Rafila: Certificatul verde nu va fi impus pentru participarea la slujbele religioase. E o opinie unanimă

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri că certificatul verde nu va fi utilizat la slujbele religioase, menţionând că toată lumea este de acord cu acest lucru.
AGERPRES - vin, 03 dec. 2021, 18:29
Rafila: Certificatul verde nu va fi impus pentru participarea la slujbele religioase. E o opinie unanimă

„Certificatul COVID rămâne de interes. Am discutat cu domnul doctor Tăraru să găsim o formulă care să poată fi acceptată în Parlament şi care să fie aplicată în momentul în care situaţia epidemiologică o impune”, a afirmat Rafila, întrebat în legătură cu aplicarea certificatului verde.

El a spus că trebuie făcută o lege care să fie votată în Parlament, iar aplicarea prevederilor se produce atunci când sunt îndeplinite condiţiile de creştere a cazurilor.

„Sunt câteva lucruri foarte clare. Toată lumea a fost de acord. Nu vom utiliza un astfel de document (certificatul verde – n.r.) în ceea ce priveşte slujbele religioase. Aici, părerea este unanimă. Dimpotrivă, avem nevoie de suportul Bisericii”, a menţionat Alexandru Rafila.

O primă întâlnire dintre reprezentanţii Guvernului cu cei ai cultelor religioase a avut loc joi.

„În afară de partea religioasă, rolul educativ al Bisericii în respectarea regulilor generale este extrem de important şi poate să contribuie la controlul pandemiei şi încercăm să utilizăm şi acest instrument”, a adăugat Rafila.

La întâlnirea de joi au participat premierul Nicolae Ciucă, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Vaccinarea anti-COVID reprezintă o soluţie, iar cea de-a doua, complementară, este comportamentul, a declarat prim-ministrul Ciucă după discuţii, precizând că s-a solicitat sprijinul reprezentanţilor cultelor pentru „a putea salva cât mai multe vieţi”.

Rafila a mai declarat vineri că nu exclude să existe deja în România un prim caz de infectare cu noua tulpină Omicron, menţionând că poate fi vorba de persoane care au călătorit şi nu se ştie nimic despre ele.

Întrebat dacă după primul caz de infectare cu noua tulpină Omicron vor exista reguli noi, Rafila a spus că după primul caz cu siguranţă nu.

„Eu nu exclud că acest prim caz există deja în România, poate nu în rândul celor care au fost deja testaţi, poate au fost persoane care au călătorit şi au venit din terţe ţări şi nu ştim despre ei. Aţi fost entuziasmaţi sau interesaţi de primul caz de COVID, primul caz transportat cu izoleta şi aşa mai departe, după aceea lucrurile acestea au devenit o banalitate. Ar trebui să fim puţin mai relaxaţi şi să căutăm informarea populaţiei într-un mod responsabil, mai puţin transmiterea de mesaje care să agite populaţia”, a adăugat Rafila.

Întrebat dacă populaţia ar trebui să se sperie de această nouă tulpină, Rafila a răspuns: „Nu ştim încă, pentru că nu cunoaştem elementele legate de patogenitatea similară sau diferită faţă de a tulpinii Delta sau a tulpinii originale, pe de o parte, şi nu cunoaştem nici modul în care anticorpii obişnuiţi după îmbolnăvire sau obţinuţi după vaccinare sunt neutralizaţi, în ce măsură se neutralizează şi protecţia oferită de vaccin sau de trecere prin boală este diferită faţă de ceea ce se întâmplă în momentul de faţă la tulpinile devenite clasice”.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia este pregătită pentru „al doilea război rece” cu SUA – oficial rus
Rusia este pregătită pentru „al doilea război rece” cu SUA – oficial rus
Rusia trebuie să se pregătească pentru o confruntare lungă cu SUA şi a trimis avertismente în mod repetat Washingtonului cu privire la criza din relaţiile dintre cele două state, a declarat......
Construcții Erbașu va construi stadioanele „Gheorghe Hagi” din Constanța și „Nicolae Dobrin” din Pitești
Construcții Erbașu va construi stadioanele „Gheorghe Hagi” din Constanța și „Nicolae Dobrin” ...
Compania Construcții Erbașu a anunțat semnarea contractelor de proiectare și execuție pentru 𝐒𝐭𝐚𝐝𝐢𝐨𝐧𝐮𝐥 ...
Acum avem prea mult: România exportă mai mult de un sfert din producția națională de gaze, azi
Acum avem prea mult: România exportă mai mult de un sfert din producția națională de gaze, azi
Datele operatorului rețelei naționale de transport a gazelor, Transgaz, de la miezul zilei arată că, azi, România exportă ...
RetuRO a deschis în Prahova al șaptelea centru de numărare și sortare a ambalajelor cu garanție
RetuRO a deschis în Prahova al șaptelea centru de numărare și sortare a ambalajelor cu garanție
RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, a deschis al șaptelea centru regional de numărare și sortare ...