„Am vândut doar portofolii de credite negarantate acordate persoanelor fizice, cu vechimi peste 270/360 de zile (…) Suma este în jurul a 300 de milioane de euro”, a declarat Mircea Busuioceanu, chief risk officer al Raiffeisen Bank.
Steven Van Groningen, directorul executiv al băncii, spune că a preferat să vândă creditele cu întârzieri mari la plata ratelor către companiile specializate în recuperare de creanţe. „Mai bine vinzi şi îţi iei ceva bani decât să le ţii în bilanţ”, spune olandezul de la conducerea Raiffeisen Bank.
Busuioceanu a explicat că banca nu a vândut până acum portofolii de credite garantate, dar că au fost făcute tranzacţii individuale de vânzare pe astfel de creanţe, care implicat, însă, sume mici.
Întrebat dacă există interes şi pentru vânzarea de portofolii de credite neperformante garantate, oficialul Raiffeisen a explicat că în România nu există companii de recuperare capabile să administreze astfel de tranzacţii.
„Ca să ai un cumpărător pentru credite garantate, cumpărătorul trebuie să aibă infrastructură. Acum nu au, doar băncile au o astfel de infrastructură”, a adăugat oficialul Raiffeisen Bank.
Rata creditelor neperformante a crescut la 8,7% faţă de 7,3% în 2012. Oficialii băncii spun că această creştere a creditelor neperformante vine atât de la clienţii persoane fizice, cât şi de la companii, pe fondul unei cereri interne slabe.
„Companiile mari au început să aibă probleme. Cauza este cererea internă slabă. Anul trecut statul a fost foarte discret în ceea ce priveşte investiţiile publice. Au fost şi nişte probleme în prima parte a anulul cu onorarea plăţilor de către stat – firmele aveau, pe de o parte, de luat bani de la stat şi, pe de altă parte, erau executate pe pentru taxele neplătite către stat”, explică Busuioceanu.
Volumul creditelor acordate de Raiffeisen Bank era de 3,8 miliarde de euro la finele anului trecut.