Raiffeisen ar putea înregistra primele sale pierderi anuale din cauza crizei din Ucraina
Provizioanele Raiffeisen pentru creditele neperformante vor creşte la 1,5 – 1,7 miliarde de euro anul acesta, faţă de 1,15 miliarde de euro în 2013, a anunţat, luni, grupul bancar austriac.
Este a doua oară în acest an când Raiffeisen a revizuit în creştere estimările privind provizioanele pentru împrumuturile neperformante, deoarece escaladarea conflictului afectează semnificativ economia ucraineană. Şi pierderile din Ungaria vor depăşi previziunile, a avertizat Raiffeisen.
‘Ca o consecinţă a acestor evoluţii, un rezultat negativ în 2014 este de aşteptat, în principal din cauza costurilor de risc mai ridicate aşteptate în Ucraina, pe fondul tensiunilor politice din regiune’, se arată în declaraţia băncii austriece.
Raiffeisen, al doilea mare creditor din Europa de Est după UniCredit SpA, a depins de Rusia ca fiind cel mai mare generator de profit în ultimii trei ani. Sancţiunile impuse de Occident Rusiei ameninţă această sursă de venit deoarece continuă să crească împrumuturile neperformante în Ucraina şi Ungaria.
Luna trecută, Raiffeisen a anunţat că provizioanele pentru creditele neperformante vor creşte la 1,3 – 1,4 miliarde de euro anul acesta. De asemenea valoarea subsidiarei din Ucraina va fi depreciată cu aproximativ 60 milioane de euro din cauza împrumuturilor neperformante, a anunţat Raiffeisen. În plus, noile politici guvernamentale adoptate în Ungaria, destinate să-i protejeze pe debitorii locali, vor costa banca 240 milioane de euro, faţă de 160 milioane de euro estimat anterior.
În 2014, rentabilitatea capitalului propriu (ROE) ar urma să ajungă la 14% înainte de taxe şi la 11% după taxe, cu un punct procentual mai puţin decât se prognoza anterior.
Anul acesta, acţiunile Raiffeisen au scăzut la bursa de la Viena cu 19%. Luni, titlurile au înregistrat un declin de 2,5%, la 19,76 euro, evaluând banca la 5,8 miliarde de euro.
Băncile austriece, în special Bank Austria, Erste Group Bank şi Raiffeisen Bank International, sunt printre cei mai mari creditori ai fostelor state comuniste din Europa de Est şi au o prezenţă importantă inclusiv în România.