Rafila: Va continua creşterea cazurilor COVID probabil săptămâna viitoare, după un nou ciclu

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a apreciat miercuri că săptămâna viitoare va continua creşterea numărului de cazuri de infectări cu noul coronavirus.
AGERPRES - mie, 26 ian. 2022, 16:05
Rafila: Va continua creşterea cazurilor COVID probabil săptămâna viitoare, după un nou ciclu

„Creşterea va continua, dar nu în zilele următoare. Va continua creşterea probabil săptămâna viitoare, după un nou ciclu. S-ar putea ca mâine, poimâine să avem o situaţie similară sau chiar ceva mai puţine cazuri, pentru că noi venim după 4-5 zile în care testarea a fost redusă din cauza acestei perioade de zile libere”, a declarat el într-o conferinţă de presă, scrie Agerpres.

Un număr de 34.255 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 14.570 mai mult decât în ziua anterioară, fiind efectuate peste 108.000 de teste, a informat, miercuri, Grupul de Comunicare Strategică. Este un record absolut al numărului infectărilor de la începutul pandemiei în România.

Rafila: Ne aşteptam la numărul mare de infectări cu COVID-19; s-au efectuat aproape 110.000 de teste

„Astăzi am avut cel mai mare număr de cazuri înregistrate. Ne aşteptam ca astăzi să fie acest număr, pentru că ne aflăm după o perioadă în care testarea a fost puţin mai redusă. Astăzi s-au efectuat, pentru prima dată în România, peste 100.000 de teste, aproape 110.000 de teste, drept care am avut circa 34.500 cazuri de îmbolnăviri. Aceste număr este preocupant, dar, pe de altă parte, nu putea fi exclus din scenariile pe care Ministerul Sănătăţii şi INSP vi le-au prezentat încă de acum două săptămâni. Este un număr de cazuri care este similar cu ceea ce se întâmplă în multe alte ţări. (…) Nu sunt cifre neaşteptate. Noi am estimat o astfel de evoluţie generată de tulpina Omicron. Nu este generată de altceva decât de o tulpină cu o transmisibilitate mult mai mare decât tulpinile precedente”, a spus Rafila într-o conferinţă de presă.

El a afirmat că sunt numeroase cazuri de infectări şi la persoanele imunizate.

„Sunt numeroase cazuri care se înregistrează şi la persoanele vaccinate, dar asta nu înseamnă că vaccinarea nu trebuie să meargă înainte ca să poată să protejeze persoanele vulnerabile mai ales de evoluţie complicată, mai ales de deces. Este un lucru care ne preocupă în mare măsură”, a arătat ministrul Alexandru Rafila.

Un număr de 34.255 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 14.570 mai mult decât în ziua anterioară, fiind efectuate peste 108.000 de teste, a informat, miercuri, Grupul de Comunicare Strategică.

Este un record absolut al numărului de infectări de la începutul pandemiei în România.

Precedentul record a fost de 19.685 cazuri, înregistrat marţi – 25 ianuarie.

 

Rafila: Avem peste 1.800 de paturi de ATI alocate pacienţilor COVID

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că sunt alocate peste 1.800 de paturi în secţiile de terapie intensivă pentru pacienţii cu COVID-19.

„Am organizat, prin direcţiile de sănătate publică, toate spitalele din România încât să existe acest plan de rezilienţă, care asigură în momentul de faţă 25.000 de paturi pentru tratarea pacienţilor COVID, fie că discutăm de adulţi, fie că discutăm de pacienţi pediatrici. Avem peste 1.800 de paturi de ATI alocate pacienţilor COVID. (…) Există paturi destinate copiilor. Revizuim cifrele în permanenţă, încât această proporţie de 20% să fie respectată de judeţe şi de instituţiile medicale care sunt cuprinse în acest program. În planul de rezilienţă este prevăzută şi posibilitatea extinderii capacităţii de spitalizare la 30%, deci ar mai fi încă vreo 12.000 de paturi, în caz de nevoie. Ne aflăm încă departe de această situaţie, dar nu putem să o excludem, pentru că totdeauna o astfel de pandemie evoluează imprevizibil”, a spus ministrul într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, o preocupare deosebită este asigurarea asistenţei medicale pentru toate categoriile de pacienţi.

„Ceea ce ne preocupă în mod deosebit în momentul de faţă este legat de asigurarea asistenţei medicale pentru toate categoriile de pacienţi, o abordare care a constituit o preocupare majoră încă de la începutul acestui mandat, nu numai al meu, ci şi al colegilor. Ştim ce s-a întâmplat anul trecut, am avut o supramortalitate fără precedent în România: doar în primele 11 luni ale anului 2021 au existat 307.000 decese, ceea ce cred că este un record pentru perioada postbelică, aşa că încercăm cât putem să oferim asistenţă medicală”, a arătat Alexandru Rafila.

 

Rafila: Tulpina Delta reprezintă undeva între 20% şi 25% dintre îmbolnăviri

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat miercuri că tulpina Delta reprezintă undeva între 20% şi 25% dintre îmbolnăvirile cu noul coronavirus în România.

„Cazuri grave avem în continuare cu tulpina Delta, care nu este eliminată complet din circulaţie din România. Este o tulpină care mai reprezintă undeva între 20% şi 25% dintre îmbolnăviri”, a explicat ministrul într-o conferinţă de presă.

O treime dintre paturile destinate pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus sunt ocupate la nivel naţional.

„Evoluţia numărului de persoane care se internează la ATI este un trend crescător, dar ne aflăm încă departe de atingerea capacităţii sistemului de sănătate. (…) Evoluţia gradului de ocupare a spitalelor – când am început această activitate pe 16 ianuarie, aveam peste 16% din paturile alocate, din cele circa 25.000, ocupate. Am avut la 32% practic o dublare a ocupării numărului de paturi în timp de 11 zile. Dar ne aflăm departe şi de cifra care duce la închiderea automată a şcolilor de 75% ocupare la nivel naţional. În ceea ce priveşte paturile care sunt ocupate la copii: din cele circa cred că 1.400 de paturi, avem ocupate 655 de paturi. La 44,5% din paturile pentru copii. În ceea ce priveşte gradul de ocupare la terapie intensivă, a crescut mai încet decât paturile care au fost alocate pentru pacienţii infectaţi COVID, de la 25% la 37%”, a arătat ministrul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, 12% dintre paturile ATI destinate copiilor infectaţi cu noul coronavirus sunt ocupate.

„Gradul de ocupare la ATI a paturilor pentru copii: sunt 100 de paturi şi ne aflăm la 12% din paturile de ATI alocate pentru copii. Aici, lucrurile au fost constante. Numărul de copii internaţi la ATI a fost redus”, a susţinut Alexandru Rafila.

Rafila, după explozia de cazuri COVID: Nu există motive de panică; şcolile rămân deschise

„Nu există, în momentul de faţă, motive de panică. Important este ca fiecare dintre noi să respectăm regulile, să încurajăm vaccinarea, mai ales în cazul categoriilor vulnerabile la risc. De asemenea, şcolile rămân în continuare deschise. Pe baza algoritmului stabilit legat de existenţa unui focar cu trei cazuri în fiecare clasă. (…) Îmi pare bine că, în sfârşit, Ministerul Educaţiei a reluat programul de testare în şcoli. El poate să fie un bun ajutor, dar mai trebuie lucrat, încât aceste teste să fie efectuate corect de către părinţi, să existe o bună evidenţă a copiilor. Încă un lucru foarte important, l-am auzit în presă, că sunt persoane care îşi trimit copiii cu simptome la şcoală. Un astfel de copil trebuie testat, dar trebuie reţinut la domiciliu şi, din punctul ăsta de vedere, este extrem de importantă activitatea cadrelor didactice şi nedidactice, dimineaţa la triajul epidemiologic sau în cursul zilei, depinde de orar. Copiii cu simptome trebuie să rămână la domiciliu”, a spus Rafila în cadrul unei conferinţe de presă.

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare. După consultările de astăzi de la Cotroceni, el speră că......
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...