Radu Crăciun, BCR: Zona Moldovei rămâne o enclavă a subdezvoltării
‘Zona Moldovei continuă să rămână o enclavă a subdezvoltării şi sărăcia de aici continuă să se adâncească. Credem că această situaţie ar putea avea un impact negativ asupra relaţiilor cu Republica Moldova’, a spus Crăciun, care a prezentat un studiu efectuat în rândul antreprenoriatului local privind elementele structurale de creştere economică a României.
Economistul şef al BCR a arătat că România se dezvoltă dezechilibrat cu poli de dezvoltare foarte ridicată, înconjuraţi de judeţe foarte sărace.
‘Există puncte de business înconjurate de sărăcie’, a subliniat Crăciun, care a explicat că firmele locale sunt în criză de forţă de muncă şi au o concurenţă puternică din partea multinaţionalelor, ceea ce menţine discrepanţele în dezvoltare pe regiuni.
‘Firmele româneşti sunt incapabile să concureze cu firmele străine pe piaţa forţei de muncă. Sunt regiuni unde şomajul este foarte mic, dar unde antreprenoriatul românesc ajunge să fie sugrumat de concurenţa făcută de antreprenoriatul străin’, a arătat Crăciun.
Potrivit cercetării, o soluţie la care ar putea apela antreprenorii români ar fi atragerea de forţă de muncă din judeţele limitrofe, dar lipsa infrastructurii este un impediment major.
‘Antreprenorii vor să apeleze la forţa de muncă din judeţele limitrofe, dar lipsa infrastructurii face să nu poată fi adusă forţă de muncă de pe o rază mai mare de 20 – 30 de kilometri’, a spus Radu Crăciun.
Acesta a identificat trei piloni de dezvoltare importanţi ‘pe care s-ar putea axa şi noul preşedinte ales, fără conotaţie politică, transpartinic’ şi aceştia sunt zona educaţiei, cea mai volatilă, zona de infrastructură şi zona demografică, unde există presiunile legate de dezechilibrele pensiilor, ale sistemului de sănătate şi îmbătrânirea populaţiei, raportat la forţa de muncă’.
Analiza a fost realizată în urma unui roadshow în care au avut loc întâlniri cu antreprenori din zonele Cluj, Iaşi, Timişoara, Sibiu, Braşov, Piteşti şi Constanţa.