Raiffeisen Bank International: Prima pierdere trimestrială de la listare, în 2005

Economica.net
01 02. 2013
raiffeisen_05744400_56680800

Profitul net pentru anul 2012 a coborât la circa 700 de milioane de euro, de la 968 milioane de euro în urmă cu un an, în timp ce în primele nouă luni ale anului câştigul s-a situat la 842 milioane de euro, a anunţat banca austriacă, citată de Bloomberg.

RBI a publicat date preliminare privind rezultatele la nivel de grup cu circa trei săptămâni înainte de termenul anunţat.

O reevaluare în scădere a unui portofoliu de instrumente financiare derivate a tăiat circa 30 milioane de euro din profitul Raiffeisen, în timp ce amortizarea fondului comercial la subsidiara din Ucraina s-a situat la 29 de milioane de euro.

„Climatul economic în trimestrul al patrulea s-a dovedit mai dificil”, se arată într-un comunicat al băncii.

RBI şi predecesoarea acesteia, Raiffeisen International Bank-Holding, care a avut debutul pe bursă în 2005, au reuşit să depăşească cei mai dificili ani de criză financiară, 2008 şi 2009, fără nicio pierdere trimestrială. Prezenţa masivă a RBI în Europa Centrală şi de Est, depăşită doar de cea a grupului italian UniCredit, a permis băncii să compenseze pierderile de pe unele pieţe, precum Ucraina şi Ungaria, cu profituri din alte state, precum Rusia şi Cehia.

Profitul înainte de taxe a coborât cu 29%, la uşor peste 1 miliard de euro, a anunţat Raiffeisen. Analiştii consultaţi de Bloomberg anticipau un câştig înainte de taxe de 1,28 miliarde de euro.

Provizioanele s-au situat la 1,06 miliarde de euro pentru anul trecut, uşor sub nivelul din anul anterior. Soldul creditelor pentru companii a urcat de la 82 miliarde de euro la sfârşitul anului 2011 la 83 de miliarde de euro în decembrie anul trecut.

Raiffeisen a anunţat că a amortizat în totalitate fondul comercial rămas la Bank Aval din Ucraina, instituţie de credit cumpărată în 2005 pentru 1 miliard de dolari. La sfârşitul lunii septembrie, Raiffeisen avea în Ucraina un sold al creditelor de 3,9 miliarde de euro, din care 37% neperformante.

Directorul general al RBI, Herbert Stepic, a declarat la mijlocul lunii ianuarie că nu are cunoştinţă despre necesitatea de a amortiza fond comercial în cadrul grupului.

Banca austriacă urmează să publice rezultate financiare preliminare în luna februarie.