Una din cele trei provocări ale stabilității financiare este creditarea persoanelor fizice, care a început să crească cu un ritm foarte alert în ultimul an. Astfel, potrivit analizei prezentate de Eugen Rădulescu, din iunie 2016 până în iunie 2017, volumul creditelor nou acordate către populație a fost de 10 miliarde de lei credite ipotecare și ceva mai mult credite de consum. „Crește foarte repede volumul de credite nou acordate, și se acordă din ce în ce mai multe credite cu buletinul”, a declarant Eugen Rădulescu.
Acesta a precizat că, în contextual creșterii dobânzilor, pentru populația cu venituri inferioare care acum are un grad de îndatorare de circa 65%, în special credite Prima Casă, o creștere de 2% a dobânzilor la creditele ippotecare va crește gradul de îndatorare cu 10%, adică la 75%. Cu toate acestea, statisticile direcției de stabilitate arată doar un număr de 400.000 de credite ipotecare, față de un necesar de un milion de locuințe la nivel național.
În acest context, direcțiile de reglementare au lucrat la mai multe forme de norme de creditare care să impună diferite limite de îndatorare pe categorii de venituri, dar mereu au fost întoarse din drum de Consiliul de Administrație al BNR și îmbunătățit de direcțiile de specialitate. În cazul în care aceste limitări ale îndatorării vor fi aprobate de BNR, băncile comerciale vor avea dreptul să acorde în ce limite și în ce condiții doresc ele un volum de 15% din creditele acordate, deoarece persoanele cu venituri foarte mari suportă ușor și gradele de îndatorare mari, iar rata de neperformante pe acest segment este mai mică decât în celelalte cazuri.