El a accentuat faptul că sunt preocupări pentru creşterile salariale ale medicilor şi a arătat că există două grupuri de lucru, unul care discută statutul spitalelor şi posibilitatea de a le scoate din categoria instituţiilor bugetare şi un al doilea grup, care discută problemele referitoare la salarizarea din sistem.
În următoarele două săptămâni urmează să venim cu o formă mai concretă care să satisfacă cerinţele personalului şi după aceea să intre în dezbatere publică, a punctat secretarul de stat admiţând în acelaşi timp că salarizarea este o problemă reală.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), dr. Vasile Astărăstoae, a anunţat că, începând cu data de 1 iulie, vor fi declanşate proteste, în cadrul întrunirii de joi a organizaţiilor profesionale ale medicilor, sindicatelor, asociaţiilor pacienţilor decizându-se ca în două săptămâni să se stabilească un calendar în acest sens.
Potrivit acestuia, actuala coaliţie – formată din corpul profesional, reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale ale medicilor şi asistenţilor, pacienţi, sindicate – va stabili un calendar de proteste, care vor avea diferite forme. La început se vor organiza adunări generale, marşuri, greve şi va urma demisia în bloc, dacă autorităţile nu vor răspunde solicitărilor, a precizat dr. Astărăstoae.
Între soluţiile propuse de prof. dr. Vasile Astărăstoae pentru rezolvarea problemelor se numără rectificarea bugetară, creşterea alocaţiilor pentru sănătate, majorarea veniturilor personalului medical, după un calendar stabilit. Potrivit preşedintelui CMR, nu sunt greu de găsit 21 milioane de euro pentru a acoperi salariile rezidenţilor, având în vedere că pentru arierate s-au găsit banii necesari.
Protestele anunţate reprezintă a doua mişcare revendicativă a CMR, prima având loc în perioada când la conducere se afla prof. dr. Mircea Cinteză.