El a spus, că dacă numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus care ajung în spital va fi mic, atunci nu va exista niciun motiv de întrerupere activităţii şcolare.
„Sunt două elemente care trebuie luate în considerare. (…) În Franţa am avut un sfert de milion de cazuri într-o singură zi. Totuşi, şcolile au funcţionat. De ce? Pentru că sistemul de sănătate nu este supraaglomerat. Asta înseamnă că nu trebuie să fie singurul indicator numărul de cazuri care se înregistrează zilnic, ci şi proporţia de persoane care au nevoie de îngrijiri medicale spitaliceşti obişnuite, cu oxigen sau terapie intensivă… Decizia trebuie să ţină cont de modul în care se manifestă această variantă din punct de vedere clinic şi dacă vor fi cazuri multe… Dar cu o proporţie mică de cazuri care ajung în spital atunci nu avem niciun motiv să întrerupem activitatea şcolară. Sigur, că, dacă vor fi cazuri multe cu blocarea spitalelor, atunci poate fi luată o măsură temporară”, a afirmat Rafila, într-o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, şcolile au fost închise luni de zile, când se înregistrau 100-200 de cazuri pe zi, „total nejustificat”.
„Menţinerea deschisă a activităţilor şcolare nu cu orice preţ categoric, dar cu un algoritm care să fie raţional şi care să nu repete erorile majore… Aş spune şi îmi pare rău că spun lucrul acesta şi în mod repetat în care şcolile din România au fost închise luni de zile când aveam 100 sau 200 de cazuri pe zi total nejustificat şi aş spune chiar iresponsabil”, a mai arătat ministrul.
El a susţinut că rata de reproducerea pentru tulpina Omicron este de aproximativ 15, adică de 5 ori mai mult decât la tulpina iniţială.
„Dacă rata de reproducere teoretică pentru tulpina iniţială era 3, pentru Delta era 7-8 şi pentru Omicron este în jur de 15 sau până în 15. Asta arată că tulpina Omicron faţă de tulpina iniţială de transmite de cinci ori mai repede. (…) Acestea sunt cifre care se referă la lipsa oricărei măsuri de protecţie, niciun fel de măsură de protecţie. În momentul în care introduci măsuri de protecţie, când introduci ventilaţia spaţiilor foarte importantă este ventilaţia spaţiilor în care îşi desfăşoară oamenii activitatea…. Dacă ne referim la şcoli, ventilaţia spaţiului clasei după fiecare oră este esenţială. Dacă sunt vaccinaţi, dacă sunt nevaccinaţi care categorie de populaţie, una este să fie persoane adultă cu un bun sistem imun, alta să fie vârstnici cu comorbidităţi care au altă susceptibilitate să se îmbolnăvească. Este clar că în competiţia dintre Delta şi Omicron – Omicron câştigă teren foarte, foarte rapid”, a explicat Rafila.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vizitat vineri Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală.
Rafila a discutat cu echipa de conducere şi şefii de secţie despre pregătirea unităţii sanitare în acest context epidemiologic şi a vizitat mai multe secţii