Radu Oprea: Trebuie să se întâmple parteneriatul public-privat real, firmele cu capital de stat împreună cu firmele cu capital privat

Ministrul Economiei, Ştefan-Radu Oprea, a pledat în faţa oamenilor de afaceri prezenţi miercuri la evenimentul "Ziua Antreprenorului", organizat de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, pentru "parteneriatul public-privat real", relatează Agerpres.
AGERPRES - mie, 02 oct. 2024, 22:05
Radu Oprea: Trebuie să se întâmple parteneriatul public-privat real, firmele cu capital de stat împreună cu firmele cu capital privat

„Trebuie să se întâmple parteneriatul public-privat real, firmele cu capital de stat împreună cu firmele cu capital privat”, a spus Oprea.

El a precizat că a avut miercuri la minister o discuţie cu o companie cu capital de stat, Carfil, şi cu o altă firmă privată românească pentru a pune bazele unui parteneriat public-privat în vederea construirii unei drone performante.

„Îmi doresc să avem de mult în România o dronă românească. Conceptul, softurile, toate sunt româneşti, foarte multe dintre piesele de acolo pot să fie româneşti, inclusiv bateriile. Au găsit şi un furnizor care poate să o fabrice aici, în România”, a precizat ministrul.

Acesta a adăugat că parteneriatul public-privat este o oportunitate. „Vrem să creăm ecosistem. Vrem să creăm această sinergie între dumneavoastră, firmele cu capital privat, cu firmele cu capital de stat, să încercăm să învăţăm mai mult, să fim împreună, să creăm clustere în România pe specialităţi”, a spus el.

Ministrul Economiei s-a referit şi la semnificaţia pentru mediul privat a programului Start-up Nation, care a debutat în 2018, şi care a devenit „o poveste de succes scrisă de dumneavoastră, de antreprenori”, subliniind că prima ediţie a programului a avut o rentabilitate de 155%, iar, în prezent, 91,5% din companiile care au început în urmă cu 5 ani sunt încă prezente în piaţă, în România.

„A doua ediţie, cu o performanţă de 96,5% firme active în piaţă astăzi, cu o rentabilitate de 115%, ceea ce înseamnă că investiţia în resursa umană, în antreprenoriat este cea mai bună investiţie pe care poate s-o facă România”, a punctat ministrul.

Potrivit acestuia, în 2024, programul va continua cu ediţie a patra, care are un buget de 446 de milioane de euro, bani din fonduri europene, din programul de ocupare şi de formare, aşa că va avea o anumită specificitate.

„Va fi întâi un program de educare, de formare, de 40 de ore, iar apoi vor putea fi depuse planurile de afaceri, de data aceasta pentru o alocaţie financiară nerambursabilă de 50.000 euro, adică 250.000 lei”, a explicat ministrul.

Ştefan Oprea a precizat că pentru ediţia a treia a Startup Nation vestea bună este că, în urma unei discuţii „constructive” cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, într-un timp foarte scurt vor fi deblocate plăţile pentru cei care au proiectele eligibile şi aşteaptă finanţarea.

„Se va întâmpla într-un timp foarte scurt. Eu sper că într-o săptămână-două să reuşim să trecem toată partea aceasta de memorandum pentru Fondul de rezervă şi banii să ajungă acolo unde trebuie, adică la dumneavoastră, la antreprenori”, a menţionat el.

Ministrul Oprea s-a mai referit şi la programul Femeia Antreprenor, solicitând sprijin susţinut din partea băncilor partenere, dar şi la „viziunea” premierului Marcel Ciolacu despre reindustrializare, punctând că atuurile ţării noastre sunt: mixul de energie, vechea tradiţie în petrol şi gaze, rezervele de gaz din Marea Neagră.

El a adăugat că „toate acestea, împreună cu banii din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pentru învăţământul dual, care înseamnă calificare/recalificare, tot acest pachet este ingredientul perfect pentru România, ne dă unicitate în Europa de a aduce industria grea, industria cimentului, industria siderurgică, industria îngrăşămintelor, industria sticlei, industria chimică, aici în România. Asta trebuie să însemne oportunităţi pentru toate companiile, inclusiv pentru întreprinderile mici şi mijlocii, pentru că, evident, atunci când o companie, care este de o importanţă nodală în economia românească, funcţionează în parametri, are întotdeauna nevoie de foarte multe servicii pe care noi, antreprenorii, le putem pune la dispoziţia dumneavoastră”, a încheiat ministrul.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a organizat, miercuri, „Ziua Antreprenorului” – inovaţie şi succes în mediul de afaceri românesc.

Evenimentul, dedicat celebrării spiritului antreprenorial românesc, a avut loc la Mina Museum din Bucureşti, prilej cu care ministrul Economiei, Ştefan-Radu Oprea, a înmânat o serie de premii, în scopul promovării bunelor practici din antreprenoriatul autohton.

În prima Secţiune, au fost premiaţi partenerii, respectiv Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Consiliul Consultativ al Turismului, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Patronatul European al Femeilor Antreprenor, Organizaţia Femeilor Antreprenor din Cadrul UGIR, Alpha Bank, Banca Comercială Română, Banca Română de Dezvoltare, CEC Bank, OTP Bank, UniCredit Bank şi Banca Transilvania

La Secţiunea a doua – Antreprenori, premiile au fost împărţite pe mai multe categorii. Astfel, la Categoria Indicator Profit – Start-up Nation, ediţia 2018, premiul a revenit Oceanobe Technology SR, reprezentată de Robert Tamaş, la Categoria Cel mai tânăr antreprenor – Start-up Nation, ediţia 2018, lui Mihai Militaru, de la MIL TEX Prahova SRL, la Categoria Fabricat în România – COM Inox SRL, reprezentată de Cristian Vasile şi la Categoria Robotică – Events Robotics, reprezentată de Alina-Gabriela Banu, şi Optima Store SRL – reprezentată de Mircea Fratuţescu.

Au mai fost premiaţi: Categoria Economie Socială – Cornel Amariei, fondator şi CEO – DOT Lumen şi Ioana Cerescu, fondator – AER Piaţa Altfel SRL; Categoria Inovaţie şi Sustenabilitate – Social Innovations Solutions (SIS), reprezentată de Mariana Stan şi Ciprian-Alexandru Stănescu, şi Techirghiol Farma Cosmetics SRL, reprezentată de Oana Gabară, co-fondator şi administrator, Fresh Microgreens SRL, reprezentată de Cristian Tudor, fondator şi CEO; Categoria Antreprenoriat Feminin – Evelina Necula, co-fondator – Kinderpedia; Categoria Educaţie -Pergamon Codex SRL, reprezentată de Florentin Bota, CEO; Categoria Industrii Creative – Questo, reprezentată de Claudiu Petria, co-fondator, Fish to Door – Taverna Racilor, reprezentată de Paul Nicolau; Categoria Digitalizarea Serviciilor – Ştefan Vaju, fondator şi CEO Tele Paws.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministerul Sănătăţii a cumpărat circa 350 de incubatoare noi şi mai multe ambulanţe de tip ATI pentru transportul nou-născuţilor către maternităţi de grad superior, a anunţat ministrul......
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în octombrie 2024, de 925.865 persoane, ...
Nicolae Ciucă: Doar PNL poate sparge planul toxic dintre PSD şi AUR
Nicolae Ciucă: Doar PNL poate sparge planul toxic dintre PSD şi AUR
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la Preşedinţia României, consideră că doar partidul pe care îl conduce ...
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în creştere cu aproape 7% în primele nouă luni din 2024
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în creştere cu aproape 7% în primele nouă luni din 2024
Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 6,92%, în primele nouă luni din 2024, până la 30.094, faţă de 28.146 în perioada ...