Rădulescu, BNR: Dacă mai apare o năzbătie precum Legea dării în plată, sigur vom avea o scădere a rating-ului

Economica.net
08 06. 2016
evaluate_real_estate_2_14604400

‘Dacă mai apare încă o năzbătie precum Legea dării în plată sigur vom avea o scădere a rating-ului de ţară. O eventuală reducere a rating-ului va pune presiune suplimentară asupra costului finanţării. În momentul de faţă stăm foarte bine cu costul finanţării pentru ca avem o situaţie internaţională favorabilă cu lichiditate mare cât şi o poziţie favorabilă în ochii investitorilor, a economiei româneşti. Dacă ne vom apropia şi ne vom apropia de pragul de 3% al deficitului public, anul acesta, acest lucru va însemna un semnal de alarmă pentru investitori şi dacă nu vor fi adoptate imediat după alegeri măsuri de inversare a trendului de creştere, a cheltuielilor publice atunci lucrurile ar putea să nu arate deloc bine. Dacă depăşim nivelul de 3% în 2017 atunci vom depăşi cu mult pentru că ne va costa foarte mult refinanţarea datoriei externe’, a mai arătat oficialul BNR.

Potrivit acestuia, până în prezent, numărul celor care au cerut să-şi dea cheile de la casă în baza Legii dării în plată este de 4.000 de persoane.

Pe de altă parte, reprezentantul băncii centrale a precizat că avansul economic din primul trimestru al acestui an se datorează aproape exclusiv consumului, care a fost alimentat de majorări salariale şi de reducerea TVA, doi factori care nu favorizează o creştere economică sănătoasă.

‘În primul trimestru am avut cea mai mare creştere din UE. Avem 4,2% creştere reală în România faţă de o medie de 1,8% în UE. Asta este vestea bună. Vestea mai puţin bună este că această evoluţie se datorează aproape exclusiv creşterii consumului care a fost alimentat de majorări salariale şi de reducerea TVA. Ambii factori nu sunt factori de creştere economică sănătoasă’, a spus Rădulescu.

Potrivit acestuia pentru o creştere economică sănătoasă este nevoie de creşterea productivităţii muncii.

‘Numai creşterea productivităţii muncii asigură creşterea salariilor neinflaţionist. În primul trimestru am avut o creştere mai puternică a importurilor decât a exporturilor ceea ce deja a dus la un mic semnal de alarmă că ne îndreptăm iarăşi către zone mai puţin sustenabile ale creşterii economice. Eu continui să fiu mirat când aud prin presă vorbindu-se că BNR nu a redus dobânzile în condiţiile în care inflaţia este negativă. Nu are nici o legătură una cu alta. Inflaţia este în teritoriul negativ pe scăderea TVA, nu pe scăderea cererii. Cererea agregată creşte galopant, ideea că avem deflaţie este un nonsens. Avem inflaţie negativă şi pentru faptul că a scăzut preţul petrolului. Aceştia sunt factorii care au dus la scăderea preţurilor în România. Ei s-au terminat. Preţul petrolului a început să o ia în sus, efectul de bază ca urmare a TVA (s-a cam estompat – n.r.) în iunie vom avea primul şoc şi în decembrie se va termina cu totul. Vom vedea că inflaţia va ajunge la 3%’, a mai afirmat Rădulescu.

Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credit a fost publicată în
Monitorul Oficial în data de 28 aprilie şi a intrat în vigoare în data de 13 mai.

România beneficiază de un rating BBB-/BBB, cu perspectivă stabilă, de la agenţia Fitch, de un calificativ Baa3 (grad investiţional) de la Moody’s şi de ”BBB minus” cu perspectivă stabilă de la Standard & Poor’s.