Raiffeisen Bank reduce dobânda pentru creditele în franci elveţieni şi propune soluţii de restructurare
Operaţiunea de resetare a dobânzilor trebuia făcută abia la sfârşitul lunii iunie 2015, conform termenelor contractuale, precizează banca.
‘Am hotărât să scădem dobânda la aceste credite acum, deşi termenul de resetare era la 30 iunie 2015, pentru ca nivelul ratelor lunare să nu fie atât de afectat de majorarea cursului CHF. Este încă o modalitate a noastră de a susţine clienţii în această perioadă dificilă. Cea mai eficientă modalitate de a sprijini clienţii care au dificultăţi de plată a ratelor rămâne însă restructurarea creditului, pe care o oferim de la caz la caz, încă din 2009’, arată Vladimir Kalinov, Vicepreşedinte Retail Banking, Raiffeisen Bank.
Raiffeisen Bank are un portofoliu relativ restrâns de clienţi cu expunere în franci elveţieni, respectiv 8.800 de clienţi, iar toate creditele oferite sunt garantate cu proprietăţi imobiliare. Începând cu anul 2009, banca oferă soluţii de restructurare pentru clienţii cu credite în franci elveţieni sau euro. Din 2012, Raiffeisen Bank oferă şi soluţii individualizate pentru clienţii cu dificultăţi financiare care doresc conversia creditelor din franci elveţieni sau euro în lei, scrie Agerpres.
Oficialii băncii precizează că pentru clienţii cu dificultăţi financiare care au credite credite în valută şi care doresc să convertească creditul în lei, banca oferă dobânzi fixe pe perioada restructurării, cu reducerea semnificativă a ratei lunare (între 20 şi 40%) şi cu reduceri graduale a datoriei (5% la fiecare doi ani pe perioadă de maximum şase ani ai restructurării, cu condiţia ca plata ratelor reduse să fie la zi).
În prezent, numărul de credite care beneficiază în continuare de restructurare este de până la 10% din numărul de credite în franci elveţieni (sub 1.000 de credite), iar o mare parte din creditele care au beneficiat începând cu 2009 de restructurări sunt în acest moment la zi cu plata ratelor.
Raiffeisen Bank deserveşte aproximativ două milioane de clienţi persoane fizice, 100.000 IMM-uri şi 7.700 de companii.