RAFO se taie la fier vechi. Vezi ce se va alege de rafinăria din Oneşti

Economica.net
19 02. 2015
rafinarie_84316400_84417600

Declaraţia acestuia vine la o zi după desfăşurarea lucărilor Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor.

Potrivit acestuia, în condiţiile în care până la finele lunii februarie nu apare o variantă de valorificare a activelor care, momentan, nu intră în niciun calcul de modernizare-repornire, societatea nu va putea achita obligaţiile curente de plată, ceea ce poate conduce la faliment.

Cu prilejul desfăşurării AGEA, Petr Diakov, împuternicitul acţionarului majoritar al RAFO, precizase faptul că ‘administraţia poate decide vânzarea totală sau parţială a activelor, inclusiv pentru dezvoltarea unor proiecte de către eventualii cumpărători’.

Ca urmare a acestei precizări, AGEA de la Rafo a decis să aprobe propunerea acţionarului majoritar ca instalaţiile şi activele care nu fac obiectul proiectului de modernizare să intre într-o primă etapă de valorificare pe piaţa second-hand.

Acţionarii au aprobat ca toate sumele obţinute să fie folosite pentru întreţinerea activităţii curente, pentru îndeplinirea obligaţiilor faţă de agenţia de mediu în urma activităţii companiei şi a implementării proiectelor de demontare a utilajelor ori a altor active, pentru întreţinerea infrastructurii companiei.

Dacă, însă, va exista o ofertă de preţ bună pentru orice activ al rafinăriei, pentru a-l moderniza şi reporni ori pentru noi proiecte tehnice, administraţia RAFO a primit mandat să semneze o astfel de solicitare, iar din sumele încasate să aplice unele proiecte în baza cărora să activeze unele fluxuri de producţie, care să permită obţinerea de resurse financiare şi păstrarea forţei de muncă a societăţii.

„Administraţia RAFO este singura care va decide în ce condiţii va realiza valorificarea activelor şi ce proiecte va implementa în baza resurselor financiare rezultate”, a subliniat Petr Diakov.

Sindicatul Rafinorul a solicitat pentru zilele următoare, potrivit declaraţiei făcute de Ion Marian, liderul organizaţiei ce acţionează la Rafo, ‘răspunsuri concrete la mai multe întrebări care frământă salariaţii, dar care nu au fost oferite de AGEA’. Angajaţii Rafo doresc să ştie care sunt, concret, activele care vor fi valorificate şi care vor rămâne, cine va asigura diferenţa de resurse financiare dacă din cota-parte din activele valorificate nu vor rezulta resurse financiare suficiente pentru susţinerea costurilor lunare şi implementarea unor proiecte, dar şi în cât timp se poate stabili o variantă lucrativă de proiect pentru modernizare şi repornire.

Liderul sindical Ion Marian a mai declarat, pentru AGERPRES, că salariaţii ar mai fi ‘extrem de interesaţi’ şi dacă ‘în baza mandatului dat de AGEA poate vinde integral sau parţial activele RAFO n starea fizică în care se află în prezent, la preţul de fier vechi, pentru ca eventualul cumpărător să le poată moderniza şi reporni în condiţiile în care ar urma să fie puse în aplicare prevederile punctului 4 din ordinea de zi a AGEA, respectiv „directorul general al Rafo să înceapă procedura de desfacere (vânzare) a activelor si utilajelor aferente companiei”.

„Sperăm să primim răspăunsuri cât mai exacte în următoarele zile pentru a şti ce trebuie să facă organizaţia noastră sindicală”, a mai afirmat Ion Marian.