Răducu: 5.500 de proiecte cu fonduri UE ar trebui finalizate în 2015. Ţinta mea e să depăşim 70% gradul de absorbţie

Aproximativ 5.500 de proiecte pe fonduri europene din exerciţiul financiar 2007-2013 ar trebui finalizate până la sfârşitul anului, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, arătând că probabil că unele dintre ele nu vor putea fi definitivate, potrivit Agerpres. Cu toate aceste, oficialul spune că îşi doreşte e ca România să depăşească 70% grad de absorbţie pentru exerciţiul financiar 2007-2013.
Economica.net - joi, 26 nov. 2015, 15:30
Răducu: 5.500 de proiecte cu fonduri UE ar trebui finalizate în 2015. Ţinta mea e să depăşim 70% gradul de absorbţie

‘Programul 2007-2013, care a avut o alocare bugetară de 28 de miliarde de euro, finanţează sau are în implementare peste 15.000 de proiecte, dintre care, în faza de implementare, aproximativ 5.500 de proiecte ar trebui să fie finalizate până la sfârşitul anului. Din păcate, încă nu ştim care este situaţia, probabil unele dintre ele nu o să poată fi finalizate, o să facem tot efortul cu echipele pe care le avem la nivelul ministerelor să putem să accelerăm această implementare’, a afirmat Răducu la Palatul Victoria.

Răducu a făcut această precizare după întâlnirea pe care premierul Dacian Cioloş a avut-o cu miniştrii responsabili în gestionarea fondurilor europene.

Ministrul Fondurilor Europene a mai afirmat că sunt 77 de proiecte care nu se pot finaliza şi vor fi fazate pe următorul program 2014-2020.

‘Pe lângă proiectele implementate efectiv (…), pentru a salva anumite proiecte, avem aşa-numite proiecte fazate. Pentru un număr de 77 de proiecte care nu se pot finaliza, mai ales cele referitoare la infrastructura mare – de apă, de transport -, se încearcă fazarea lor, finanţarea pe programul existent a unei părţi din aceste proiecte, urmând ca faza a doua a proiectele să se finanţeze din programul viitor. Lucrăm foarte mult la aceste proiecte fazate, să verificăm toate cheltuielile’, a explicat Răducu.

Potrivit ei, o a doua categorie de proiecte care ar dori să fie incluse în această perioadă de programare, care se încheie acum, sunt proiecte retrospective.

‘Ne dorim să facem o analiză a proiectelor finanţate de la bugetul de stat sau cu ajutorul finanţării de către instituţiile financiare internaţionale (…). Încercăm să includem în finanţarea europeană parte dintre aceste proiecte’, a adăugat Răducu.

Ministrul Fondurilor Europene consideră că trebuie simplificată procedura şi documentaţia pentru proiectele pe fonduri europene. Ea a menţionat că în perioada anterioară au fost destule blocaje şi dificultăţi în interpretarea acestei documentaţii.

‘Am văzut în perioada anterioară destul de multe blocaje şi dificultăţi în interpretarea documentaţiei, în faptul că beneficiarii s-au confruntat cu o documentaţie extrem de stufoasă şi dificilă, încercăm să reducem din birocraţie şi de a demara din proiectele de investiţi’, a spus Răducu.

Ea a menţionat că obiectivele sunt de transparenţă, simplificarea procedurilor şi acordarea de mai multă asistenţă beneficiarilor.

‘Pe perioada 2007-2013, la fiecare oră acest grad de absorbţie se schimbă funcţie de plăţi – ce plăţi intră, ce plăţi se certifică. Deci este un proces acum de aproximativ 60% grad de absorbţie, plăţi certificate de Comisia Europeană. Formal mai avem foarte multe alte plăţi în casă, sunt proiectele care sunt plăţi care urmează să vină, sunt şanse ca acest proiect să poată creşte. Nu ştim un procent exact, dar îmi doresc foarte mult să depăşim 70%. Sunt programe care merg mai bine, sunt programe cu mai multe probleme dar luăm proiect cu proiect şi program cu program ca să accelerăm şi să ajungem la un grad de absorbţie cât mai bun. Dar eu sper, ţinta mea e să depăşim 70%,’ a afirmat Aura Răducu după întâlnirea pe care premierul Dacian Cioloş a avut-o la Palatul Victoria cu miniştrii responsabili de gestionarea fondurilor europene. 

Ministrul a mai anunţat că săptămâna viitoare va înainta o notă în şedinţa de guvern prin care va expune modificările de legislaţie necesare pentru accelerarea absorbţiei de fonduri.

‘Sunt anumite modificări de ordonanţă de urgenţă care erau restrictive pentru beneficiari – de exemplu să depună cererile de finanţare până la o anumită dată. Încercăm să flexibilizăm puţin acest lucru astfel încât cât mai mulţi beneficiari să aibă posibilitatea să îşi finalizeze proiectele. Discutăm această notă săptămâna viitoare în şedinţa de guvern’, a anunţat Aura Răducu.

Premierul a avut o şedinţă de lucru pe tema absorbţiei fondurilor europene la care au participat miniştrii de resort, reprezentanţi ai autorităţilor de management. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a precizat că la jumătatea lunii decembrie va avea loc o nouă şedinţă pe această temă.

Te-ar mai putea interesa și
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, costuri mai mari (retrospectivă 2024)
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, ...
Sectorul auto european s-a confruntat cu numeroase probleme în 2024, începând cu scăderea vânzărilor din cauza cererii reduse şi costuri ridicate de producţie, până la concurenţa acerbă a......
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia a atacat miercuri sistemul energetic al Ucrainei și unele orașe cu rachete de croazieră și rachete balistice plus ...
Rusia foloseşte din ce în ce mai mult bitcoin şi alte criptomonede în schimburile comerciale cu alte ţări, pentru a ocoli sancţiunile Occidentului
Rusia foloseşte din ce în ce mai mult bitcoin şi alte criptomonede în schimburile comerciale cu alte ţări, pentru a ...
Companiile ruseşti au început să folosească bitcoin şi alte monede digitale în plăţile lor internaţionale, după ...
Rusia, situație de urgență în Krasnodar, din cauza petrolului care încă se scurge pe coasta Mării Negre
Rusia, situație de urgență în Krasnodar, din cauza petrolului care încă se scurge pe coasta Mării Negre
Autoritățile din regiunea Krasnodar, din sudul Rusiei, au declarat miercuri o situație de urgență la nivelul întregii ...