Rafila: Lipsa anumitor medicamente – o problemă europeană. Noi trebuie să venim cu soluţie legată de clawback

14 02. 2023
medicamente 758484478

„Problema e foarte complexă legat de lipsa anumitor medicamente şi ea este de departe o problemă care se întâmplă la nivel european. Au fost numeroase întâlniri. (…) Problemele legate de lipsa anumitor produse de pe piaţă se manifestă în toate ţările din Uniunea Europeană. Criza generată de COVID şi ulterior criza economică au amplificat acest fenomen, pentru că siturile de producţie nu sunt în Europa, iar în momentul de faţă există o reevaluare la nivel european, încât Europa să redevină un loc de producţie pentru materiile prime din care sunt făcute medicamentele şi încet-încet dependenţa care există în momentul de faţă faţă de China şi faţă de India să se reducă”, a afirmat Rafila, la Palatul Parlamentului.

Ea a subliniat că în România trebuie să se vină cu o soluţie legată de taxa clawback.

„Dacă ne referim la România, ştiţi că suntem consecvenţi în adoptarea unei politici de preţ a medicamentului care să nu mai ducă la dispariţia medicamentelor de pe piaţă. Am făcut paşi concreţi în acest sens şi am eliminat medicamentele care reprezentau referinţă şi care, de fapt, nu existau pe piaţa din România, continuăm această activitate din punct de vedere al reaşezării preţurilor care să ţină cont, mai ales pentru medicamentele ieftine, medicamentele generice, de creşterea costurilor de producţie generate de inflaţie, pe de o parte, iar, pe de altă parte, trebuie să venim cu o soluţie legată de clawback, încât acest clawback să nu defavorizeze medicamentele generice care reprezintă 80 % din consum şi doar 20% din valoare. Noi trebuie să oferim accesul la medicamentele generice, pentru că ele acoperă majoritatea solicitărilor populaţiei, inclusiv în domenii sensibile cum ar fi bolile oncologice sau bolile cardiovasculare”, a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, decizia nu ţine de Ministerul Sănătăţii, pentru că este necesară schimbarea legislaţiei.

„Trebuie menţinem profitabilă industria farmaceutică românească şi lucrul acesta este un proces în care o parte din responsabilitate va fi probabil în Parlamentul României, trebuie să schimbăm legislaţia în acest sens şi trebuie să fim foarte atenţi încât să nu ajungem într-o situaţie pe care noi am găsit-o la Ministerul Sănătăţii în care clawback-ul era diferenţiat pentru medicamentele generice din România şi medicamentele generice de import şi lucrul ăsta ne punea într-o situaţie de infringement. Este un proces care este de durată, dar nu o durată de ani de zile. Cred că o perspectivă de câteva luni de zile poate să aducă în mod evident o clarificare pe piaţa medicamentelor şi a politicii de preţ din România. (…) Nu putem să venim cu o declaraţie de adoptare a unui act normativ decât după ce el este practic agreat de toată lumea şi îl punem în transparenţă decizională”, a transmis Rafila.

Ministrul Sănătăţii a participat, la Palatul Parlamentului, la dezbaterea „Siguranţa pacientului prin siguranţa medicamentului”, organizată de Organizaţia de Serializare a Medicamentelor din România şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România.