Cel mai mare acţionar la Raiffeisen Bank International, care are o capitalizare de piaţă de aproximativ patru miliarde de euro, este grupul Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG, RZB. La rândul său 34,7% din acţiunile RZB sunt deţinute de banca regională RLB Niederösterreich, urmat de banca regională RLB Steiermark cu 14,7% din acţiunile RZB şi banca regională RLB Oberoesterreich, cu o participaţie de 14,6%.
Potrivit surselor Bloomberg, Raiffeisen Bank International ar putea să fuzioneze cu acţionarul său majoritar Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG, RZB, precum şi cu principalul acţionar de la RZB, Raiffeisenlandesbank Niederoesterreich-Wien AG. Sursele au subliniat însă că deocamdată nu s-a luat încă nicio decizie deoarece planul se loveşte de o opoziţie semnificativă în alte părţi ale grupului Raiffeisen.
Dezbaterile cu privire la viitorul grupului Raiffeisen durează de mai mulţi ani, însă în prezent se apropie momentul în care ar putea fi luată o decizie finală. Alte propuneri alternative luate în discuţie includ vânzarea unora sau a tuturor activelor Raiffeisen Bank International, fuziunea dintre RBI şi RZB, sau cu RZB şi RLB Niederösterreich precum şi fuziunea mai multor sau a tuturor băncilor regionale Raiffeisen Landesbanks.
Una dintre surse a precizat că grupul rezultat din fuziunea RBI cu RZB şi RLB Niederösterreich ar putea vinde participaţia pe care o deţine la grupul de asigurări Uniqa, precum şi să-şi revizuiască prezenţa din Europa de Est, de exemplu prin anularea procesului de vânzare a diviziei RBI din Polonia şi optând în schimb pentru vânzarea afacerilor din Rusia.
Creşterea cerinţelor privind capitalizarea băncilor şi sfârşitul erei în care se înregistrau profituri uşoare în Europa de Est au creat o dilemă pentru grupul Raiffeisen. În timp ce Raiffeisen Bank International poate vinde noi acţiuni pentru a-şi majora capitalul, nici RZB şi nici băncile regionale Raiffeisen Landesbanks nu au acces pe pieţele de acţiuni.
La emisiunea de obligaţiuni în valoare de 2,8 miliarde de euro demarată de Raiffeisen Bank International anul trecut RZB nu a participat în totalitate şi astfel participaţia sa a fost redusă la 61%. Dacă va fi nevoite de o nouă emisiune, RZB ar putea pierde majoritatea pe care o deţine la RBI, bancă care intenţionează să-şi majoreze capitalul în următorii doi ani prin vânzarea de active, dar care nu a exclus şi varianta unei noi vânzări de acţiuni.
Raiffeisen Bank International a fondat filiala din România în anul 1998. Raiffeisen Bank România este o bancă universală de top, care oferă o gamă completă de produse şi servicii financiare clienţilor persoane fizice, IMM-uri sau corporaţii cu o bază de aproximativ două milioane de clienţi persoane fizice, 100.000 IMM-uri şi 7.700 de companii.