Arafat: Nu există un calendar exact de ridicare a restricțiilor. Sunt mai multe măsuri care pot fi treptat ridicate, dacă va continua trendul de scădere

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat joi că nu există un calendar exact de ridicare a restricţiilor impuse în pandemie, chiar dacă suntem pe un trend de scădere a infectărilor cu SARS-CoV-2.
AGERPRES - joi, 17 feb. 2022, 19:35
Arafat: Nu există un calendar exact de ridicare a restricțiilor. Sunt mai multe măsuri care pot fi treptat ridicate, dacă va continua trendul de scădere

Prezent în cadrul unei conferinţe de presă, Arafat a fost întrebat de jurnalişti dacă autorităţile au un calendar de ridicare a restricţiilor, având în vedere trendul de scădere a infectărilor şi internărilor.

„La acest moment, nu pot să vă spun că există un calendar exact, că la data cutare se va face cutare. Cred că ultima măsură care se va lua va fi masca în interior sau în spaţiile închise, dar probabil se va umbla la capacităţile sălilor unde se întâmplă anumite activităţi. Sunt mai multe măsuri care pot fi treptat ridicate, dacă continuă trendul de scădere a cazurilor, internări pe secţii, terapie intensivă şi a numărului total de cazuri, care din fericire acum este în scădere. Suntem pe un trend de scădere”, a arătat Arafat.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a subliniat că, probabil, într-o lună ne vom găsi într-o situaţie mult mai bună din punct de vedere epidemiologic.

„Este recomandat să avem un calendar al anumitor activităţi sau măsuri care să fie ridicate, în funcţie de evoluţia indicatorilor, care nu au legătură neapărat cu un anumit moment, ci cu dinamica evoluţiei epidemiologice. Noi ne uităm foarte mult la rata de pozitivare a testelor, la procentul de pacienţi din cei pozitivaţi care ajung în spital şi, în mod deosebit, la terapie intensivă, dar şi la rata de decese, care este decalată cu 10-14 zile faţă de momentul diagnosticului. Din acest punct de vedere, dacă se menţine actualul trend de scădere, probabil într-o lună vom fi într-o situaţie mult mai bună şi vizibilă din punct de vedere epidemiologic. Totuşi, să nu uităm că avem circa 15.000 de cazuri raportate în fiecare zi. Acum câteva luni ne speriau pe toţi 15.000 de cazuri, astăzi a devenit cumva o normalitate să avem atât de multe cazuri. Dar nu înseamnă că situaţia este stabilizată. Cred în continuare că sunt mult mai multe persoane care sunt în mod real pozitive, dar care nu se află în evidenţa noastră, pentru că fie se testează acasă şi nu declară rezultatul testului, fie nu sunt testate, dar ele există în populaţie şi reprezintă o sursă de infectare pentru ceilalţi”, a spus Gheorghiţă.

Gheorghiţă a mai declarat că, până la data de 16 februarie, România a recepţionat peste 32.453.000 de doze de vaccin anti-COVID, dintre acestea fiind administrate peste 16.600.000, reprezentând 51,28%.

„Până la data de 16 februarie sunt peste 32.453.000 de doze recepţionate pe toate cele patru tipuri de vaccinuri, inclusiv vaccin pediatric de la compania Pfizer”, a precizat Valeriu Gheorghiţă într-o conferinţă de presă.

El a precizat că au fost administrate, până-n prezent, peste 16.600.000 de doze de vaccin din totalul celor recepţionate, ceea ce înseamnă 51,28%.

„Avem în stoc, în momentul de faţă, 7.810.000 de doze din toate cele patru tipuri de vaccinuri şi distribuite, respectiv doze donate sau vândute, 24.635.000 de doze „, a explicat Gheorghiţă.

Întrebat câte doze de vaccin ar mai urma să ajungă în România în acest an şi dacă există riscul ca acestea să rămână nefolosite, el a spus: „În mod evident, dacă rata de vaccinare scade foarte mult, vom rămâne cu un excedent de vaccinuri, aşa cum se întâmplă în toate ţările europene”.

„Însă, asta nu înseamnă că aceste doze nu-şi vor găsi utilitatea – fie, aşa cum a anunţat şi domnul ministru al Sănătăţii, vor intra într-un mecanism de donaţie, în sistemul COVAX, fie vor fi revândute acolo unde va exista această solicitare. În ceea ce priveşte calendarul de livrare, nu am la acest moment un calendar confirmat pentru că nici companiile nu ne transmit care va fi o eşalonare a livrărilor. Noi ne uităm întotdeauna şi la capacitatea de stocare şi în momentul în care atingem o capacitate de stocare pe cele trei tipuri de lanţ de frig, – 80 grade, -20 grade, 2 grade, amânăm, de obicei aceste tranşe şi dozele pot să fie donate sau revândute direct de la producător, fără să mai fie recepţionate în România”, a explicat Gheorghiţă.

Te-ar mai putea interesa și
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost desemnați câștigători pentru lotul 3
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost ...
Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis în parte contestația turcilor de la Nurol la licitația pentru construcția lotului 3 al Drumului Expres Arad - Oradea. Amintim......
CFR S.A despre traficul feroviar. Pe ruta Roşiori Nord – Craiova sunt întârzieri pentru că s-a rupt o șină
CFR S.A despre traficul feroviar. Pe ruta Roşiori Nord – Craiova sunt întârzieri pentru că s-a rupt o șină
Traficul feroviar este deschis, la această oră, pe toate magistralele de cale ferată, iar circulaţia trenurilor este ...
UE vrea să introducă restricţii la importurile de alimente, după modelul Trump
UE vrea să introducă restricţii la importurile de alimente, după modelul Trump
Uniunea Europeană (UE) intenţionează să blocheze importul anumitor produse alimentare care nu respectă diferite criterii, ...
Anunț de la Premier Energy pentru clienți. Ce se întâmplă cu prețurile la energie electrică
Anunț de la Premier Energy pentru clienți. Ce se întâmplă cu prețurile la energie electrică
Premier Energy Furnizare, unul dintre marii furnizori de energie electrică pentru clienții casnici, a transmis clienților ...