Radu Crăciun, preşedinte APAPR: Randamentele pensiilor private au fost negative în ultimele 2-3 luni, dar media pe primele 10 luni este de 5,5%
În cadrul conferinţei anuale a Asociaţiei Analiştilor Financiari Bancari din România, Radu Crăciun, preşedinte BCR Pensii şi al APAPR a făcut o scurtă trecere în revistă a randamentelor obţinute de fondurile de pensii administrate privat în perioada pandemiei.
„Performanţa fondurilor de pensii administrate privat, şi mă refer aici la cele din Pilon II, pentru că la Pilonul III media este mai mică, au reflectat revenirea în formă de V a economiei României şi au înregistrat o medie de peste 60% a randamentelor”, a declarat Radu Crăciun, preşedinte APAPR.
Acesta arată că în prima jumătate din 2021 fondurile de pensii private Pilon II au performat în continuare bine, dar datorită schimbării condiţiilor de piaţă din ultimele 2-3 luni situaţia nu a mai fost la fel. „Titlurile de stat au avut o evoluţie negativă, inflaţia a surprins prin rapiditatea cu care a crescut şi, în acest context, randamentul mediu în ultimele două trei luni la Pilonul II a fost negativ. Totuşi dacă facem media primelor 10 luni din 2021, obţinem un randament mediu de 5,5%”, a precizat Radu Crăciun.
El a spuns că ne aflăm la limită cu evoluţia inflaţiei şi că marile aşteptări pentru continuarea creşterii economice vin din influenţa pe care PNNR o va avea asupra economiei, dar că toate acestea depind şi deun guvern stabil, reformator şi cu putere reprezentativă în Parlament.
Potrivit Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), investițiile fondurilor de pensii administrate privat în titluri de stat au reprezentat 63% la 30 iunie 2021, un procent de 66% fiind investit în primul semestru din anul anterior în titluri de stat. Investițiile în acțiuni au crescut, reprezentând la 30 iunie 2021 un procent de 24% din valoarea totală a activelor fondurilor de pensii din Pilonul II. De asemenea, ponderi semnificative sunt investite și în obligațiuni corporative și fonduri de investiții.