Rafinăriile controlate de Kazahstan și-au crescut producția de carburanți

16 11. 2022
petromidia_3_45220900

Cele șase rafinării la care KMG are particpații au rafinat, în primele nouă luni ale anului, 14,9 milioane de tone de țiței și materii prime, cu 5,8% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit raportului la 9 luni al companiei. Din cele 14,9 milioane de tone, 4,08 milioane revin celor două rafinării operate în România, Petromidia (cea mai mare din țară) și Vega, unde cantitatea procesată a crescut cu 15% față de anul precedent. Iată, detaliat, evoluția pentru fiecare rafinărie, cu mențiunea că, pentru Shymkent și Caspi Bitum, cantitățile sunt corespunzătoare participației de 50% deținute de KMG.

În primele nouă luni ale anului 2022 cantitatea de produse petroliere obținute de rafinăriile din Kazahstan și România a crescut cu 6,1% și s-a ridicat la 13.797 mii. tone.

Rafinăriile din Kazahstan au produs 9.8 milioane tone de produse petroliere, care este mai mare cu 2,4% de la an la an, în principal din cauza volumelor rafinăriei Shymkent. Totodată, producția la rafinăria Pavlodar a fost mai mică cu 7,2% în anul curent din cauza scăderii volumelor de rafinare;

Rafinăriile KMG International (Petromidia, Vega) au produs 4 milioane tone de produse petroliere, cantitate care este cu 16,5% mai mare decât în ​​cele nouă luni ale anului 2021, datorită creșterii corespunzătoare a volumelor de rafinare la Petromidia, în România.

Kazahstanul și-a majorat, este adevărat că doar marginal, cu 0,9%, și producția de țiței în primele nouă luni din acest an. KMG a raportat o cantitate extrasă de 16 milioane de tone – doar cota sa corespunzătoare participațiilor pe care le deține, alături de alte companii în țară. Se putea mai mult, dar unul dintre cele mai mari zăcăminte din zona Caspică și din lume de altfel, , cel de la Kashagan, a livrat cu 22% mai puțin țiței decât în perioada corespunzătoare a anului trecut, din cauza unei scăpări accidentale de gaz care a avut loc la începutul lui august și care a scăzut brusc producția. După lucrările de remediere este de așteptat ca aceasta să se reia la nivelul de 400.000 de barili pe zi în acest trimestru și să crească chiar până la 500.000 de barili pe zi, conform planificării

Combustibilul kazah este din ce în ce mai important pentru zona noastră, în condițiile războiului din Ucraina, care a făcut ca multe companii europene, inclusiv din România, să renunțe benevol la achiziția de țiței rusesc pe care l-au înlocuit parțial cu țiței kazah. Pe de altă parte, nu trebuie uitat că, începând cu 5 decembrie, intră în vigoare embargoul european asupra importurilor de țiței rusesc pe cale maritimă, urmat de un embargou asupra carburanților rusești, în febuarie. Iar golul lăsat în piață în zona noastră trebuie umplut, inclusiv cu țiței și produse petroliere din Kazahstan, țară care este de altfel din ce în ce mai curtată inclusiv la nivel de Comisie Europeană, pentru a asigura aprovizionarea continentului cu resurse energetice.

Citește și:

Kazahstanul, prima sursă de petrol a României, încearcă să transporte cât mai mult petrol spre Occident ocolind Rusia