‘Am reuşit, în 2012, să înţelegem care sunt partenerii noştri adevăraţi. Nu toţi cei cu care am avut parteneriate au fost fiabili, atât la nivelul companiilor particulare, cât şi la nivelul contractorilor publici. A fost, totuşi, un an în care am observat că tinerii din România îşi doresc o formare profesională bună, aşa cum există şi în Germania. Am înţeles, de asemenea, că nu toate licitaţiile publice sunt trucate, că există transparenţă în unele ministere. Am învăţat că şi în timpuri grele poţi să te descurci şi să creşti economic’ a spus Merica.
De altfel, predictibilitatea, transparenţa, lupta împotriva corupţiei, reforma administrativă au fost priorităţile cerute şi de ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucureşti, Andreas von Mettenheim, cu prilejul acestei reuniuni.
‘2012 ne-a demonstrat cât de greu cântăreşte politicul asupra mediului investiţional. Reforma adminstrativă anunţată de Guvern este un obiectiv ambiţios dar măsurile care se vor lua trebuie mai întâi discutate şi cu mediul economic. Se simte o briză nouă în privatizarea companiilor de stat şi suntem încrezători că parteneriatul nostru este benefic companiilor româneşti. Să salutăm anul 2013 prietenos şi, poate, ne va răspunde cu un zâmbet’, a spus Andreas von Mettenheim.
La rândul său, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, le-a spus tuturor membrilor AHK ca speră ca România să fie o casă ospitalieră pentru afacerile lor.
De altfel, ministrul Economiei a preconizat că în 2013 volumul schimburilor comerciale bilaterale româno-germane va depăşi 20 de miliarde de euro.