Rafinăria Petromidia, cea mai mare din România, a fost repornită și funcționează la capacitate

15 11. 2021
rompetrol_rafinare___petromidia_88961900

Activitățile de producție ale rafinăriei Petromidia au fost reluate la sfârșitul lunii septembrie 2021, instalațiile tehnologice fiind repornite treptat, iar la finalul lunii octombrie 2021 au atins eficiența optimă de funcționare, se arată în comunicat.

“În perioada iulie – septembrie 2021, au fost executate lucrări ample pentru refacerea instalațiilor afectate. Peste 20 de companii au fost implicate, alături de angajații Rompetrol Rafinare și Rominserv, în vederea repunerii în funcțiune a instalațiilor de producție din rafinăria Petromidia.

Graficul de lucrări a presupus un volum mare de acțiuni, cu sute de conducte verificate, remediate sau înlocuite, echipamentele statice și dinamice verificate și remediate, unde a fost necesar. Totodată, cablurile de instrumentație și cele electrice au fost înlocuite, în fiecare instalație au fost verificate toate elementele și echipamentele care țin de siguranța în operare, iar personalul operator al rafinăriei a fost reinstruit și recertificat.

Citește și: https://www.economica.net/accident-la-rafinaria-petromidia-posibila-explozie-urmata-de-un-incendiu-cel-putin-o-persoana-ranita_520029.html

Obiectivul principal al tuturor lucrărilor executate a fost cel de îmbunătățire a performanțelor tehnice și de menținere a unui standard ridicat de siguranță în exploatare”, mai arată compania.

„Evenimentul de la începutul lunii iulie a avut un impact negativ semnificativ, atât din punct de vedere operațional, cât și organizațional. Cu toate acestea, cu efortul și implicarea colegilor și partenerilor, am reușit să repunem rafinăria în funcțiune, în condiții de maximă siguranță.

În acest moment, rafinăria Petromidia a ajuns la parametri optimi de funcționare, cu o medie de 13,5 mii de tone de țiței procesate zilnic, ritm care va fi susținut cu responsabilitate, atât pentru angajați, cât și pentru mediul înconjurător. Petromidia și Vega reprezintă active de producție vitale pentru sistemul energetic și pentru industriile conexe, iar rolul nostru este să oferim stabilitate”, a declarat Felix Crudu-Tesloveanu, directorul general al Rompetrol Rafinare, în comunicat.

Pierderi mai mici

“Pe fondul factorilor care au influențat mediul global, cifra de afaceri brută consemnată de Rompetrol Rafinare a fost de 3,27 miliarde de dolari, în timp ce rezultatul operațional consolidat (EBITDA) a înregistrat o creștere, de la un negativ de 21,6 milioane de dolari, la un rezultat pozitiv de aproape 87 de milioane de dolari. Rezultatul net consolidat a consemnat o valoare negativă de 57,8 de milioane USD, cu o revenire de circa trei ori față de nivelul din primele luni ale anului 2020”, arată compania.

Într-adevăr, în primele trei trimestre din 2021, RRC raportase o pierdere de 156 de milioane de dolari

“Cu toate acestea, rezultatele consolidate ale companiei au fost impactate de incidentul tehnic survenit pe data de 2 iulie, la instalația de Hidrofinare Petrol Motorină (HPM). Din acest motiv, în mare parte din trimestrul III al anului, activitatea de producție a fost sistată, fapt ce a dus la o diminuare semnificativă a volumului de materii prime procesate”, mai arată raportul.

În al treilea trimestru al anului, au fost rafinate doar 600.000 de tone de țiței, de peste două ori mai puțin decât în aceeași perioadă din 2020 – 1,38 milioane de tone. Producția de benzine a scăzut la doar 74.000 de tone față de 310.000, iar cea de motorină și kerosen la 467.000 de tone față de 761.000 de tone.

Petromidia este cea mai mare rafinărie din România, cu o capacitate de rafinare de circa 6 milioane de tone pe an.

Citește și: https://www.economica.net/angajatii-petromidia-cer-salarii-mai-mari-pe-motiv-ca-muncesc-in-conditii-de-risc-rafinaria-merge-insa-pe-pierdere_520630.html