Potrivit lui Cebanu, ar fi fost identificaţi anumiţi traderi care ar putea livra petrol la rafinărie, fără plată în avans „datorită unor relaţii foarte bune”. „Petrolul ar putea fi din Rusia, dar şi din alte locuri. De exemplu din Iran, dar ar putea fi şi din România. Or, în acest caz nu vor fi costuri mari de transport şi în plus petrolul extras din România este foarte bun şi de ce să nu procesăm de pe loc?”, a afirmat omul de afaceri, implicat în sectorul imobiliar, comerţ, dar şi de energia regenerabilă.
Potrivit profit.ro, noii acționari convocaseră o AGA pe data de 1 august, pentru a aproba renunțarea la declanșarea procedurii falimentului RAFO, precum și contractarea unor împrumuturi în valoare totală de 10 milioane euro pentru finanțarea unui proiect de retehnologizare și modernizare, cu scopul repornirii rafinăriei. Dar AGA respectivă nu a mai avut loc pentru că, potrivit presei locale din Bacău, care citează inclusiv lideri sindicali din rafinărie, basarabenii s-au retras din afacere în cele din urmă, iar acțiunile RAFO au fost preluate de către o firmă înregistrată în Belgia, Result-4-You BVBA, care ar fi controlată de un anume Daniel Goldberg, care ar fi fost, în trecut, membru al Consiliului de Administrație al RAFO.
Rafo Oneşti, a treia rafinărie din România din punct de vedere al capacităţii, era deţinută de Petrochemical Holding, controlată de cetaţeanul rus Iakov Goldovskiy. În primăvara anului trecut, proprietarul rafinăriei, care nu mai procesa nimic încă din anul 2008, a decis vânzarea pe bucăţi a activelor.