Raiffeisen avertizează că nu va ignora la nesfârşit absenţa profitului la subsidiara din Ungaria
Declaraţia vine după ce, la începutul acestui an, directorul general al grupului, Karl Sevelda, anunţa că, pentru a reveni pe profit, Raiffeisen va reevalua în primul semestru din 2015 activitatea tuturor celor 15 subsidiare din Europa de Est şi va reduce activitatea sau va vinde diviziile cu probleme.
Sevelda a adăugat că banca se va concentra pe operaţiunile din România, Cehia, Slovacia şi Austria şi va scoate Rusia şi Polonia din lista celor şase ‘ţări de bază’ pentru operaţiunile grupului, publicată în 2013.
‘Aceasta este o afacere mare. Facem totul cum trebuie, dar în acest moment nu obţinem profit pentru acţionarii noştri şi acest fapt nu poate fi ignorat la infinit’, a afirmat Lennkh.
Băncile prezente în Ungaria au înregistrat pierderi substanţiale de pe urma schemei de protejare a persoanelor care au luat credite în valută, schemă implementată de Guvernul ungar în 2011, care a permis convertirea împrumuturilor în valută în credite în monedă locală la un curs de schimb preferenţial. Anterior, Raiffeisen a luat în considerare vânzarea subsidiarei din Ungaria, dar nu a mers mai departe cu această intenţie.
Lennkh a declarat că pieţele din Cehia, Slovacia şi Polonia sunt cu siguranţă mai atractive în ceea ce priveşte mediul macroeconomic, dar Croaţia este o piaţă dificilă.
Laszlo Wolf, adjunctul şefului OTP Bank, cea mai mare bancă din Ungaria, a avertizat la conferinţa de la Viena că încă nu s-a încheiat cea mai dificilă parte a costului poverii pentru bănci din cauza politicilor Guvernului de la Budapesta.
Raiffeisen Bank International a fondat filiala din România în anul 1998. În 2013, banca a obţinut un profit net de 104 milioane de euro, în creştere cu 18% faţă de 2012.