Raiffeisen: Băncile din Europa Occidentală sunt sub presiune pentru a-şi majora profitul realizat în CEE

Sporesc presiunile asupra băncilor din Europa Occidentală de a-şi majora profiturile înregistrate în Europa Centrală şi de Est (CEE), pentru a justifica rămânerea lor acolo, se arată într-un studiu al Raiffeisen Bank International AG, unul dintre cei mai mari creditori din regiune, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.
Economica.net - joi, 09 iun. 2016, 14:18
Raiffeisen: Băncile din Europa Occidentală sunt sub presiune pentru a-şi majora profitul realizat în CEE

Presiunile vin din partea autorităţilor de reglementare şi din partea investitorilor, potrivit studiului realizat de banca austriacă.

Analiştii Raiffeisen se aşteaptă la o creştere anuală cu 7,5% a creditării în CEE în monedă locală, până în 2021, cele mai mari contribuţii venind din Rusia, Polonia, Cehia şi România. Este cu două puncte procentuale mai puţin decât se estima pentru 2015. În euro, avansul creditării va fi de 4,1%.

Băncile se confruntă cu ‘o bătălie dificilă’ de a-şi majora rentabilitatea fondurilor proprii (ROE) la 10% în Europa Centrală şi de Est, de la mai puţin de 5% anul trecut, susţin analiştii Gunter Deuber şi Elena Romanova.

‘Sunt câteva probleme deschise în sectorul bancar din CEE la care este dificil de răspuns în prezent. Încă este neclar ce nivel al profitabilităţii este fezabil şi cât de mult vor cere autorităţile de reglementare şi investitorii pieţelor din CEE şi băncilor din Europa Occidentală, comparativ cu creditorii care se concentrează pe pieţele mai mature din Europa Occidentală’, apreciază cei doi analişti.

Creditarea în CEE este dominată de bănci ca Raiffeisen, UniCredit SpA, Societe Generale SA şi Erste Group Bank AG, care s-au bucurat de marje ridicate de profit înainte de criza financiară din 2008.

Acum marjele de profit sunt scăzute deoarece creşterea încetineşte şi autorităţile de reglementare solicită băncilor să majoreze nivelul lichidităţilor la subsidiarele locale, ceea ce este mult mai scump decât transferarea fondurilor din Europa Occidentală către CEE, explică Deuber. Concurenţa se concentrează pe pieţele selectate, cum ar fi creditele de consum, şi în ţări ca Cehia, Slovacia sau România, adăugând noi presiuni asupra creditorilor.

‘Băncile încearcă să simplifice şi să elimine unele elemente riscante, de exemplu rămânând în Rusia, dar fiind mai selective, pentru a reduce costurile legate de capital. Pe de altă parte, ele trebuie să-şi majoreze profitabilitatea, ceea ce le creează probleme deoarece mai mulţi competitori se concentrează pe aceleaşi pieţe. Este un echilibru dificil şi nu ne aşteptăm ca presiunile să se atenueze în următorii ani’, a precizat Deuber.

În România, Raiffeisen Bank deserveşte aproximativ 2 milioane de clienţi persoane fizice, 100.000 IMM-uri şi 8.200 de companii mari şi medii. Reţeaua Raiffeisen Bank numără peste 500 de unităţi, peste 1.100 de ATM-uri, aproximativ 14.000 de EPOS-uri şi 40 de MFM (maşini multifuncţionale ‘selfbanking’).

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...