Profituri de peste 22 de mil. lei la cei mai mari administratori de fonduri mutuale, în S1
Cel mai mare administratori de fonduri mutuale din România, Erste Asset Management (EAM) , a obţinut un profit brut de 7,3 milioane de lei în primul semestru al anului, potrivit raportării companiei.
La rândul său, Raiffeisen Asset Management (RAM), al doilea cel mai mare administrator de fonduri, a obţinut, în primul semestru din 2014, un profit brut de 14,8 milioane de lei în semestrul I, cu 50% peste nivelul de 9,7 milioane de lei înregistrat în acelaşi interval din 2013, potrivit unui comunicat al societăţii.
Erste Asset Management (EAM) are o cotă de piaţă de peste 41% din activele totale ale fondurilor mutuale, iar Raiffeisen Asset Management (RAM) de aproape 28%. Aceasta din urmă are în portofoliu şi un fond de pensii private facultative şi fonduri de investiţii închise (fără emisiune continuă de titluri).
EAM şi RAM administrează mai mult de jumătate din totalitatea activelor fondurilor de investiţii şi a conturilor individuale din România, inclusiv cele ale SIF-urilor.
În perioada menţionată, RAM a obţinut venituri din administrarea investiţiilor de 33,7 milioane de lei, în creştere de la 24,5 milioane de lei în perioada similară a anului trecut.
Veniturile de exploatare ale Erste Asset Management (EAM) au fost de 44,7 milioane de lei.
Rezultatele RAM „reflectă atât creşterea volumului de activitate prin majorarea valorii de piaţă a activelor, precum şi a sumelor noi atrase de la clienţi. Activele în administrare au ajuns în prezent la echivalentul a 1,2 miliarde de euro, faţă de 900 de milioane de euro la jumătatea anului trecut”, se mai arată în comunicatul Raiffeisen Asset Management.
Valoarea activelor administrate de Erste Asset Management (EAM) s-a ridicat la 6,9 miliarde de lei (1,56 miliarde euro), în creştere cu aproep 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
RAM a atras de la persoanele fizice, în prima jumătate a anului, peste 900 de milioane de euro, echivalent, în timp ce alte 125 de milioane de euro au provenit de la întreprinderi mici şi mijlocii.
„Dacă ne uităm la volumul depozitelor aflate în Raiffeisen Bank, constatăm că, în medie, 25% din activele financiare ale populaţiei şi întreprinderilor mici şi mijlocii clienţi ai Grupului Raiffeisen sunt plasate în fonduri de investiţii. Este cel mai ridicat nivel din piaţa românească şi cel puţin de două ori mai mare decât media pieţei locale sau a Europei Centrale şi de Est”, a declarat preşedintele SAI Raiffeisen Asset Management, Mihail Ion.
Iinvestiţiile pe termen lung ale populaţiei ar putea fi mult mai ridicate în condiţiile acordării unor avantaje fiscale şi ale unei uniformizări a impozitării câştigurilor de capital pentru toate instrumentele financiare, potrivit oficialului RAM.
„Impactul bugetar al unor astfel de măsuri ar putea fi nesemnificativ, dar am putea observa efectele benefice asupra finanţării economiei reale sau asupra activelor financiare ale populaţiei”, a mai spus Mihail Ion.