Radu Crăciun (BCR): În iulie şi august e posibil să vedem o inflaţie apropiată de zero, chiar negativă
‘Am văzut un nivel al inflaţiei total neaşteptat. Cauza, în primul rând, dacă este să vorbim despre luna iunie, a fost preţurile produselor alimentare care au scăzut, dar nu este cazul să ne referim doar la luna aceasta, ci la capătul unei perioade în care am avut o scădere a preţurilor. În termeni reali, lunile de vară au fost luni în care preţurile la alimente fie au scăzut, fie au bătut pasul pe loc. Nu trebuie să excludem faptul că şi în lunile iulie şi august este posibil să vedem o inflaţie apropiată de zero sau chiar negativă, dacă ne referim la inflaţia ajustată’, a apreciat Crăciun.
Acesta a explicat că economia românească este deja în altă zonă decât cea cu care ne-am obişnuit în ultimii 20 de ani.
‘Noi, practic, în ultimii 20 de ani, am trăit cu obsesia inflaţiei şi în acest sens au fost şi mesajele primite de la Banca Naţională, care au arătat în mod constant tipurile inflaţioniste pe care economia românească le are. Cred că trebuie să ne obişnuim cu gândul că depăşim această etapă, care chiar a fost depăşită de ceva vreme şi în momentul de faţă provocările sunt de altă natură. Mi se pare inadecvat în momentul de faţă să mai vorbim de riscurile inflaţioniste, când avem o inflaţie an la an de 0,6%, când inflaţia ajustată este negativă deja, de şase luni. Din acest punct de vedere, cred că inclusiv ar trebui reconsiderat nivelul dobânzii de politică monetară şi, practic, să continuăm procesul de relaxare monetară, deoarece este evident că România, în momentul de faţă, este departe de a se mai confrunta cu inputuri inflaţioniste’, a arătat economistul-şef al BCR.
Rata anuală a inflaţiei (pe ultimele 12 luni) a atins un nou minim istoric – 0,66% în iunie, după scăderea preţurilor de consum cu aproape 0,3% în iunie 2014 comparativ cu mai 2014, pe fondul ieftinirii alimentelor şi serviciilor, arată datele Institutului Naţional de Statistică /INS/ publicate joi.
În luna iunie, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au scăzut 0,7%, tarifele serviciilor cu 0,2%, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 0,1%.
Creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (iulie 2013 – iunie 2014) faţă de precedentele 12 luni (iulie 2012 – iunie 2013), determinată pe baza IPC, este 1,7%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 1,5%.