„Vă adresez această scrisoare deschisă pentru a vă propune în mod public să vă asumaţi şi să susţineţi proiectul Marii grădini centrale a Bucureştiului, care presupune ca zona din jurul Palatului Parlamentului să fie redată cetăţenilor prin integrarea sa într-un circuit verde care să cuprindă Casa Academiei şi Parcul Izvor. Având în vedere demersurile juridice complicate în această direcţie, dar şi necesitatea de a amenaja şi împăduri zona, este esenţial ca acest proiect să fie demarat urgent dacă dorim ca zidurile Parlamentului să fie înlăturate concomitent cu inaugurarea Catedralei Mântuirii Neamului. Cu siguranţă, punerea în practică a acestei idei ar rezolva o serie de probleme pe care le are Bucureştiul la ora actuală”, afirmă Raeţchi, în scrisoarea deschisă adresată primarului Capitalei.
Liberalul argumentează că Bucureştiul este una dintre capitalele europene cu cele mai puţine spaţii verzi pe cap de locuitor şi un oraş „campion la poluare”, susţinând că „Marea grădină centrală” ar integra nu mai puţin de 35 de hectare în circuitul verde al Capitalei. El adaugă că acest proiect ar asigura un spaţiu semnificativ pentru evenimente culturale şi de divertisment, iar traficul nu ar mai fi blocat.
„Oriunde în Occident, Parlamentul nu este izolat de restul oraşului, ci localnicii, turiştii se pot plimba nestingheriţi în proximitatea sa”, precizează deputatul PNL.
El arată că acest proiect este susţinut de arhitecţi renumiţi, de lideri de opinie din spaţiul public, de societatea civilă, iar aplicarea sa nu ar implica mari costuri.
„Nu suntem în campanie electorală, deci demersul meu sau al dumneavoastră nu poate fi suspectat că ar fi unul electoral. Aşa că vă propun, pe această cale, să lăsăm distanţele politice deoparte şi să luaţi în calcul asumarea şi punerea în practică a acestui proiect, împreună cu Consiliul General al Primăriei Bucureşti. Faptul că primarul Sectorului 5, domnul Daniel Florea, a dat dovadă de curaj şi s-a alăturat demersului meu reprezintă un model. Vă stau la dispoziţie pentru a stabili o întâlnire de lucru pentru a discuta despre Marea grădină centrală”, completează liberalul.
În scrisoarea către consilierii generali, deputatul PNL arată că în anul 2018, la centenarul Unirii, zidurile Parlamentului trebuie să fie dărâmate.
„În 2018, la centenarul Unirii, zidurile Parlamentului trebuie să dispară, într-un gest simbolic de eliminare a distanţei între aleşi şi alegători şi este important ca demersurile să fie începute acum, pentru ca acestea să fie înlăturate concomitent cu inaugurarea Catedralei Mântuirii Neamului. Vă stau la dispoziţie pentru prezentarea proiectului şi pentru o discuţie aplicată pe această temă”, precizează Raeţchi.
În opinia sa, Marea grădină centrală ar putea deveni un punct de atracţie pentru turişti şi bucureşteni.
Sursa: AGERPRES