Raiffeisen ar putea achiziţiona o participaţie minoritară la subsidiara din Croaţia
Raiffeisen intenţionează să achiziţioneze până la sfârşitul anului 25% din acţiunile pe care încă nu le deţine la Raiffeisenbank Austria dd, a patra mare bancă croată, de la Raiffeisenbank Zagreb Beteiligungsgesellschaft mbH, a declarat Susanne Langer, purtător de cuvânt al băncii.
Karl Sevelda, care a fost numit în funcţia de director general al grupului bancar austriac în luna iunie, a afirmat recent că Raiffeisen va demara un program ‘dureros’ de reducere a costurilor, care va implica concedieri de personal şi închiderea unor sucursale, atât în Austria, cât şi în alte ţări. Potrivit lui Sevelda, Croaţia ar putea fi una dintre pieţele unde Raiffeisen ar putea să-şi reducă operaţiunile.
De asemenea, Karl Sevelda va lua măsuri pentru ca o parte mai importantă din capitalul băncii să corespundă noilor reglementările ale UE, care ar putea forţa creditorii să scadă capitalul băncilor pe care nu le deţin integral.
Raiffeisen Zentralbank (RZB), banca mamă a RBI, este deţinută de opt bănci regionale din Austria şi este cel mai mare acţionar al Raiffeisen Bank International (RBI), cu o participaţie de 78%.
Anul trecut, Raiffeisen a răscumpărat unele participaţii minoritare deţinute de acţionarii săi, la subsidiarele din Cehia, Slovacia şi Ungaria.
În Croaţia, profitul după taxe al Raiffeisen s-a diminuat cu două treimi, la 11 milioane de euro, în prima jumătate a anului, deoarece creditele neperformante au crescut semnificativ. Valoarea activelor totale ale subsidiarei croate se ridică la cinci miliarde de euro.
Raiffeisen Bank International a informat, luna trecută, că indicatorul său de capital core Tier 1, un indicator important al solidităţii financiare, a scăzut până la 10,4% la finele lunii iunie, de la 10,7% la finele lui 2012, în timp ce gradul de îndatorare, care măsoară raportul dintre equity şi activele totale, a ajuns la 5,5% peste pragul minim de 3%. Banca a reiterat că o majorare de capital este o opţiune posibilă în funcţie de condiţiile de pe piaţă.
Analiştii consideră că Europa Centrală şi de Est are potenţial de creştere pe termen lung, totuşi, actuala slăbiciune din unele state din CEE reprezintă un dezavantaj pentru băncile austriece care au operaţiuni semnificative în regiune.
Băncile austriece, printre care Erste Group şi Raiffeisen Bank International, sunt printre cei mai mari creditori din Europa Centrală şi de Est şi au o prezenţă importantă în România.