Raiffeisen a revizuit în creştere estimările privind provizioanele de risc din 2014, din cauza Ucrainei
Raiffeisen, care deţine cea mai mare bancă străină din Ucraina şi a treia mare bancă din Rusia, se aşteaptă ca în 2014 provizioanele pentru creditele neperformante să crească la 1,8 miliarde de euro (2,3 miliarde de dolari), de la 1,2 miliarde de euro în 2013. Luna trecută, RBI estima provizioane de risc de 1,5-1,7 miliarde de euro anul acesta.
‘Criza din Ucraina a avut ca rezultat o majorare semnificativă a costurilor de risc, iar mediul legislativ ostil din Ungaria a dus la costuri suplimentare. Rezultatul operaţional a rămas aproape stabil comparativ cu trimestrul precedent’, a afirmat joi directorul general al Raiffeisen Bank International, Karl Sevelda.
Până acum, provizioanele pentru noile reglementări din Ungaria s-au ridicat la 272 milioane de euro, uşor peste cele 240 milioane de euro estimate anterior de bancă, a anunţat şeful băncii austriece.
Noua legislaţie din Ungaria, care cere băncilor să-i despăgubească pe clienţi pentru modificările unilaterale la contractele de credit, va costa băncile care operează aici sute de milioane de euro anul acesta, avertizează analiştii. Potrivit unor estimări preliminare, costurile ce vor fi suportate de sectorul bancar se vor ridica la 600-900 de miliarde de forinţi (2-3 miliarde de euro). Profiturile creditorilor sunt afectate şi de taxa pe bănci din Ungaria, cea mai ridicată din Europa.
În trimestrul trei din 2014, banca a înregistrat pierderi nete de 119 milioane de euro, faţă de un profit net de 134 milioane de euro în trimestrul trei din 2013. Analiştii se aşteptau la pierderi de 137 milioane de euro.
Anul acesta, titlurile RBI au scăzut la bursă cu 35%.
Directorul general al Raiffeisen Bank International, Karl Sevelda, a afirmat luna trecută că RBI se aşteaptă în 2014 la pierderi de până la 500 milioane de euro (634 milioane de dolari), parţial din cauza situaţiei dificile din Ucraina şi Ungaria şi este puţin probabil ca în aceste condiţii RBI să plătească dividende.
Şeful Raiffeisen a reafirmat în octombrie că sancţiunile impuse Rusiei de Occident nu au un impact semnificativ asupra afacerii şi Raiffeisen îşi menţine angajamentul la piaţa rusă, chiar dacă deprecierea rublei a afectat capitalul băncii.
Băncile austriece, în special Bank Austria, Erste Group Bank AG şi Raiffeisen Bank International AG (RBI), sunt cei mai mari creditori ai fostelor state comuniste din Europa de Est şi au o prezenţă importantă inclusiv în România.