Rafinăriile operate de compania petrolieră națională a Kazahstanului, KazMunaiGas (KMG), cu activități și în Ronânia, au consemnat, cumulat, o reducere cu 12 % a cantităților de materii prima procesate în prima jumătate a anului, potrivit unei informări a companiei.
Volumul total de hidrocarburi procesate în rafinăriile KMG a scăzut cu 11,9% în primele șase luni comparativ cu aceeași perioadă din 2023 și s-a ridicat la 8,9 milioane de tone.
“Volumul de prelucrare a hidrocarburilor la rafinăriile din Kazahstan a scăzut cu 2,5% și s-a ridicat la 7 054 mii tone din cauza unei revizii planificate mai lungi decât se preconiza la rafinăria Shymkent comparativ cu 2023 (o revizie majoră a fost efectuată în 2024, în timp ce în 2023 a fost vorba de o întreținere de rutină). Volumele de prelucrare la Caspi Bitum au scăzut din cauza volumelor slabe de bitum solicitate de companiile de construcții de drumuri în perioada de raportare.
Volumul de prelucrare la facilitățile KMG International (Petromidia, Vega) din România a scăzut cu 35,7% și s-a ridicat la 1.848 mii tone. Reducerea volumelor s-a datorat lansării târzii a unității de hidrocracare blândă la rafinăria Petromidia și opririi instalației pentru o revizie majoră programată în luna martie a acestui an. Repornirea instalației a fost finalizată la începutul lunii iunie, în prezent aceasta funcționând normal la capacitate maximă”, arată compania kazahă.
Producția de produse petroliere la rafinăriile din Kazahstan și România a scăzut cu 11,1% și a însumat 8,28 milioane de tone. În rafinăriile kazahe s-au obținut 6,45 milioane de tone, cu 0.8% mai puțin decât în primele șase luni din 2023. “Producția de produse petroliere la rafinăriile KMG International (Petromidia, Vega) a fost mai mică decât anul trecut cu 35,0% și s-a ridicat la 1,81 milioane tone, față de 2,79 milioane tone, din cauza unei scăderi corespunzătoare a volumelor de rafinare”, arată compania.
Rafinăria Petromidia este cea mai mare unitate de profil din România și una dintre cele mai importante din regiune, cu o capacitate de peste 5 milioane de tone de materii prime procesate anual.