o dezvoltăm, motorul productivității și creșterii economice. Același studiu evaluează că în următorii ani impactul AI asupra IMM-urilor din România va atinge 40 de miliarde.

Totodată cele mai recente previziuni Forrester anticipează că până la sfârșitul lui 2021, la nivel global, 30% din business-urile evaluate la peste 1 miliard de dolari își vor extinde semnificativ portofoliul de produse digitale, iar 20% dintre ele își vor crea divizii de business complet digitale, concentrate pe dezvoltare de produse disruptive. Pentru Qualitance, acest trend reprezintă o oportunitate, cu atât mai mult cu cât modelul de business, Business 5.0, pe care îl aplicăm acum, construiește și scalează business-uri digitale, axându-se pe dezvoltarea accelerată de soluții, reușind să construiască MVP-uri de la 0 în doar 10 săptămâni. Este rezultatul unui algoritm validat în timp, care îmbină tehnologiile emergente precum AI și Machine Learning cu strategii de inovare, product design, psihologie comportamentală, growth marketing și experience design.

7. Ce priorități v-ați programat pentru 2021? Este listarea la Bursa printre ele?
Pentru noi, a fost foarte valoros tot ceea ce am învățat din interacțiunea cu Bursa de Valori București. Schimbul de idei și feedback-ul investitorilor noștri contribuie semnificativ în procesul nostru de maturizare. Listarea este o opțiune la care ne gândim pe termen lung. Pentru 2021, însă, prioritățile noastre rămân în zona de extindere și de consolidare a structurii actuale.

Ne aflăm deja într-o etapă de maturitate, care ne permite să ne îndeplinim misiunea de companie globală de tehnologie și inovație și să creăm valoare pe piața internațională prin factorii noștri diferențiatori – în speță, viteza de dezvoltare (10-week MVP), strategiile de inovare, metodologiile de lucru precum design thinking, Agile sau Skunkworks, capabilitățile tehnologie și design. Strategia noastră în 2021 este să derulăm atât în România, cât și pe piața
internațională, proiecte digitale care să redefinească experiențele utilizatorilor în industria financiară, tehnologie și utilități.

8. S-a schimbat în vreun fel în acest an atitudinea companiilor românești, dar nu numai românești, față de digitalizare?
Raportarea companiilor la digitalizare s-a schimbat încă din anii trecuți. Anul 2020 doar a apăsat pedala de accelerație. În 2018, am început un parteneriat cu BCR în urma căruia am digitalizat experiența creditelor ipotecare. În 2020, au urmat alte două proiecte cu bănci importante din România.

9. Cum vedeți viitorul modului în care muncim post pandemie? Credeți că angajații sunt mai productivi dacă lucrează de acasă, de la birou sau într-un mod hibrid?
Telemunca și-a dovedit eficiența și productivitatea anul acesta în toate domeniile și, cel mai probabil, va rămâne o modalitate pe care companiile o vor utiliza în continuare, fie într-un model exclusiv, fie într-o formulă hibridă. Beneficiile sunt certe, iar cea mai mare provocare este, mai degrabă, la nivel uman, având în vedere nevoia de conexiune a oamenilor prin interacțiune directă.

10. Cum preconizaţi că va arăta lumea business-ului în general, şi piaţa IT în particular, după ce vom depăşi această perioadă?
Pandemia a produs schimbări disruptive în economia globală, forțând organizațiile să-și reconfigureze nu doar modul de lucru, ci și interacțiunea cu proprii clienți, instrumentele cu care operează, competențele și comportamentele care creează cea mai mare valoare. Business-urile trec acum printr-un reset sistemic. Partea bună a lucrurilor este că tehnologiile emergente au capacitatea să susțină companiile în acest salt puternic, generând exponențial mai multă
inovație și eficiență decât a anticipat previziunile pentru industrie de dinainte de pandemie.

În următorii ani, în ceea ce ține de tehnologie, vom fi martorii multor schimbări de paradigmă, precum neuromorphic computing sau DNA storage. De aceea, ca să putem ținem pasul, devine esențial să accelerăm digitalizarea la nivel de societate.

Te-ar mai putea interesa și
Seulul susține că Rusia a livrat Coreei de Nord rachete antiaerine în schimbul trupelor trimise să lupte în Ucraina
Seulul susține că Rusia a livrat Coreei de Nord rachete antiaerine în schimbul trupelor trimise să lupte în Ucraina
Rusia a furnizat Coreei de Nord rachete antiaeriene în schimbul trimiterii a mii de soldaţi pentru a sprijini războiul acesteia în Ucraina, a declarat vineri Guvernul sud-coreean, citat de DPA,......
Sebastian Burduja: Cel mai probabil vom depăşi în 2024, după foarte mulţi ani, 1.000 de MW noi instalați în Sistemul Energetic Naţional
Sebastian Burduja: Cel mai probabil vom depăşi în 2024, după foarte mulţi ani, 1.000 de MW noi instalați în Sistemul ...
Capacităţile de producţie a energiei electrice puse în funcţiune până la această dată totalizează 900 MW şi ne ...
Viktor Orban: Votul pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen terestru va avea loc pe 12 decembrie
Viktor Orban: Votul pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen terestru va avea loc pe 12 decembrie
Miniştrii de interne din Uniunea Europeană vor vota pe 12 decembrie cu privire la propunerea Ungariei de a permite României ...
Poliția braziliană l-a pus sub acuzare pe fostul președinte Jair Bolsonaro pentru plănuirea unei lovituri de stat
Poliția braziliană l-a pus sub acuzare pe fostul președinte Jair Bolsonaro pentru plănuirea unei lovituri de stat
Poliţia Naţională braziliană l-a pus oficial sub acuzare joi pe fostul preşedinte de dreapta Jair Bolsonaro pentru plănuirea ...