Radu Crăciun, Eureko: Creşterea economică este prea mică pentru a duce la crearea de locuri de muncă

Creşterea economică actuală este prea mică pentru a duce la crearea de locuri de muncă şi la reluarea procesului de convergenţă, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Radu Crăciun, director general adjunct al companiei Eureko Pensii.
Economica.net - mie, 14 aug. 2013, 11:50
Radu Crăciun, Eureko: Creşterea economică este prea mică pentru a duce la crearea de locuri de muncă

‘O ţară în stadiul de dezvoltare al României are nevoie de o creştere economică de 3,5-4% ca să se poată recupera decalajele care o separă de statele dezvoltate. Faptul că avem creştere economică este un lucru bun, dar avem nevoie de o creştere economică mult mai sănătoasă’, a spus Crăciun.

El a apreciat că este îngrijorătoare situaţia consumului intern şi a şomajului.

‘Foarte mulţi dintre oamenii care reprezentau clasa de mijloc au rămas fără locuri de muncă şi în momentul de faţă îşi caută locuri de muncă, această categorie socială fiind altădată principalul motor al consumului şi al producţiei. Este bine să se creeze locuri de muncă, dar este important şi câte locuri calificate de muncă se creează, pentru că aceştia sunt oamenii care au salarii mai mari şi pot să inducă şi o creştere economică generată de consum. Pe plan intern, din păcate, dacă ne uităm la şomaj, procesul de restructurare a sectorului bancar, a sectorului financiar în general, a generat foarte mulţi şomeri în zona clasei de mijloc, situaţie care va avea impact şi asupra economiei’, a mai spus responsabilul de investiţii al fondului de pensii Eureko.

Ponta: Creşterea economică a României trebuie păstrată o perioadă mai lungă de timp pentru a se vedea în venituri

Creşterea economică a României pe primul semestru este mai mare decât cea prognozată în acordul cu Fondul Monetar Internaţional /FMI/, dar trebuie să păstrăm acest trend o perioadă mai lungă de timp pentru a se vedea în venituri şi în nivelul de trai, a declarat, miercuri, în deschiderea şedinţei săptămânale de Guvern, premierul Victor Ponta.

„Programul nostru este foarte simplu: noi cu pâine, domnul preşedinte cu circul. Avem decizii normale de administrat în şedinţa de astăzi (miercuri, 14 august 2013, n.r.). Vreau doar să reafirm faptul că, am văzut, ca şi dumneavoastră, cifrele de la INS pe primul semestru. Creşterea este mai mare decât cea prognozată în acordul cu FMI. De altfel, şi FMI a fost de acord cu o creştere a prognozei iniţiale. Să dea Dumnezeu să păstrăm acest trend pozitiv, care sigur nu se va vedea într-o lună-două, ci doar dacă reuşim să-l păstrăm pentru o perioadă mai lungă de timp. Atunci se va vedea în venituri şi în creşterea nivelului de viaţă. Vreau să nu uite nimeni, însă, că am preluat guvernarea în luna mai (2012, n.r.), după două trimestre de scădere economică, deci după recesiune. Într-o Europă cu multe probleme, cred, totuşi, că direcţia (României, n.r.) este una bună şi toate măsurile pe care le luăm în continuare vreau să le luăm în acest sens’, a afirmat Ponta.

Şeful Guvernului a amintit, totodată, că, în decursul lunii iulie 2013, în România au intrat 730 milioane de euro fonduri europene, meritul aparţinând tuturor ministerelor.

„Vreau în mod special să prezentaţi, domnul Teodorovici (ministrul pentru Fonduri Europene, n.r.), încă o dată, pentru oamenii normali, de bun simţ, majoritatea covârşitoare a acestei ţări, că luna trecută am primit 730 milioane de euro de la Uniunea Europeană. Nu este numai meritul dumneavoastră, ci al tuturor ministerelor, de POR, POSDRU, de Transporturi. Suma de 730 milioane euro intrată luna trecută reprezintă cam cât a luat Boc în trei ani de guvernare, cu tot cu Udrea la pachet. Azi, după şedinţa de Guvern, vom ţine şedinţa cu POS CCE (n.r. Programul Operaţional Sectorial ‘Creşterea Competitivităţii Economice’) pentru că văd că rezultatele apar şi aici, dar dacă nu suntem atenţi, pot apărea iar probleme şi vreau în toamnă să fim cu toate lecţiile învăţate’, a menţionat Victor Ponta.

Ionel Blănculescu: Datele economice sunt încurajatoare, dar consumul intern îşi va reveni abia în 2015

Datele privind creşterea Produsului Intern Brut /PIB/ de 1,7% pe primul semestru din 2013 sunt încurajatoare, dar această creştere economică este firavă, iar consumul intern va reveni începând cu anul 2015, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Ionel Blănculescu, consilier onorific al premierului şi proprietarul unei companii de consultanţă financiară.

‘Datele sunt încurajatoare, dar nu pot fi transferate în nivelul de trai, reprezintă mai mult date statistice, date economice, care arată un trend pozitiv. Concluzia acestor date este că ne aflăm pe un trend pozitiv. Acest lucru nu face decât să încurajeze economia românească să continue demersurile, care vor fi încununate cu mai mult succes în toamna acestui an, când producţia agricolă va aduce un plus de creştere economică’, a afirmat Blănculescu.

Analistul financiar a atras atenţia însă că nici un nivel de 2% nu reprezintă o creştere economică foarte mulţumitoare şi, comparând economia autohtonă cu un organism care a fost grav bolnav, a apreciat că economia românească se află la acest moment în convalescenţă, după nucleul dur al crizei, în perioada 2009-2012.

‘Creşterea economică este firavă la momentul de faţă. Când creşterea economică se va consolida şi va depăşi 4-4,5%, atunci consumul intern cu certitudine va creşte. Consumul intern va reveni la un nivel satisfăcător în anul 2015, iar anii 2015-2018 vor fi ani foarte buni ai economiei româneşti’, a apreciat consilierul primului ministru.

Potrivit sursei citate, creşterea economică este generată de către companii, de creativitatea managerilor de a găsi pieţe noi şi a se extinde şi este generată mai puţin de politici guvernamentale.

‘Parcă mediul economic ar aştepta ca guvernul să emane în fiecare zi acte administrative de sprijin, de ajutor. Din punctul meu de vedere şi al altora, un guvern foarte bun este un guvern care lasă economia să funcţioneze, care face cât mai puţin, politicile economice guvernamentale merg pe linia lor, în ideea să nu deranjeze foarte mult economia prin taxe şi impozite, iar creşterea economică vine pur şi simplu din activitatea economică. Noi, când avem creştere economică şi când nu avem, criticăm guvernul. Nu avem de ce să criticăm guvernul pentru că creşterea economică vine din activitatea mediului economic, avântul economic provine din mediul economic’, a mai spus Ionel Blănculescu.

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică /INS/, publicate miercuri, Produsul Intern Brut /PIB/ al României a crescut cu 1,7% în primul semestru din 2013, atât pe serie brută, cât şi pe serie ajustată sezonier, comparativ cu primul semestru din 2012.

Produsul Intern Brut, în trimestrul II 2013, a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,3% comparativ cu trimestrul I 2013 (date ajustate sezonier).

Estimările ‘semnal’ ale PIB oferă o imagine operativă şi consistentă a evoluţiei economiei, dar au la bază un set incomplet de informaţii comparativ cu conturile naţionale trimestriale provizorii.

Recent, FMI a revizuit în sus prognoza de creştere economică a României pentru acest an, de la 1,6% la 2%.

Consiliul Fiscal apreciază drept realistă prognoza de creştere economică de 2% pentru anul 2013, pentru România, în condiţiile în care un an agricol cel puţin normal va contribui substanţial la rata de creştere economică.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...