„Sistemul bancar nu poate înlocui prin credite nevoia de capital. Firmele au nevoie de recapitalizare. Dar după ce a început criza, în multe firme nu doar că nu s-au adus capitaluri, dar acţionarii au retras bani, au decapitalizat firmele (…) Firmele nu mai au aceleaşi cifre de afaceri, sunt supraîndatorate. Au făcut investiţii în active care n-aveau nicio legătură cu domeniul lor de activitate (…) Există mulţi oameni de afaceri care-şi omoară singuri business-ul. Aşa cum există şi oameni de afaceri care trag din greu să-şi salveze afacerile”, a spus Radu.
Decapitalizarea companiilor duce în cele din urmă la probleme nu doar pentru firmele în cauză, dar la afectarea întregului ciclu economica, prin propagarea insolvenţelor, este de părere şeful UniCredit.
„Dacă nu aduci capital, ba, mai mult, tragi banii din companie, afectezi nu doar compania, care intră în final în insolvenţă, dar şi lanţul de parteneri, furnizori şi clienţi”, a adăugat Răsvan Radu.
Şeful UniCredit Ţiriac Bank spune că lipsa de capital a firmelor romaneşti este motivul pentru care cererea de credit solvabilă este redusă în continuare şi că băncile care au reuşit să crească soldul creditelor au făcut-o luând clienţii altor bănci.
De altfel, firmele nu arată prea mult optimism, din moment ce planurile de afaceri arată scăderi de la an la an, spre deosebire de perioada de boom din urmă cu cinci-şase ani, spune Radu. Acesta consideră că acea perioadă de exuberanţă nu se va întoarce prea curând, şi că trebuie să ne aşteptăm la rate moderate de creştere economică.
În viziunea sa, relansarea economiei, care ar aduce şi revrimentul creditării, ar trebui să se facă prin atragera fondurilor europene, invetiţii publice şi investiţii străine directe. Creşterea profiturilor companiilor ar aduce şi o creştere a veniturilor angajaţilor şi, în cele din urmă, o creştere a consumului.
Preşedintele executiv al UniCredit Ţiriac Bank a explicat că banca are resurse pentru finanţare, mai ales că liniile de la banca-mamă şi împrumuturile de la instituţile financiare internaţionale au crescut anul trecut la 1,9 miliarde euro.
UniCredit Ţiriac Bank a înregistrat în 2013 un profit net consolidat de 87,7 milioane lei după interesul minoritar. În 2013, UniCredit Tiriac Bank a preluat portofoliul de Retail şi Royal Preferred Banking al RBS România, de 1,3 miliarde de lei. Volumul creditelor a ajuns la 17,6 miliarde lei (3,9 miliarde euro), în uşoară creştere, cu 1,8% faţă de finalul anului trecut, faţă de o scădere de aproximativ 3,3% pentru sistemul bancar. Depozitele clienţilor au atins nivelul de 15,2 miliarde lei (3,4 miliarde euro) în creştere cu aproximativ 10% faţă de perioada similară a anului trecut, faţă de o creştere cu 9,3% pentru sistemul bancar.
Veniturile operaţionale consolidate au totalizat 1,5 miliarde lei (337,8 milioane euro) la sfârşitul anului 2013. Cheltuielile operaţionale au atins nivelul de 727 milioane lei (164,5 milioane euro), iar profitul operaţional a ajuns la 765,5 milioane lei (173,2 milioane euro). Provizioanele pentru credite au atins nivelul de 744 milioane lei (168,3 milioane euro).
De asemenea, oficialul UniCredit a spus că banca are în plan pentru acest an investiţii în valoare de 91 milioane de lei.
Răsvan Radu a menţionat, totodată, că banca a încheiat anul 2013 cu 188 de sucursale, în scădere cu 20 de sucursale faţă de anul anterior.
Rata creditelor neperformante se plasa la aproximativ 17% la finalul anului trecut. Radu susţine că şi acest an va fi unul dificil pentru piaţă, dar estimează pentru UniCredit un volum de provizioane mai mic faţă de 2013.
Volumul activelor a fost de 28,5 miliarde lei la finalul anului 2013. Portofoliul de credite a ajuns la un volum de 18,8 miliarde lei (21 miliarde lei incluzând creditele externalizate), susţinut de creşterea cu 10,6% a finanţărilor acordate IMM-urilor, de creşterea cu 18,4% a creditelor cu ipotecă acordate persoanelor fizice şi de creşterea cu 3% a creditelor acordate companiilor de talie medie.
Depozitele clienţilor au ajuns la un volum total de 15,1 miliarde lei, evoluţia fiind susţinută de creşterea cu 13,8% a volumelor pe zona IMM în ultimul an, respectiv cu 18,5% pentru companiile de talie medie şi cu 36,7% pentru persoanele fizice.